UPDATE Reacții la declarațiile lui Călin Georgescu despre Zelea Codreanu și Ion Antonescu: ”AUR, grupare extremistă și antisemită/ O eroizare a liderilor fasciști, politică extremistă/ Un partid politic are oficial azi misiunea reabilitării Mișcării Legionare”
Alexandru Florian, directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România, Maximilian Katz, directorul Centrului pentru monitorizarea și combaterea antisemitismului în România, și Alexandru Muraru, consilierul premierului pe probleme de xenofobie și antisemitism și deputat PNL de Iași, au reacționat în urma declarațiilor făcute de președintele de onoare al AUR, Călin Georgescu, luni seară, la Antena 3.
”AUR, grupare extremistă și antisemită”, ”O eroizare a liderilor fasciști, politică extremistă”, ”Un partid politic are oficial azi misiunea reabilitării Mișcării Legionare” sunt doar câteva dintre reacțiile celor trei în puncte de vedere transmise pentru G4Media.
Călin Georgescu, recent numit președinte de onoare al Alianței pentru Unirea Românilor, a declarat, luni seară, la Antena 3, că Zelea Codreanu și Ion Antonescu au făcut ”și fapte bune”, dar și fapte pe care nu le poate comenta, dar ”pe care trebuie să le demonstreze istoricii”.
Tot referitor la Codreanu și Antonescu, Georgescu a spus că ”față de martiri nu poate să aibă păreri” și că ”îngenunchează în fața poporului român”. Georgescu a mai spus că poporul român nu este ”anti nimic” în general, în momentul în care a fost întrebat despre Holocaustul din România.
UPDATE 1 februarie, ora 13:30
Silviu Vexler, deputatul și președintele Federației Comunităților Evreiești din România, a reacționat a doua zi după declarațiile președintelui de onoare al AUR:
- ”Cu toate tentativele de a le conferi o aură de eroi naționali, Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu rămân ceea au fost: criminali. Nu martiri și cu siguranță nu salvatori. Doar criminali. În mod similar, deși se insistă în mod repetat pe construirea unei false mitologii, mișcarea legionară rămâne o organizație fascistă și teroristă, al cărui element definitoriu este asasinatul. Adevărul este imun la fabulații. Apariția în spațiul public a unor autointitulați “experți” care se pretind a fi salvatorii țării, îmbinând vorbe goale cu normalizarea violenței pentru a prezenta o soluție magică, nu pot șterge dovezile și documentele care demonstrează ura generată de criminalii menționați anterior. Dovezi și documente create chiar de către cei pe care îi prezintă drept luptători pentru “moralitatea ființei umane”. Valabil și pentru diferite persoane care se prezintă drept oameni politici într-o societate democratică, dar care își doresc același lucru.
Un element comun al lui Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu a fost convingerea că sursa eliberării națiunii este distrugerea “celuilalt”. Cheia programului lor politic și a măsurilor pe care le-au impus. Sigur, în ambele cazuri, evreii.
Aș vrea să pot spune că este ceva nou. Antonescu și Zelea Condreanu sunt doar două exemple. Recent, au fost elogiați alți criminali (de război) – Mircea Vulcănescu și Valeriu Gafencu. Generalul Nicolae Macici, coordonatorul Masacrului de la Odessa, sună cunoscut?
Vreau să subliniez un element esențial: în paralel cu implementarea Holocaustului, Ion Antonescu a făcut un rău uriaș României.
Vorbele goale, chiar și cele rostite în direct la TV, nu rezolvă probleme. Soluțiile magice nu există. Îmi pare rău.
Condamn și disprețuiesc orice formă de violență – indiferent de modul în care este exprimată, indiferent de context, indiferent dacă este îndreptată împotriva unor entități (cum ar fi presa aflată pe diverse “liste negre”, de exemplu) sau împotriva unor persoane individuale. Chiar și împotriva unor idei. Da, disprețuiesc chiar și violența îndreptată împotriva celor pe care eu îi disprețuiesc pentru ura pe care încearcă să o răspândească în jur.
De-a lungul secolelor, ura nu a rezolvat niciodată nimic. A reusit însă să genereze și mai multă ură, distrugând totul în jur.
Viitorul se construiește cu enorm de multă muncă și sacrificii. Cu speranțe și încercări. Eșuezi, de foarte multe ori. Soluția este să încerci din nou până reusești și nu să dai vina pe „celălalt”. Felul în care acest viitor va arăta depinde de fiecare dintre noi”.
Maximilian Katz, directorul Centrului pentru monitorizarea și combaterea antisemitismului în România:
- ”Cei care îi numesc pe Corneliu Zelea Codreanu și pe Ion Antonescu eroi se plasează, din punctul meu de vedere, de partea celor care promovează negaționismul, antisemitismul și naționalismul în forma lui cea mai crudă. Codreanu și Antonescu au ucis oameni: români, evrei, romi, etc. A-i numi „martiri” este un act condamnabil, cel puțin din punctul meu de vedere. Atunci când vine din partea unui formator de opinii și „conducător” este un act iresponsabil și periculos. Din diferite motive, până în prezent m-am abținut de la a mă alinia celor care au acuzat AUR de extremism, antisemitism și negaționism. Dar atunci când Președintele de Onoare AUR se referă la Codreanu și Antonescu ca fiind martiri și eroi, atunci când în fapt se promovează reabilitarea a doi criminali, se întrece limita admisibilă chiar și în politică, AUR plasându-se clar în zona grupărilor politice extremiste, antisemite și negaționiste”.
Alexandru Florian, directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România:
- ”Afirmatiile lui Călin Georgescu din emisiunea de luni, de la Antena 3, despre moralitatea lui Corneliu Zelea Codreanu sau Ion Antonescu reprezintă o mistificare a istoriei și o încercare clară de eroizare a memoriei unor lideri fasciști din istoria recentă a României. Ele ar fi trebuit combătute de către moderator. Mesajul lui Călin Georgescu exprimă fără urmă de îndoială opțiunea sa politică extremistă”.
Alexandru Muraru, consilierul premierului pe probleme de xenofobie și antisemitism și deputat PNL de Iași:
- ”Declarațiile făcute de această persoană la un post de televiziune, de elogiere a unui asasin dovedit, Corneliu Zelea Codreanu, fondator și lider ideologic a unei grupări politice teroriste – Garda de Fier – care a produs crime odioase – sunt extrem de grave și ele sunt îndemn la violență politică, la reabilitarea unui fel de neacceptat de a face politică, și o încercare evidentă de revizuire istorică. Prin aceste afirmații, se continuă efortul celor de la AUR de a inversa valorile, de a murdări și prejudicia adevărații eroi ai istoriei României, iar aceștia sunt înlocuiți în viziunea loc cu criminalii de război și liderii mișcărilor paramilitar-fasciste.
Sunt afirmații care dovedesc și mai mult că, aderența la această formațiune extremistă din Parlamentul României, se bazează astăzi pe un consens al conducerii sale (lucru dovedit în numeroase ocazii), unde promovarea persoanelor fie condamnate, fie dovedit promotoare a asasinatului politic, a genocidului, a urii etnice și religioase, reprezintă o misiune de prim ordin politic.
Un partid politic are oficial această misiune astăzi, de a reabilita Mișcarea Legionară, pe liderii săi și regimurile care au dus România la genocid și catastrofă. Ei nu doar că nu se disociază de aceste mișcări și de aceste nume sinistre, dar este evident că promovarea acestei strategii este din ce în ce mai prezentă: aceea de a obișnui publicul cu ideea potrivit căreia criminalii de război și asasinii sunt de fapt eroi!
Discursul delirant pro-legionar, de preamărire a unor nume care au declanșat uciderea a sute de oameni nevinovați este de neacceptat pentru România anului 2022!
Promovarea celor care au condus mișcări sau regimuri care au produs asasinate în masă sau individuale în istoria României, promovând ura, epurarea etnică, persecuția și exterminarea unor categorii întregi, reprezintă fapte de o mare gravitate ce trebuie repudiate public imediat, iar liderii și partidele democratice trebuie să se disocieze de aceștia și de acest demers.
Reamintesc faptul că Zelea Codreanu a fost el însuși un asasin, dar și lider al unei grupări politice extremiste care a produs cele mai multe crime in tot interbelicul românesc. Pe 25 octombrie 1924 a avut loc la Iași cea mai gravă crimă politică înregistrată în România de la asasinarea, în 1862, a primului ministru Barbu Catargiu şi până atunci. Codreanu, care la acel moment liderul Ligii Apărării National Creștine (LANC), l-a împușcat mortal atunci, pe treptele tribunalului, pe prefectul Iașului de la acea vreme, Constantin Manciu.
Corneliu Zelea Codreanu este, totodată, astăzi recunoscut de istorici ca fiind una dintre cele mai nefaste personalități in perioada interbelică, numele său este sinonim cu asasinatul politic, cu ura și cu crearea unei atmosfere de teroare pe străzile și orașele României. Acesta a condus o mișcare fascistă responsabilă pentru crime, violențe și numeroase incidente, îndreptate mai ales împotriva evreilor, dar și a oponenților politici, care a generat un climat de ură generalizată în societatea și făcut din asasinatul politic principala metodă de eliminare a adversarilor.
