G4Media.ro

Următoarele câteva săptămâni ale războiului din Ucraina sunt critice (analiză CNN)

Sursa foto: Facebook / Volodimir Zelenski (Володимир Зеленський)

Următoarele câteva săptămâni ale războiului din Ucraina sunt critice (analiză CNN)

Războiul din Ucraina, care timp de luni de zile părea să se împotmolească într-o mocirlă lentă și dureroasă, a izbucnit din nou în apropierea iernii și se îndreaptă acum spre o nouă fază imprevizibilă.

„Acesta este acum al treilea, al patrulea, posibil al cincilea război diferit pe care îl observăm”, a declarat pentru CNN Keir Giles, consultant senior la Chatham House’s Russia and Eurasia Programme.

Un atac cu rachete rusești în această săptămână a fost precedat de câștiguri terestre ucrainene constante și de o explozie uriașă pe podul Kerci, singura trecere între peninsula anexată Crimeea și Rusia. Această explozie a rănit mândria Moscovei și a oferit Ucrainei un impuls strategic semnificativ.

Odată cu apropierea lunilor reci, care vor aduce probabil o încetinire a luptelor terestre, experții spun că următoarele săptămâni ale războiului vor fi vitale.

„Ceea ce părea o perspectivă îndepărtată pentru ceva ce ar putea fi descris în mod convingător ca o victorie a Ucrainei este acum mult mai plauzibilă”, a declarat Giles. „Răspunsul din partea Rusiei este probabil să se intensifice și mai mult”.

Ofensiva de succes a schimbat ritmul războiului și a infirmat o opinie, construită în Occident și în Rusia vara trecută, potrivit căreia, deși Ucraina putea apăra cu fermitate un teritoriu, nu avea capacitatea de a cuceri teren.

„Rușii (încearcă să) evite o prăbușire a liniei lor de front înainte de venirea iernii”, a declarat pentru CNN Samir Puri, senior fellow la Institutul Internațional pentru Studii Strategice și autorul cărții „Drumul Rusiei spre război cu Ucraina”.

„Dacă pot ajunge la Crăciun cu linia frontului arătând aproximativ așa cum este, este un succes uriaș pentru ruși, având în vedere cât de dezastruos s-au derulat ostilitățile din februarie încoace.”

Trupele ucrainene se concentrează în primul rând pe împingerea forțelor rusești spre est, după ce au traversat râul Oskil la sfârșitul lunii septembrie, Moscova pregătindu-se probabil să apere orașele Starobilsk și Svatove din regiunea Lugansk, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

O lovitură majoră în Donbas ar trimite un alt semnal puternic, iar Ucraina va fi nerăbdătoare să își îmbunătățească câștigurile înainte ca temperaturile să scadă, iar impactul deplin al creșterii prețurilor la energie să fie resimțit în întreaga Europă.

„Există atât de multe motive pentru care există un stimulent pentru ca Ucraina să facă lucrurile rapid”, a declarat Giles. „Criza energetică de iarnă din Europa, precum și distrugerea infrastructurii energetice și a energiei în Ucraina însăși, va fi întotdeauna un test de rezistență pentru Ucraina și pentru susținătorii săi occidentali”.

Liderii NATO au promis că vor susține Ucraina indiferent cât va dura războiul, dar mai multe țări europene – în special cele care se bazează foarte mult pe energia rusească – se confruntă cu o criză paralizantă a costului vieții care, în lipsa unor semne de progres ucrainean pe câmpul de luptă, ar putea pune în pericol sprijinul public.

Zilele trecute au arătat între timp că siturile din afara actualului teatru de luptă la sol sunt departe de a fi imune la atacuri. Rămâne neclar modul exact în care a fost efectuat atentatul cu bombă de la podul Kerci – iar Kievul nu a revendicat responsabilitatea -, dar faptul că o țintă atât de adâncă în teritoriul controlat de Rusia a putut fi lovită cu succes a sugerat o amenințare ucraineană serioasă la adresa unor active rusești cheie.

Rusia se luptă pentru forță de luptă

Rusia se luptă pe teren și nu a reușit să obțină supremația în aer, dar atacurile de luni ar putea să fi atins un obiectiv – trimiterea unui semnal de forță către lista tot mai mare de critici interni ai lui Putin.

