UPDATE Surse Europa FM: Secția de nou-născuți a maternității Giulești va fi închisă temporar după ce mai mulți bebeluși de aici au fost infectați cu stafilococ auriu
Update: Secția de nou-născuți a spitalului bucureștean Panait Sârbu, cunoscut drept Maternitatea Giulești, se va închide temporar în scurt timp, afirmă surse oficiale pentru Europa FM.
Întrebată de postul nostru de radio dacă ia în considerare această soluție, ministrul Sănătății – Sorina Pintea spune doar că va prezenta mâine un raport asupra cazurilor bebelușilor depistați cu infecții cu stafilococul auriu.
Numărul nou-născuților infectați cu stafilococ auriu a ajuns joi la 18, anunță Digi.24. Cu toții s-au născut la maternitatea Giulești și au fost duși pentru tratament la Spitalul de copii „Grigore Alexandrescu”.
Până acum, medicii de la ”Grigore Alxandrescu” au confirmat doar 13 cazuri. „Cu privire la bebeluşii născuţi la Maternitatea ‘Panait Sârbu’ (Giulești – n. red.), care ni s-au adresat începând cu data 24.10.2018, vă aducem la cunoştinţă că am tratat 14 pacienţi (toţi în prima lună de viaţă). Dintre aceştia, 12 au fost depistaţi cu stafilococ auriu meticilino rezistent în diferite culturi. La ceilalţi 2 – la unul s-a infirmat infecţia cu stafilococ auriu şi la celălalt este în lucru”, a anunțat miercuri unitatea medicală într-un comunicat de presă.
Potrivit reprezentanţilor spitalului, cei mai mulţi au fost cu manifestări cutanate de diferite gravităţi (trataţi în secţiile de pediatrie şi chirurgie).
„Toate cazurile au fost raportate către DSP”, mai arată sursa citată.
Pe de altă parte, potrivit News.ro, Primăria Capitalei şi Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie ”Panait Sârbu” (maternitatea Giuești – n. red.) au susținut miercuri seară că este vorba de 10 bebeluşi care ar fi fost infectaţi cu stafilococ și că aceștia nu au fost „transferaţi” la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, „ci au fost externaţi din maternitate fără să prezinte vreun semn de afectare cutanată”.
Potrivit unui comunicat al Primăriei transmis miercuri seară, internarea bebeluşilor la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” s-a realizat la un interval de 10-21 de zile de la externarea din maternitate.
„Facem precizarea că, în prezent, la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie ”Panait Sârbu”, se derulează o investigaţie epidemiologică pentru a stabili dacă există o legătură între naşterile celor 10 bebeluşi şi informaţiile apărute în presă. De asemenea, este important de menţionat că în lunile octombrie şi noiembrie 2018, la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie ”Panait Sarbu”, s-au născut, în total, 637 copii, fără complicaţii infecţioase declarate”, a mai susținut sursa citată.
Pe de altă parte, PMB şi Spitalul „Panait Sârbu” au spus că „resping ferm” acuzaţiile apărute în presă referitoare la presupusă infectare a celor 10 nou-născuţi.
În comunicat se mai arată că Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Panait Sârbu” a alocat anul trecut 793.253 de lei pentru dezinfecţie, iar în 2018 s-au alocat 937.631 de lei tot pentru prevenirea infecţiilor. „Subliniem faptul că, în secţia de neonatologie şi în tot Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie ”Panait Sarbu”, procedurile de prevenire a infecţiilor sunt strict aplicate”, se mai arată în document.
Potrivit Digi 24, Direcţia de Sănătate Publică face controale în toate maternităţile din Bucureşti, după apariția în presă a cazurilor celor 12 bebeluşi care au fost infectaţi cu stafilococ. Copiii s-au născut la maternitatea Giuleşti, însă infecţia a apărut după ce au fost externaţi. Ei ar fi putut contracta stafilococul fie de pe pielea mamei, fie din salon.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii