G4Media.ro

UPDATE Statele G20 au ajuns la un consens asupra Declarației comune: Documentul…

Sursa foto: Twitter / Narendra Modi

UPDATE Statele G20 au ajuns la un consens asupra Declarației comune: Documentul remarcă „opiniile și evaluările diferite” privind războiul din Ucraina și „imensa suferință umană”/ G20 denunță „utilizarea forței” pentru câștiguri teritoriale, dar fără să numească Rusia drept agresor

Premierul indian Narendra Modi a anunțat că statele G20 au ajuns la un consens în ceea ce privește Declarația comună, relatează BBC și The Guardian.

UPDATE 15:23 G20 solicită implementarea integrală a acordului privind cerealele din Ucraina

În iulie, Rusia a suspendat un acord care permitea exporturile de cereale ucrainene pe piețele internaționale.

Măsura a declanșat o creștere a prețurilor în multe țări. Declarația de la Delhi solicită „punerea în aplicare integrală, promptă și eficientă a acordului pentru a asigura livrările imediate și fără obstacole de cereale, produse alimentare și îngrășăminte/introduse de Federația Rusă și Ucraina”, precizează BBC.

Cu toate acestea, este clar că nu s-a ajuns încă la un acord în cadrul G20 pentru a relansa acordul.

Dar mai este încă o zi până atunci, atât Turcia – care a intermediat acordul împreună cu ONU – cât și Rusia fiind prezente la summit.

UPDATE 15:02 O lectură atentă a declarației de la New Delhi arată că limbajul privind războiul din Ucraina nu este la fel de puternic în condamnarea Rusiei ca în declarația de la Bali de anul trecut, notează BBC.

La Bali, membrii și-au reiterat pozițiile naționale de „deplângere în termenii cei mai fermi a agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei”. Dar a remarcat că au existat alte puncte de vedere și evaluări diferite ale situației și ale sancțiunilor.

Declarația de la Delhi nu critică în mod direct Rusia pentru război. Dar vorbește despre „suferința umană și impactul negativ adăugat al războiului din Ucraina în ceea ce privește securitatea alimentară și energetică globală”. De asemenea, se menționează că „au existat opinii și evaluări diferite ale situației”.

Declarația din acest an invită, de asemenea, statele să „se abțină de la amenințarea sau utilizarea forței pentru a obține achiziții teritoriale”, ceea ce ar putea fi considerat ca fiind adresat Rusiei.

UPDATE 14:26 Acordul îndeamnă toate națiunile să respecte Carta ONU și „să se abțină de la amenințarea sau utilizarea forței pentru a obține achiziții teritoriale împotriva integrității teritoriale și suveranității sau independenței politice a oricărui stat”, transmite BBC.

Din nou, rândurile sunt deschise la interpretare, deoarece nu menționează nicio țară.

Însă, un paragraf adaugă că „utilizarea sau amenințarea cu utilizarea armelor nucleare este inadmisibilă”. Experții spun că acest lucru poate fi văzut ca o referire indirectă la Rusia.

UPDATE 14:21 Să trecem mai întâi la partea cea mai controversată – paragraful referitor la războiul din Ucraina are indicii privind modul în care s-a ajuns la consens.

„Constatăm cu profundă îngrijorare imensa suferință umană și impactul negativ al războaielor și conflictelor din întreaga lume”, se arată în primul paragraf.

Declarația nu învinovățește Rusia pentru război, mai precizează BBC. În schimb, constată suferința umană cauzată de război. Acesta este un limbaj cu care atât Moscova, cât și Occidentul nu numai că pot fi de acord, dar pot fi și interpretate într-un mod care să se potrivească pozițiilor lor respective.

UPDATE 14:15 Declarația liderilor G20 cu privire la Ucraina a remarcat „opiniile și evaluările diferite” cu privire la războiul purtat de Rusia în această țară, dar a subliniat că toate statele trebuie să acționeze într-o manieră „în concordanță cu scopurile și principiile Cartei ONU în ansamblul său”, relatează Reuters, citată de The Guardian.

