Urmașii victimelor arabilor care au vândut spirt contrafăcut au cerut despăgubiri de la stat / 24 de persoane primesc în total 500 de mii de lei / 17 persoane au murit în 2020 după ce au băut alcool metilic
31 de persoane au cerut despăgubiri din partea statului, după ce 17 persoane au decedat în 2020 în urma consumului de alcool metilic, vândut de un grup de afaceriști ca fiind spirt medicinal, relatează Ziarul de Iași.
24 de persoane au solicitat deja despăgubiri în valoare totală de 500 de mii de lei, iar acum alte 7 persoane cer acum același lucru. 14 ieșeni au depus solicitarea de a fi despăgubiți de stat în urmă cu doar două săptămâni.
Condițiile legale pe care magistrații Tribunalului au trebuit să le verifice au fost însă simple, așa că procedurile s-au desfășurat rapid. Conform legii, compensația se acordă, la cerere, persoanelor asupra cărora a fost săvârșită o tentativă la infracțiunile de omor și omor calificat, vătămare corporală, viol, trafic de persoane, terorism și orice altă infracțiune comisă cu violență, atunci când făptuitorul este insolvabil. De asemenea, de compensație pot beneficia și urmașii persoanelor decedate în urma comiterii unei astfel de infracțiuni. Cererea trebuie depusă în termen de un an de la sentința definitivă prin care agresorul a fost condamnat sau achitat. Persoana solicitantă trebuie să se fi constituit parte civilă în timpul procesului și să nu fi fost la rându-i condamnată pentru vreo faptă similară.
Statul își va asuma plata despăgubirilor datorate de iordanianul Fuad Ahmed, irakianul Zuhair Abdel Nabi Ali Dawoud şi fiul acestuia, Abdul Satar Dawoud, urmând să plătească în total 225.000 lei.
Această sumă se va adăuga altor 270.000 lei pe care Tribunalul i-a aprobat la începutul lunii în beneficiul altor 9 urmași ai victimelor și celor 51.000 lei aprobați la jumătatea lunii trecute primului ieșean care a cerut compensații.
Iordanianul Fuad Ahmed şi doi irakieni, Zuhair Abdel Nabi Ali Dawoud şi fiul acestuia, Abdul Satar Dawoud, au fost trimişi în judecată în octombrie 2020 pentru omor calificat, înşelăciune, falsificarea de alimente, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Zuhair Dawoud a fost acuzaat şi de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, întrucât nu declarase un pistol şi trei cartuşe găsite la percheziţie. Cei trei au fost acuzaţi că, profitând de starea de urgenţă şi de lipsa spirtului de pe piaţă, au preparat şi vândut în martie-aprilie 2020 un amestec de alcool metilic, apă şi vopsea de ouă pe care l-au vândut en-gros ca alcool sanitar. Alcoolul metilic este deosebit de toxic, letal chiar în cantităţi reduse. Inculpaţii au vândut în total aproximativ 5.300 de sticle de „spirt”, la 7 lei bucata.
n sentinţa pronunţată de magistraţii Tribunalului, cea mai severă pedeapsă a fost aplicată lui Abdul Satar Dawoud. Acesta a fost găsit vinovat de falsificare de alimente, înşelăciune în formă continuată şi omor calificat la un total de 22 de ani şi 9 luni de închisoare. După liberare, el nu va mai avea voie să administreze o societate specializată în producerea sau comerţul cu dezinfectanţi, băuturi alcoolice ori produse de curăţenie timp de 5 ani. Aceleaşi fapte au fost reţinute şi în sarcina lui Zuhair Abdel Nabi Ali Dawoud, condamnat la 22 de ani şi 6 luni de detenţie, cu aceeaşi interdicţie de a administra societăţi comerciale. O pedeapsă ceva mai uşoară, de 20 de ani şi 6 luni de închisoare va fi executată de Fuad Ahmed. Din pedepse vor fi scăzuţi cei trei ani de când inculpaţii se află după gratii, în stare de arest.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu