G4Media.ro

UPDATE Unii sindicaliști ar înclina să accepte etapizarea creșterii salariale până la…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

UPDATE Unii sindicaliști ar înclina să accepte etapizarea creșterii salariale până la 4000 de lei pentru un profesor debutant, în următorii trei ani (surse)/ Premierul Ciucă i-a chemat pe sindicaliștii din Educație la o altă rundă de negocieri, începând cu 13:30

Coaliția de guvernare i-a chemat pe sindicaliștii din Educație la o altă rundă de negocieri, începând cu 13:30, conform surselor G4Media. Actualul și, cel mai probabil, viitorul premier, Nicolae Ciucă respectiv Marcel Ciolacu, s-au întâlnit miercuri la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis, pentru a discuta despre greva generală a profesorilor începută în 22 mai. Noua ofertă a Guvernului este creșterea etapizată a salariului unui debutant până la 4000 de lei în următorii trei ani, începând cu o primă creștere de 30%, conform surselor G4Media.

UPDATE 15:24 Guvernul a transmis oficial următoarele măsuri pentru a pune capăt crizei din Educație:

  • ”Guvernul României va adopta, mâine, prin Ordonanță de Urgență, cresterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1000 lei brut lunar, care reprezinta pentru personalul didactic un avans din cresterea pe viitoarea grilă, care se va regasi in viitoarea lege de salarizare, care se va aplica de la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din invatamant, cresterea salariala va fi de 400 de lei brut lunar.
  • În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educatie. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor”, a transmis oficial Executivul.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și ministrul Educației, Ligia Deca s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor din educație, pentru a dialoga pe tema revendicărilor acestora.

UPDATE 15:11 Conform surselor G4Media ar exista reacții diferite ale sindicaliștilor cu privire la acordul propus miercuri de premierul Ciucă și Marcel Ciolacu, privind etapizarea creșterii salariale până la 4000 de lei pentru un profesor debutant, în următorii trei ani. În timp ce unii sindicaliști ar înclina să accepte acordul, alții nu sunt de acord cu propunerea care prevede etapizarea revendicărilor până în 2026.

știrea inițială

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (condusă de Simion Hăncescu) și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” (Marius Nistor) au anunțat, miercuri, într-un comunicat de presă că, după consultarea organizațiilor județene, au decis să continue greva și să nu semneze un acord politic care nu include creșterea salariilor.

Anunțul a venit cu mai puțin de o oră înainte ca la Palatul Cotroceni să înceapă discuțiile dintre președintele Klaus Iohannis și liderii coaliției de guvernare pe tema salariilor profesorilor. Sindicatele au anunțat că nu vor semna un acord politic nici dacă ar fi girat de președintele Klaus Iohannis dacă acest act nu conține creșterea imediată a salariilor cu 25%.

În plus, sindicatele cer emiterea unei ordonanțe de urgență, prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării valabilă pentru anul viitor, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, de circa 4.000 de lei, urmând ca salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic.

Reamintim că la întâlnirea de marți cu liderii sindicali, președintele Klaus Iohannis s-a angajat să garanteze încheierea unui eventual acord politic între sindicate și coaliția de guvernare care să permită reluarea cât mai rapidă a procesului educațional, potrivit comunicatului Administrației Prezidențiale.

Nu e clar la acest moment ce ar urma să conțină acel acord, dat fiind că oferta guvernului e departe de cererile sindicatelor. Mai precis, guvernul a promis doar o primă de 4.000 de lei în acest an pentru cadrele didactice și nici o promisiune pentru anul viitor, în timp ce sindicatele au cerut o creștere de 25% a salariilor încă din iunie, precum și o creștere semnificativă de anul viitor.

În acest moment, salariul unui cadru didactic debutant este de circa 2.400 de lei, printre cele mai mici salarii din tot mediul bugetar.

știre în curs de actualizare

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Să vedem dacă sindicalistii obțin ceva concret, semnat, cu aplicare din luna iunie … sau vin cu propuneri … gen tepe … că la Olguța Vasilescu … că din nu știu ce an se obțin nu știu ce mariri … că mai tragem de timp că sa schimbam nu știu a câtă oară legea educației.

    Trebuie semnat ceva concret, negru pe alb, cu aplicare imediată.

    Orice amânare e o posibila teapa a celor de la PSD și PNL.

    Sper că sindicalistii nu o sa vândă „pielea profesorilor” pentru beneficii „personale” din partea celor de la PNL și PSD.

  2. În 3 ani?!!! Am mai văzut filmul ăsta p_rost! Nu-și revine triunghiul maro!

  3. Daaa, si 6% din pib pt educatie tot in 3…..zeci de ani. Hai lasa ca avem ce meritam, ca doar usl nu guverneaza tara de 33 de ani fiind votati de nepalezi.

    • Ce treaba au nepalezii cu votarea lor? Voi cand scrieti ceva, ganditi inainte? 1. Ei nici nu au drept de vot, fiind adusi cu viza de munca. 2. Acest fenomen cu muncitori straini s-a accentuat doar in ultimii 1-2 ani. Problema este ca romanii nu ies la vot, dupa ne place sa dam vina pe pensionari dar in realitate se voteaza intre ei cu prezenta redusa (fiind un numar restrans de pensionari care inca mai voteaza cu aceste persoane). Doar PSD are 500.000 de membrii la care se adauga si familiile lor.

    • @antiusl, „nu face asta fiind votat de x”=”face asta fiind votat de restul (fara x)”

  4. Cei care nu știu istorie riscă sa o repete.

    PNL și PSD vor să treacă alegerile și să le dea cat mai puțin până atunci profesorilor.

    După alegeri nu vor mai fi interesați de profesori… psd-ul olgutei Vasilescu a fost la putere în ultimii ani … și s-a tinut de cuvânt. In legătură cu măririle profesorilor?

  5. Așa va trebuie dacă va duceți sa ascultați de javrele astea care și-au bătut joc de noi încă de la începutul grevei. La ce mai așteptăm răspunsul lor?
    Blocaj total in continuare !

  6. Nu vă lăsați. Cel puțin 5000 în mână , începând de luna viitoare. Ca să știți ceva. Altfel, mincinoșii ăștia nu vă dau nimic.

  7. tradatori nu s-au mai vazut?
    profesorii trebuie sa constientizeze ca EI au puterea si nu interfetele care sunt trimise sa discute

    • poate (?) vor mai mari poate putin inainte de alegeri salariile, sa fie alegatoru’ multumit, si apoi mai usor, pana la urmatoarele alegeri … povestile astea au mai fost
      cu PSDNLUDMR trebuie ACUM! , cum se poate pentru altii trebuie si pentru EDUCATIE

  8. Ce ? Le-o fi greu, te pomenesti, sa inceapa sa amane apoi prin oug aplicarea legii!