G4Media.ro

Primele învinuiri penale la aproape un an de la incendiul de la…

Sursa foto: Exploziv TV Neamț

Primele învinuiri penale la aproape un an de la incendiul de la spitalul județean de urgență din Piatra Neamț în care și-au pierdut viața 9 oameni

După un an de la incendiul izbucnit la Spitalul din Piatra Neam, în urma căruia au murit 10 pacienți intubați, bolnavi de Covid 19, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie informează că în 25 octombrie, 2021, șase foști manageri ai spitalului, șeful Secției ATI și două asistente au fost puși sub acuzare pentru ucidere, vătămare și distrugere din culpă. Și spitalul ca persoană juridică a fost pus sub acuzare pentru plata despăgubirilor către victime.

Foștii manageri și șeful de la ATI sunt acuzați că nu au luat măsurile necesare pentru evitarea pericolelor după ce spitalul a fost desemnat unitate COVID. Asistentele sunt acuzate că au aprins o candelă la căpătâiul unui bolnav și au lăsat-o nesupravegheată în condițiile în care exista risc de explozie din cauza instalațiilor de oxigen. Este pentru prima dată când procurorii spun oficial, clar, că sursa incendiului de la Piatra Neamț a fost o candelă care a alimentat oxigenul din încăpere. 9 persoane au decedat în incendiul de anul trecut de la Piatra Neamț.

Potrivit comunicatului „s-a dispus continuarea urmăriririi penale față de 11 suspecți, mai precis 10 suspecți, persoane fizice, precum și față de persoana juridică Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, după cum urmează: 

  • Continuarea urmăririi penale față de 6 persoane fizice care au îndeplinit succesiv, pentru diferite perioade de timp,  funcția de manager interimar, sub aspectul comiterii infracțiunilor de ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. 1, 2 şi 3 din Codul penal, de vătămare corporală din culpă, prev. de art. 196 alin. 2, 3 şi 4 din Codul penal, de distrugere din culpă în formă calificată, prev. de art. 255 alin. 1 şi 2 din Codul penal și de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, prev. de art. 349 din Codul penal, cu aplicarea art. 38 alin. 2 din Codul penal.

Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că, în exercitarea atribuţiilor de manageri interimari ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, în perioada 31.03.2020-17.11.2020, în contextul epidemiei COVID 19 şi declarării unităţii sanitare ca unitate suport COVID, ar fi organizat impropriu activitatea specifică la nivelul spitalului prin aceea că nu ar fi realizat o revizuire a riscurilor privind securitatea şi sănătatea în muncă, urmare a schimbării condiţiilor de muncă, produsă la nominalizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ în categoria spitalelor suport COVID 19.

Această schimbare a inclus adoptarea unei terapii care presupune creşterea cantităţii de oxigen administrată pacienţilor COVID 19, implicit creşterea concentraţiei de oxigen în atmosfera încăperilor unde sunt trataţi aceşti bolnavi. Suspecții nu ar fi stabilit măsuri de prevenire care să asigure securitatea şi sănătatea la Secţia ATI în noile condiţii, cu consecința incendierii salonului 240 ATI care a avut ca urmări moartea a 9 pacienți, vătămarea corporală a unui medic și a unei asistente medicale, degradarea salonului, distrugerea instalațiilor de fluide medicale, aer comprimat și electrică, a echipamentelor de ventilație mecanică, precum și a altor echipamente medicale.

  •  Continuarea urmăririi penale față de două persoane fizice pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. 1, 2 şi 3 din Codul penal, de vătămare corporală din culpă, prev. de art. 196 alin. 2, 3 şi 4 din Codul penal, de distrugere din culpă în formă calificată, prev. de art. 255 alin. 1 şi 2 din Codul penal și de nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, prev. de art. 350 din Codul penal, cu aplicarea art. 38 alin. 2 din Codul penal, constând în aceea că în ziua de 14.11.2020, în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu în calitate de asistente medicale în salonul 240 al Secției ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, în care acordau îngrijiri bolnavilor pozitivi Covid 19 cărora li se administra oxigenoterapie, ar fi folosit și lăsat fără supraveghere o sursă de foc deschis – o lumânare tip candelă, în contextul agoniei unui pacient.

Această lumânare tip candelă ar fi constituit sursă de inițiere a focului cu consecința incendierii salonului 240 ATI, care a avut ca urmări moartea a 9 pacienți, vătămarea corporală a unui medic , degradarea salonului, distrugerea instalațiilor de fluide medicale, aer comprimat și electrică, a echipamentelor de ventilație mecanică, precum și a altor echipamente medicale.

  •  Continuarea urmăririi penale față de o persoană fizică pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. 1, 2 şi 3 din Codul penal, de vătămare corporală din culpă, prev. de art. 196 alin. 2, 3 şi 4 din Codul penal, de distrugere din culpă în formă calificată, prev. de art. 255 alin. 1 şi 2 din Codul penal, cu aplicarea art. 38 alin. 2 din Codul penal, constând în aceea că, în exercitarea atribuţiilor de medic şef al Secţiei ATI, nu ar fi luat măsuri de procedurare a unor activități apte să conducă la o ventilaţie în saloanele ATI, care să asigure securitatea în muncă şi sănătatea personalului medical şi a pacienţilor, precum și la o asistență medicală suport în cazul întreruperii alimentării cu gaze medicinale. Consecința lipsei măsurilor a constituit-o incendierea salonului 240 ATI, care a avut ca urmări moartea a 9 pacienți, vătămarea corporală a unui medic și a unei asistente medicale, degradarea salonului, distrugerea instalațiilor de fluide medicale, aer comprimat și electrică, a echipamentelor de ventilație mecanică, precum și a altor echipamente medicale.
  •  Continuarea urmăririi penale față de persoana anterior menționată și față de o altă persoană fizică, medic la secția ATI din cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, pentru săvârşirea infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, prev. de art. 269 din Codul penal, fals intelectual, prev. de art. 321 din Codul penal și uz de fals, prev.de art. 323 din Codul penal, cu aplicarea art. 38 alin. 1 şi 2 din Codul penal, constând în aceea că, în exercitarea atribuțiilor de medic șef al Secției ATI, respectiv de medic la aceeași secție din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, ar fi întocmit și subscris o adresa din data de 18.06.2021, care conține mențiuni false privind îngrijirile acordate pacienților în timpul manifestării incendiului.

