G4Media.ro

Cutremur de 5,4 grade pe scara Richter în România/ De ce nu…

Sursa foto: Inquam Photos / Alberto Grosescu

Cutremur de 5,4 grade pe scara Richter în România/ De ce nu au primit toți oamenii alertă de cutremur, explicațiile lui Raed Arafat: Noi nu am dat mesaj RO-Alert, înțeleg că Android/ Seismul a fost resimțit puternic în București, în alte orașe din țară, dar și în Republica Moldova

Un cutremur de 5,4 grade pe scara Richter a fost înregistrat în România, joi dimineață, la 06:50, a anunțat Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică a Pământului. Seismul nu a produs pagube, nu au fost înregistrate apeluri la 112 și nu au existat victime, a transmis Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Seismul a fost revizuit de trei ori și a fost resimțit puternic în București, dar și în alte orașe din țară, mai ales la etajele superioare ale blocurilor. Unii martori susțin că a fost resimțit inclusiv în Republica Moldova. IGSU a explicat de ce nu a trimis mesaj RO-Alert, populația primind însă alertă de la Android cu aproximativ 10 secunde înainte de seism. Mai mulți utilizatori susțin că nu au primit alerta sistemului de operare.

Ora 12:00 Directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), dr.ing. Constantin Ionescu, a explicat, joi, pentru G4Media.ro, cum pot fi alertați cetățenii cu până la 25 de secunde înainte ca un seism să fie resimțit și să producă pagube. Vezi cum pe G4Media. 

Ora 10:30 Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) din cadrul Ministerului de Interne a funcționat până de curând într-o clădire cu risc seismic, care a intrat însă în reabilitare, a declarat pentru G4Media Adrian Marin, purtător de cuvânt al instituției. Detalii, aici. 

Ora 09:45 Institutul pentru Fizica Pământului informează cetățenii ÎNAINTE de producerea unui cutremur, prin intermediul unui canal de Telegram

Ora 09:26 Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic Re:Rise a realizat o comparație grafică între intensitatea seismului devastator din 4 martie 1977, care a avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și cutremurul de joi dimineață resimțit în București și mai multe orașe, dar și în Republica Moldova.

Sursa: Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic

Ora 09:04 Conform Agerpres.ro, în România s-au produs 21 de cutremure mici, cu magnitudinea peste 4 grade pe scara Richter, în ultimii 3 ani. Detalii, aici.  

Ora 09:02 Constantin Ionescu, șeful INCDFP a declarat, joi dimineață, la Digi 24

Ora 09:00 Adrian Marin, purtător de cuvant al IGSU: ”Nu au fost primite apeluri la 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime. În cazul seismelor, sistemul Ro-Alert nu difuzează mesaje anterior producerii seismelor”.

Ora 08:59 Raed Arafat a precizat, joi dimineață, la Digi 24, că mai multe informaţii despre situaţiile generate de un cutremur pot fi consultate pe pagina oficială fiipregatit.ro, transmite Agerpres.ro.

Ora 08:55 Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a sfătuit populația, joi dimineață, la Digi 24, ce să facă în caz de cutremur:

  • „În primul rând, nu ieşiţi din apartament pe scări, nu folosiţi lifturile, mergeţi şi adăpostiţi-vă sub o masă, sub o grindă. Să ştiţi exact care sunt zonele mai tari, unde sunt grinzile şi să staţi acolo în timpul cutremurului. Acesta este sfatul pe care putem să îl dăm. Cel mai important este: fără panică. Iar un alt aspect foarte important: să nu dea toată lumea telefoane pentru că poate să îi blocheze inclusiv pe cei care au nevoie de servicii de urgenţă, dacă sunt efecte, şi să blocheze serviciile de urgenţă. Şi să nu plecaţi cu maşinile pe drumuri, dacă este cu impact, pentru că puteţi bloca serviciile de urgenţă şi intervenţia. Şi, am mai spus-o, toţi să avem în casă provizii măcar pentru 72 de ore: apă, medicamente, radio pe baterie”, a transmis Raed Arafat.

Ora 08:45 Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a transmis un mesaj de avertizare pe Facebook, referitor la clădirile cu risc seismic din București, spunând că sectorul pe care îl gestionează e considerat cel mai periculos în cazul unui cutremur puternic:

  • ”Cutremurul de azi dimineață înregistrat a fost cel mai puternic din ultimii doi ani (din ultimii 4 ani, n.red.) din România și s-a resimțit puternic în Sectorul 1. Bucureștiul are circa 2.400 de clădiri cu risc seismic iar Sectorul 1 este catalogat drept cea mai periculoasă zonă din Capitală în cazul unui cutremur. Cu toate aceste date niciun primar, niciun parlament, niciun Guvern și nici un președinte de țară n-au luat problema prea în serios. S-au bazat cu toții pe noroc. 32 de ani”. Detalii, aici.

Ora 08:40 Constantin Ionescu (INCDFP): ”Cutremurul din această dimineaţă nu produce replici; totul este în limite normale”, a transmis specialistul.

Ora 08:39 QUIZZ: Cât de pregătit ești în caz de cutremur?

Ora 08:28 Cel mai distructiv cutremur din România a fost cel din 4 martie 1977. Seismul a avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter, la o adâncime de 94 de km, în zona Vrancea, la ora 21:21.

  • ”Mișcarea seismică a fost resimțită puternic în România – mai violent în Oltenia și Muntenia, dar și în sudul Moldovei. De asemenea, cutremurul a fost resimțit și în țările vecine (Serbia, Bulgaria, Ungaria) dar și în alte țări din centrul și sudul Europei, precum și în Rusia – până la nord de St. Petersburg” (sursa: mobee.infp)

Ora 08:22 Cel mai puternic cutremur din România (înregistrat în statisticile oficiale începând cu anul 1450) a avut loc la 26 octombrie 1802. Seismul a avut o magnitudine de 7,9 grade pe scara Richter, la o adâncime de 150 km, în zona Vrancea, la ora 12:55 (informații mobee.infp).

  • ”Cutremurul cel Mare (…) a provocat numeroase victime și imense pagube materiale pe teritoriul României și în zonele transfrontaliere. A fost resimţit pe o suprafaţă foarte mare (mai mult de 2 mil. km2), până la Constantinopol, Kiev, Moscova, St. Petersburg, Varșovia, Varna și Vidin (Ștefănescu, 1901; Radu, 1993)”, transmite mobee.infp. ”Mişcarea pământului semăna cu cea a valurilor mării. În multe părţi s-a crăpat pământul de unde ieşea „apă neagră ca păcura” (Burlacu, 1981). În urma acestui cutremur s-au observat numeroase fenomene geomorfologice la nivelul solului: crăpături, ţâşniri de apă cu miros de sulf, iar în unele părţi a ieşit chiar nisip. Direcţia oscilaţiilor a fost dinspre est spre vest”, mai transmite sursa citată.

Ora 08:15 De ce sunt atâtea cutremure în Zona Vrancea? Explicațiile mobee.infp (proiect susținut de Ministerul Educaţiei și Cercetării Științifice prin intermediul UEFISCDI, coordonat de Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pamântului):

  • ”În zona Vrancea este punctul de întâlnire dintre Placa Est‑Europeană și Subplăcile Moesică și Intra‑Alpină. Coliziunea dintre cele trei plăci tectonice a provocat desprinderea unui bloc litosferic care în prezent este scufundat în manta. Blocul provine dintr‑o veche placă tectonică suficient de rece şi rigidă comparativ cu mantaua înconjurătoare, ceea ce face posibilă generarea cutremurelor la adâncimi din manta unde, în mod normal, condiţiile de temperatură şi ductilitate ar face imposibil acest lucru. Din cauza presiunilor exercitate din mai multe direcţii, existând și influențe ale plăcilor tectonice majore (în speţă, cea Euro‑Asiatică, cea Africană și, într‑o manieră indirectă, cea Indo‑Australiană), se produc ruperi în interiorul respectivului bloc, acestea fiind la originea mişcărilor seismice vrâncene, în special intermediare (între 60 și 180 de km)”.
harta cutremure vrancea romania
sursa foto: mobee.infp.ro

Ora 08:13 ”A fost cutremur (5.3), probabil asta știți deja. Întrebarea este dacă voi ați primit înainte alerta de cutremur. Eu am primit mesaj cu vreo 10 sec înainte să danseze patul cu mine, deci aveam timp să ies din casă daca nu-i dădeam cu ignore”, a scris pe Facebook jurnalistul Stelian Muscalu.

Ora 08:11 Cutremurul a fost revizuit la 5,4 grade pe scara Richter și 148,8 km. Este cel mai puternic seism după cel din 28 octombrie 2018 (5,8 grade pe Richter).

Ora 08:00 Nu au fost primite apeluri la 112 și nici nu s-au înregistrat pagube, a transmis joi dimineață Raed Arafat, la Digi 24, secretar de stat în MAI. Raed Arafat a atras atenția asupra informațiilor care circulă în spațiul public referitor la tipul de alertă pe care populația l-a primit înainte de cutremur. Arafat a subliniat că IGSU nu a trimis mesaj RO-Alert, iar populația a primit alertă de la Android. 

Ora 07:57 Ultimul cutremur de 6 grade pe scara Richter a avut loc în 27 octombrie 2004, conform Ziua de Constanța.

Ora 07:49 Ultimul seism de peste 5 grade a avut loc în 31 ianuarie 2020, conform Agerpres.ro:

  • ”Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter s-a produs, la ora 3:26, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, la adâncimea de 121 de kilometri”.

Ora 07:39 România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, aspect evidenţiat de studiile de hazard seismic şi de prevederile codului de proiectare seismică P100-1/2013, transmit specialiștii mobee.infp:

harta cutremure romania
sursa foto: mobee.infp.ro

Ora 07:32 Pagina mobee.infp.ro este despre cum să ne protejăm în caz de cutremur, un proiect susținut de Ministerul Cercetării și Inovării, coordonat de către Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pamântului. Pe pagină există și un joc prin care poți verifica dacă și cât de pregătit ești în caz de seism.

Ora 07:23 Seismul s-a înregistrat la o adâncime de 168,9 kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 57 km est de Braşov, 75 km nord de Ploieşti, 117 km sud-vest de Bacău, 130 km nord de Bucureşti, transmite INCDFP.

Ora 07:22 Nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 şi nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, transmite Agerpres.ro.

Ora 07:21 Utilizatorii de Android au primit alertă de cutremur cu aproximativ 10 secunde înainte de seism, conform mai multor persoane care folosesc acest sistem de operare.

Ora 07:17 Un Ghid pentru cetățeni, pentru dezastre și situații de urgență, este prezentat de IGSU pe pagina oficială. Ghidul poate fi citit aici. 

Ora 07:16 Cutremurul a fost revizuit de INCDFP la 5,3 pe scara Richter.

Ora 07:10 IGSU anunță că, în cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări anterior declanșării acestora:

  • ”Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)”, transmite IGSU. Răspunsuri la întrebări frecvente aici. 

Ora 07:08 Harta ShakeMap de intensitate instrumentală pentru acest cutremur poate fi consultată aici, anunță INCDF.

sursa foto: INCDFP

Ora 07:07 Oamenii spun că seismul a fost resimțit și la Galați, Râmnicu Vâlcea, Covasna și chiar Republica Moldova.

Ora 07:02 Cutremurul a fost resimțit ușor și în unele zone din Constanța, de locuitorii de la bloc, susțin locuitorii.

Ora 07:00 Seismul a fost revizuit la 5,2 și 140 km adâncime.

Ora 06:59 Cutremurul a fost resimțit puternic în București și a avut trepidații verticale, susțin unii locuitori.

Ora 06:58 Cutremurul a avut loc în zona seismică Vrancea-Buzău, la adâncimea de 168,9 km.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

38 comentarii

  1. Putin e de vina, va zice ministerul britanic al aparatii.

  2. DA s-a simțit si in Bv foarte scurt

  3. L’am simtit destul de bine 8-10 secunde in zona Militari

  4. Sa resimțit și în Ploiești .

  5. S a simtit bine in buc. M a trezit din somn

  6. In Buzau s-a resimitit calumea

  7. S-a simtit si la Craiova

  8. Vad ca si ieri a fost unul mai mic. Daca e adevarat, loate am putea primi ceva sfaturi de la specialisti, sa stim la ce sa fim atenti, si daca pot fi ceva replici mai puternice.

  9. In cartierul Colentina din Bucuresti s-au simtit 2 replici , prima la ora 6,50 a durat 2 secunde apoi dupa alte 3-4 secunde o replica ceva mai consistenta. Așa s-a simțit la etajul 8.

    • Cutremurul nu dureaza 2 secunde, dureaza aproape 1 minut si apoi poate veni o replica sau mai multe dar la o distanta de cateva minute/ore.

  10. In Galati s-a simtit destul de tare, a fost si o replica la scurt timp.

  11. USR-ul!

  12. Bine ca nu ai zis ca facea dragoste cu Ciolacu…

  13. Ciucă-i mititel, eu cred ca a cazut dulapu’ de la Cotroceni

  14. A fost ok,il astept pe ala mare.

  15. Voi deschide dosar penal.

  16. Acum iese Arafat si ne inchide in case.

  17. nu ma-ntereseaza, eu am facut si doza 3.

  18. Unii au uitat geografia de clasa a 5-a.
    Cutremurele vin pe neasteptate, nu poti sa dai alerta cu 5 ore inainte :)))

  19. Oricum nu mai valoareaza nimic, poti sa il arunci direct… Cripto e deja pe jos….

  20. stiu ca e vrajeala dar daca totusi mai tii cripto e trist…

  21. Ucrainenii au doborât toate undele seismice.

  22. Android a dat alertă primită de la satelitul gps geostaționar de deasupra României, proprietatea lui Elon Musk (frate cu cel care dă internet Ucrainei).
    Sistemul este inteligent pentru că măsoară în permanență distanta de la el la punctul fix cel mai apropiat de pe Pământ, iar dacă distanța oscilează, știe că a fost cutremur și îi poate măsura și magnitudinea, cu precizie destul de buna, după cum s-a văzut. Magnitudinea măsurată de satelit este sigur mai bună decât cea dată de Institutul de Fizica Pământului, care măsoară cu niște instrumente rudimentare, un pendul deasupra unui puț, sistem învechit, din anii ’60.
    Se pare că ar avea legătură cu eclipsa de săptămâna trecută.
    Și, din păcate, Bucureștiul este într-o zonă seismică activa, cel mai mare cutremur a fost în 1802, estimat la magnitudinea de 8,2 pe Richter, cum o fi fost acela, nu știe nimeni.

    • Te-ai tinut bine pana la eclipsa.

    • De unde le scoti mai Nasty cel viteaz ? 10 randuri si 10 minciuni ! Mai aveai sa ne spui ca tot prin sateliti ni se implanteaza virusi si cip-uri ! Ai fost tu in inspectie la INCDFP si ai vazut pendulul ?? Institutul are tehnologie de ultima ora, peste 150 de statii de seismice multe din ele dotate cu echipamente moderne electronice . Tot la noi functioneaza si singurul sistem de alertare timpurie din Europa. Inainte sa incepi sa minti cu nerusinare ar trebui sa studiezi un pic ce inseamna cutremur de adancime si de ce nu poate fi masurat de la suprafata pamantului……. De unde se pare mai ca ar avea legatura cu eclipsa si care ar fi legatura dintre o banala eclipsa care este un fenomen optic si miscarea placilor tectonice ? Ti-au spus tie „specilistii” de la RTV ?

  23. CINE ESTE ANDROID SI CE VREA EL ?

  24. La ce foloseste sa primesti mesaj de la Google ca este cutremur?! Nu-l simti? Sa-mi trimita mesaj si cand ploua ca poate nu simt picaturile…

  25. TRĂDĂTORII DE ȚARĂ ȘI NEAM SUNT CAUZA CUTREMURULUI PRIN ACTUL TRĂDĂTOR DE CEDARE A SUVERANITĂȚII .
    VOR SĂ VÎNDĂ TOT, CA APOI ROMÂNIA SĂ FIE RUPTĂ .
    PLANUL ĂSTA A EXISTAT SI LA ASA ZISA REVOLUȚIE DIN 1989,CU TENTATIVELE 1990 TG.MURES,MINERIADE…
    DE DATA ASTA SUNT ÎNSĂ FOARTE HOTĂRÂȚI,
    AȘA CĂ ,SĂ AȘTEPTĂM CU „SPERANȚĂ” MARELE CUTREMUR.
    AR FI BINE SĂ STUDIEM , cred ,art.398 CP ÎNALTA TRĂDARE .
    DOAMNE AJUTĂ!

  26. E bine că anterior s-au înregistrat seisme de intensitate mai mică în aceeași zonă,căci s-a eliberat scoarța terestră de energii și s-a evitat un cutremur de amploare mai mare.

  27. V-ați udat puțin izmănuțele pisicoșilor, nu-i așa? Ați crezut că a venit sfârshitul lunii.

    Nah, mai e putin!