Toate statele trebuie să se abțină de la amenințarea sau utilizarea forței pentru a căuta să obțină achiziții teritoriale împotriva integrității teritoriale și suveranității sau independenței politice a oricărui stat, se arată în declarație.

Rusia a afirmat încă de la începutul invaziei că Ucraina, o națiune separată recunoscută, este de fapt parte a Rusiei. De asemenea, Ucraina a început deja o amplă investigație privind crimele de război în ceea ce privește acțiunile Rusiei în țară, dintre care unele includ execuția de civili, violuri și jafuri.

În declarație se afirmă, de asemenea, că G20 nu este o platformă pentru a rezolva problemele geopolitice și de securitate. Cu toate acestea, ea a solicitat o punere în aplicare „în timp util și eficientă” pentru a asigura livrări „imediate și fără obstacole” de cereale, alimente și îngrășăminte din Ucraina și Rusia.

Rusia a renunțat în iulie la acordul privind cerealele din Marea Neagră, negociat de ONU și Turcia pentru a asigura transportul în siguranță al produselor din și către Ucraina – Ucraina este un centru agricol cunoscut ca fiind „grânarul Europei”.

Acordul includea facilitarea propriilor exporturi de alimente și îngrășăminte ale Rusiei, dar Moscova a declarat că acest lucru nu a fost îndeplinit. De când a renunțat la acordul privind cerealele, Rusia a bombardat în mod repetat porturile și depozitele de cereale ucrainene.

Astăzi, Rusia a declarat că își menține condițiile pentru revenirea la acordul privind cerealele din Marea Neagră – în special o bancă agricolă de stat, nu o filială a băncii propuse de ONU, care să fie reconectată la sistemul internațional de plăți bancare SWIFT.

„Toate condițiile noastre sunt perfect cunoscute. Ele nu au nevoie de interpretare, sunt absolut concrete și toate acestea sunt absolut realizabile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

UPDATE 14:06 Aproape toți jurnaliștii prezenți la centrul de presă al G20 nu credeau că o declarație comună este posibilă, cel puțin nu până mâine.

„Dar anunțul brusc ne-a luat pe toți prin surprindere. Foștii diplomați și experții cu care am vorbit spun că mâna Indiei a fost forțată după ce multe agenții de știri occidentale au început să raporteze că s-a ajuns la un consens”, mai notează jurnalistul BBC, Vikas Pandey, prezent la summitul din New Delhi.

Un fost diplomat indian a declarat că „scurgerile” au venit cel mai probabil din partea națiunilor occidentale.

UPDATE 13:49 Încet-încet, apar mai multe detalii despre declarația G20.

Amitabh Kant, negociatorul-șef al Indiei, a afirmat că declarația a avut un consens de 100% în ceea ce privește dezvoltarea și aspectele geopolitice. El a calificat vestea drept „istorică și deschizătoare de drumuri”, scrie BBC.

Acest lucru ar putea însemna că Rusia și Occidentul au fost în cele din urmă de acord cu limbajul folosit în declarație pentru a descrie războiul.

Dar ce compromisuri au fost făcute și cine a renunțat la ce rămâne de văzut.

Deocamdată, este o ocazie triumfală pentru președinția indiană a G20.

Știrea inițială

Era de așteptat ca războiul din Ucraina să excludă posibilitatea unei declarații comune – cel puțin acesta era sentimentul până ieri.

Dar diplomații indieni au declarat în repetate rânduri că negocierile au fost în curs de desfășurare pentru a ajunge la un compromis.

Un indiciu puternic în acest sens a apărut într-un proiect anterior al declarației accesat de BBC – acesta arăta că paragraful referitor la Ucraina a fost lăsat în alb.

Blocajul, la fel ca la summitul G20 de anul trecut de la Bali, a fost modul în care războiul din Ucraina a fost descris în declarație. Declarația de la Bali a fost publicată după ce a luat act de obiecțiile Rusiei și Chinei.

Cu toate acestea, India a încercat să elaboreze o declarație cu care să fie de acord toți membrii.

Declarația nu a fost încă publicată, așa că nu suntem siguri ce limbaj a fost folosit.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...