Această adresă au folosit-o prin transmiterea la Serviciul Judeţean de Medicină Legală Neamț, unde a fost avută în vedere la efectuarea lucrărilor medico-legale privind decesul a două persoane, în scopul de a îngreuna urmărirea penală.

  • Continuarea urmăririi penale față de persoana juridică Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. 1, 2 şi 3 din Codul penal, de vătămare corporală din culpă, prev. de art. 196 alin. 2, 3 şi 4 din Codul penal și de distrugere din culpă în formă calificată, prev. de art. 255 alin. 1 şi 2 din Codul penal, cu aplicarea art. 38 alin. 2 din Codul penal, constând în aceea că, în contextul epidemiei COVID 19 şi realizarea activității de unitate sanitară suport COVID, a organizat impropriu activitatea specifică prin aceea că:

– nu a realizat o revizuire a riscurilor privind securitatea şi sănătatea în muncă, urmare a schimbării condiţiilor de muncă care s-a produs la nominalizarea sa în categoria spitalelor suport COVID 19 şi adoptarea unei terapii care presupune creşterea cantităţii de oxigen administrată pacienţilor COVID 19, implicit creşterea concentraţiei de oxigen în atmosfera încăperilor unde sunt trataţi aceşti bolnavi, şi nu a stabilit măsuri de prevenire care să asigure securitatea şi sănătatea la Secţia ATI în noile condiţii;

– nu a luat măsuri de procedurare a unor activități, apte să conducă la o ventilaţie în saloanele ATI, care să asigure securitatea în muncă şi sănătatea personalului medical şi a pacienţilor, precum și la o asistență medicală suport în cazul întreruperii alimentării cu gaze medicinale;

Consecința acestor măsuri a constituit-o incendierea salonului 240 ATI, care a avut ca urmări moartea a 9 pacienți, vătămarea corporală a unui medic și a unei asistente medicale, degradarea salonului, distrugerea instalațiilor de fluide medicale, aer comprimat și electrică, a echipamentelor de ventilație mecanică, precum și a altor echipamente medicale.

Suspecților  li s-au adus la cunoștință, în cursul zilei de 28 octombrie 2021, atât calitatea procesuală cât și acuzațiile.”

„Continuarea urmăririi penale reprezintă etapa procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se precizează în comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie 

Trebuie menționat că în cazul incendiului de la Piatra Neamț s-au făcut peste 100 de audieri și au fost ridicate mii de documente de la spital. Șase expertize de specialitate au ajuns până acum la dosar.

Sursa foto: Exploziv TV Neamț

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. O candela! Religia va omoara nu doar cand lingeti moaste!
    Tara de sosoci analfabeti!

    • E urat sa zic asa, iata ca, indirect, obiceiurile credinciosilor chiar fac rau… n am nimic cu ei, sa aprinda cate lumanari vor ei, dar la ei acasa nu intr un spital…
      PS out of topic, nu pot sa nu ma gandesc cate obiceiuri aiuritoare sunt la inmormantarile ortodocsilor, unele de a dreptul pagane, dar, na, pe alea nu le vad habotnicii.

    • Sa ai flacara deschisa intr-o incapere in care ai alimentare cu oxigen e dovada de lipsa crasa de educatie. Daca era gaz metan, in loc de oxigen, nu aprindeau, ca orice gospodina stie ca gazul e inflamabil. Daca nu treceau prin scoala ca prin branza aflau si ca oxigenul intetine arderea.

  2. Trebuie desfiintat acel INSEMEX si creata o alta institutie care sa faca treaba. Sa ancheteze cineva cine sunt si ce fac oamenii aia! Asa nu mai merge.

  3. Majoritatea managerilor de spitale sunt nulități numite politic.
    Dar, în perioada 31.03.2020-17.11.2020, deci în 7,5 luni, au fost 6 manageri interimari. Practic au fost câte o lună, maxim 2 luni manageri, nu au avut timp nici să cunoască echipa administrativă, să evalueze spitalul, nu mai vorbim de a schimba ceva în funcționarea spitalului.
    Cu această mizerie se va obține un singur lucru, nimeni nu își va mai asuma un interimat de manager de spital.

  4. „Este pentru prima dată când procurorii spun oficial, clar, că sursa incendiului de la Piatra Neamț a fost o candelă care a alimentat oxigenul…”

    Fereasca Dzo de justitia si de procurorii din romania. Candela a alimentat oxigenul, e prima data, oficial, in direct si in reluare. Babaieti, voi sunteti cu capul?

  5. Procurori made în România. Atât pot. Să-i vedem și pe judecători, tot made în România