Potrivit raportului final al Comisei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România, prezidată de Elie Wiesel, document oficial al statului român, recunoscut de toate parlamentele și președinții României după anul 2003, „Mișcarea a asasinat doi prim-miniștri în funcție (Ion Duca în 1933 și Armand Călinescu în 1939) și pentru uciderea altor miniștri din Cabinet și a unor personalități locale și naționale din sferele politică și culturală. Cu lupta lor împotriva ordinii stabilite, legată integral de lupta pe viață și pe moarte împotriva evreilor, violența Gărzii de Fier a culminat în 26 spre 27 noiembrie 1940 cu asasinarea a 64 de personalități conducătoare, apărători ai ordinii politice interbelice (inclusiv a unui fost prim-ministru) în închisoarea de la Jilava; cu uciderea a șase prefecți de poliție în aceeași noapte; cu scoaterea din casă, cu intenția de a-i omorî, a șapte conducători politici și ai siguranței interne (dintre care trei foști prim-miniștri); cu asasinarea brutală a lui Nicolae Iorga, de asemenea fost prim-ministru, și a lui Virgil Madgearu, fost ministru din partea Partidului Național-Țărănesc. Rebeliunea legionară din ianuarie 1941 a început tot cu un asalt asupra ordinii existente, personificată atunci de Ion Antonescu, și a fost desigur din nou legată în totalitate de atacurile împotriva evreilor, pentru care rebeliunea a fost un pogrom în care au murit cel puțin 120 dintre ei”.
Context
Cine au fost Corneliu Zelea Codreanu și Ion Antonescu
Corneliu Zelea Codreanu (1899 – 1938) a fost fondatorul în 1927 al Legiunii Arhanghelului Mihail, cunoscută ulterior și sub numele de Mișcarea legionară sau Garda de Fier. El a adoptat titlul de Căpitan și a condus Mișcarea care a avea un caracter pronunțat ortodoxist, antisemit și antidemocratic.
Sub conducerea sa Mișcarea Legionară s-a dedat la acte de violență care au culminat cu asasinarea la Sinaia în 1933 a prim ministrului în funcție, I.G. Duca și în 1936 executarea disidentului legionar Mihail Stelescu.
În alegerile parlamentare din decembrie 1937, Partidul Totul pentru Țară, brațul politic al Mișcării legionare, a obținut 15,8% din totalul voturile, fiind apoi interzis după ce Regele Carol al II-lea a introdus dictatura regală în februarie 1938.
Zelea Codreanu a fost arestat pe 16 aprilie 1938 și ulterior judecat și condamnat la 10 ani de închisoare. A fost ucis din ordinul regelui pe 30 noiembrie 1938 împreună cu cei trei asasini ai lui Duca și cei 10 asasini ai lui Stelescu în pădurea de la Tâncăbești la jumătatea distanței dintre București și Ploiești.
Ion Antonescu (1882 – 1946), militar de carieră a fost însărcinat de Regele Carol al II-lea să formeze guvernul înaintea abdicării sale pe 5 septembrie 1940. Antonescu a format guvernul împreună cu Mișcarea legionară condusă de succesorul lui Zelea Codreanu, Horia Sima, care a devenit vice-președinte al Consiliului de miniștri. Imediat a început o politică de excludere sistematică de excludere a evreilor din viața publică, de discriminare și spoliere economică a lor.
După rebeliunea legionară din 21 – 23 ianuarie 1941, Antonescu a condus singur, cu ajutorul militarilor. După intrarea în război a României alături de Germania nazistă împotriva URSS, Antonescu a declanșat Holocaustul din România, mai întâi prin Pogromul de la Iași și Trenurile Morții, apoi prin politica de “curățire a terenului” – execuții sumare în masă ale evreilor din Basarabia, nordul Bucovinei și Herța, deportarea evreilor din aceste teritorii plus sudul Bucovinei și Dorohoi în Transnistria, unde au avut loc masacre de proporții, ca cele de la Bogdanovka și Odessa. În iunie 1942 Antonescu a ordonat deportarea a peste 25.000 de romi în Transnistria.
După război, Antonescu și principalii săi colaboratori au fost judecați sub acuzația de crime de război și crime împotriva umanității, condamnați la moarte și executați pe 1 iunie 1946.
Potrivit Raportului Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, regimul condus de Ion Antonescu între 1940 – 1944 se face vinovat de moartea a 280 – 380 mii evrei și 11 mii de romi.
Potrivit Ordonanței de Urgență 31/2002 Mișcarea legionară și propaganda în favoarea ei este interzisă, la fel ca și apologia criminalilor de război condamnați (ca Antonescu) și negarea Holocaustului.
- Citește și Ziua Internațională de Amintire a Holocaustului: Ce a fost Holocaustul? Întrebări și răspunsuri.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii