G4Media.ro

UPDATE Un procuror din Ploieşti arestat în dosarul lui Sebastian Ghiţă şi…

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

UPDATE Un procuror din Ploieşti arestat în dosarul lui Sebastian Ghiţă şi achitat după ce Secţia Specială a retras apelul, propus şef în cadrul Parchetului General/ Precizările PG: ”Are o solidă experiență profesională”

Procurorul general al României, Gabriela Scutea, l-a propus pe procurorul Aurelian Constantin Mihăilă de la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti în funcţia de şef al Serviciului de documentare şi statistică judiciară din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, potrivit ordinii de zi a Secţiei pentru procurori a CSM din data de 9 februarie 2022, coroborată cu surse judiciare.

UPDATE Ora 15:27 Parchetul General condus de Gabriela Scutea a transmis un punct de vedere cu privire la delegarea procurorului Aurelian Constantin Mihăilă, pe care îl redăm integral mai jos:

  • ”Referitor la articolul „Un procuror din Ploieşti arestat în dosarul lui Sebastian Ghiţă şi achitat după ce Secţia Specială a retras apelul, propus şef în cadrul Parchetului General”, publicat pe site-ul dumneavoastră în cursul zilei de azi, 7 februarie 2022, semnat Alin Ionescu, facem următoarele PRECIZĂRI:
  • Prezumția de nevinovăție este un principiu de bază al procesului penal, iar achitarea dispusă de instanțele de judecată l-a repus pe domnul procuror Aurelian Constantin Mihăilă în totalitatea drepturilor și atribuțiilor profesionale.
  • Menționăm că domnul procuror Mihăilă Aurelian-Constantin are o vechime în funcție de 22 ani și deține gradul profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) din anul 2009. A mai desfășurat activitate în cadrul PÎCCJ la Secția de urmărire penală și criminalistică (în perioada 15 iulie 2009 – 01 ianuarie 2010), Secția de resurse umane și documentare (în perioada 15 mai 2014 – 26 octombrie 2014 și de la 02 decembrie 2021 la zi), precum și la Serviciul de îndrumare și control (în perioada 27 octombrie 2014 – 15 februarie 2016). La reluarea activității după suspendare, a exercitat prin delegare funcția de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.
  • Domnul procuror Mihăilă Aurelian-Constantin are o solidă experiență profesională, atât în funcții de execuție cât și în funcții de conducere, a reprezentat Ministerul Public în delegațiile României la diferite conferințe internaționale, a colaborat cu Institutul Național al Magistraturii în calitate de tutore de practică pentru formarea inițială și a participat la multiple seminarii de perfecționare a pregătirii profesionale, toate acestea recomandându-l pentru ocuparea funcției de procuror-șef al Serviciului de documentare și statistică judiciară.
  • La formularea propunerii de delegare au fost avute în vedere, de asemenea, aptitudinile manageriale și de comunicare demonstrate în funcțiile de conducere ocupate până în prezent, capacitatea de a lucra în echipă, precum și percepția pozitivă a acestuia în cadrul colectivului. Propunerea a fost făcută ținând cont exclusiv de abilitățile profesionale dovedite de domnul procuror pe parcursul întregii sale cariere”, transmite Parchetul General.

Ştirea inițială

Pe când era adjunct al PCA Ploieşti, procurorul Aurelian Constantin Mihăilă a fost arestat pentru scurt timp, între 25 martie 2016 şi 1 aprilie 2016, ca urmare a unui dosar al DNA Ploieşti. În dosar au mai fost anchetaţi un alt procuror, doi poliţişti şi fostul deputat PSD, Sebastian Ghiţă.

Procurorul Mihăilă era acuzat că i-ar fi dat informaţii fostului şef al Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova (din cadrul MAI), Constantin Ispas, din dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani cu prejudiciu de 35 de milioane de euro în care erau anchetaţi mai mulţi afacerişti din Prahova, printre care Răzvan Alexe şi Marcel Păvăleanu. Mai departe, Ispas i-ar fi dat informaţiile lui Alexe.

În vara anului 2013, inculpatul Ispas Constantin, ofițer de poliție, a pretins unui om de afaceri (Răzvan Alexe, apropiat familiei Cosma – n.r.) susținere politică pentru ocuparea unor funcții în cadrul M.A.I., prevalându-se de influența asupra unui procuror cu funcție de conducere din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, pentru a-l determina pe acesta din urmă să îi ofere informații ce nu erau destinate publicității.

Respectivul om de afaceri era vizat în dosarul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești și se afla în relații foarte apropriate cu lideri politici locali și centrali.

În perioada septembrie 2013- octombrie 2013, informațiile respective i-au fost furnizate lui Ispas Constantin de procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Mihăilă Aurelian Constantin”, arătau procurorii DNA într-un comunicat din iunie 2016, la trimiterea dosarului în judecată.

Procurorul Mihăilă a fost deferit justiţiei pentru 2 infracțiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații şi cercetare abuzivă.

În 2018, toţi inculpaţii au fost achitaţi de un complet de judecată al Înaltei Curţi format din judecătorii Maricela Cobzariu, Daniel Grădinaru și Ștefan Pistol (i-a achitat și pe Dragnea și Tăriceanu). În 2019, decizia de achitare a rămas definitivă după ce Secţia Specială a retras apelul DNA.

Până la ora publicării acestui articol, procuroarea generală a României, Gabriela Scutea, nu a răspuns solicitărilor G4media.ro de a explica de ce l-a propus pe procurorul Mihăilă în funcţia de şef al Serviciului de documentare şi statistică judiciară din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Decizia de numire urmează să fie analizată în şedinţa din 9 februarie a Secţiei pentru procurori a CSM.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Practic Justiția este in mana Rusiei, dacă procurorul care a lăsat spionul rus să fugă in statul rusofil nu este sancționat.

  2. Justitia este in mana lui Ghitza si a altora ca el. Infractorii de ieri, devin stapanii de azi.

  3. Asta vrea să acopre gașca de lîngăi vu galagia din jurul USR

  4. Intr-o tara noramal, acest om era pedepsit pana in a treia generatie pentru delictul de … stati sa verific notitele … a fi arestat politic pe niste acuze atat de subtiri ca nici koveseii nu l-au putut condamna.

  5. Și noi, românii de rând, le plătim pensii speciale acestor procurori și știți ce este mai grav, mai grav este că politicienii noștri ne spun că aceștia merită cu prisosință acei bani fără să ia nici o măsură împotriva celora care batjocoresc legea, de ce merită poporul român așa politicieni?

  6. Absolut incredibil, exact smenăreli tipic țărilor corupte bananiere. De fapt noi suntem cea mai bananiera țară din UE, rușinea Europei , cea mai coruptă țară cu diferență, cu cel mai mare număr de analfabeți, cea mai mare sărăcie etc suntem pe ultimul loc la +20 de statistici oficiale UE !! Prezic încă 30 ani de hoție și corupție

  7. Sa le trăiască Pensiile Speciale că oricum fac ce vor. Un găinar este la pușcărie, adevărații infractori au afaceri și ne conduc. Lucrul Bine Făcut.

  8. Păi penalii doar șefi pot fi….🤢🤢🤢🤢

  9. Sa l puna ministrul justiției. Merită licheaua.

    • In sfârșit Felix si-a văzut visul cu ochii, au toată Puterea inclusiv Justiția .
      Dormiți liniștiți …