Asaltul a afectat infrastructura civilă din orașele din întreaga Ucraină, ucigând mai multe persoane și lăsând fără curent electric unele zone ale țării. Acestea au fost „un indiciu al naturii amenințării din partea Rusiei”, a declarat Giles. „De mai multe luni, obiectivul Rusiei a fost să distrugă Ucraina, mai degrabă decât să o posede”.

Compania națională de electricitate din Ucraina, Ukrenergo, a declarat că a stabilizat alimentarea cu energie electrică a Kievului și a regiunilor centrale ale Ucrainei, după ce o mare parte din alimentarea cu electricitate a țării a fost întreruptă de atacurile cu rachete rusești de luni și marți. Însă premierul ucrainean a avertizat că „mai este mult de lucru” pentru a repara echipamentele avariate și le-a cerut ucrainenilor să își reducă consumul de energie în orele de vârf.

Experții consideră că rămâne puțin probabil ca bombardamentele aeriene ale Rusiei să formeze un tipar recurent; deși estimarea rezervelor militare ale ambelor armate este un demers neclar, evaluările occidentale sugerează că Moscova ar putea să nu aibă capacitatea de a menține ritmul.

„Știm – și comandanții ruși de pe teren știu – că proviziile și munițiile lor se epuizează”, a declarat marți Jeremy Fleming, un șef al spionajului britanic, într-un discurs public extrem de rar.

La această concluzie a ajuns și ISW, care a declarat luni, în actualizarea sa zilnică privind conflictul, că loviturile „au irosit o parte din armele de precizie din ce în ce mai puține ale Rusiei împotriva unor ținte civile, spre deosebire de ținte semnificative din punct de vedere militar”.

Cantitatea exactă de armament și de forță de luptă pe care fiecare parte o mai are în rezervă va fi crucială pentru a determina modul în care se va schimba impulsul în următoarele săptămâni. Ucraina a declarat că a interceptat 18 rachete de croazieră marți și alte câteva zeci luni, dar solicită aliaților săi occidentali mai multe echipamente pentru a respinge orice atac viitor.

„Avalanșa de atacuri cu rachete va fi o caracteristică ocazională rezervată pentru spectacole de extremă indignare, deoarece rușii nu au stocuri de muniție de precizie pentru a menține acest tip de asalt cu rachete de mare viteză în viitor”, a declarat Puri.

Cu toate acestea, s-ar putea ca Putin să primească un ajutor. Un anunț al președintelui belarus Alexander Lukașenko, potrivit căruia Belarus și Rusia vor „desfășura un grup regional comun de trupe”, a stârnit temeri legate de aprofundarea cooperării militare între aliații apropiați și de faptul că trupele belaruse s-ar putea alătura în mod oficial Rusiei în invazia sa. În ultimele zile, Belarus s-a plâns de presupuse amenințări ucrainene la adresa securității sale, ceea ce, potrivit observatorilor, ar putea fi un preludiu la un anumit nivel de implicare.

Justin Bronk, un expert militar de la Royal United Services Institute (RUSI), cu sediul la Londra, a fost de acord cu această evaluare, declarând pentru CNN că „ratele de succes ale interceptărilor ucrainene împotriva rachetelor de croazieră rusești au crescut semnificativ de la începutul invaziei din februarie”.

Ucraina „avea mare nevoie” de sisteme moderne precum IRIS-T, care a sosit săptămâna aceasta din Germania, și NASAMS, așteptat din Statele Unite, a declarat Bronk.

Dincolo de livrările de arme, Ucraina va urmări să se asigure că hotărârea occidentală rămâne fermă dacă Rusia va reduce și mai mult livrările de energie.

Ministrul ucrainean al energiei, Herman Halushchenko, a declarat pentru CNN că aproximativ 30% din infrastructura energetică din Ucraina a fost lovită de rachete rusești luni și marți. Ministrul a declarat că aceasta a fost „prima dată de la începutul războiului” când Rusia a „vizat în mod dramatic” infrastructura energetică.

Prin urmare, următoarele săptămâni sunt cruciale atât pe câmpul de luptă, cât și în Europa și în întreaga lume, sugerează experții. „Ca întotdeauna, unde va merge Putin depinde de modul în care răspunde restul lumii”, a declarat Giles. „Atitudinea Rusiei este modelată de eșecul țărilor occidentale de a o confrunta și de a o descuraja”.

Aceasta înseamnă că, pe măsură ce se apropie iarna, mizele războiului au fost ridicate încă o dată. „Nu există niciun dubiu că Rusia ar dori să o țină tot așa”, a spus Giles. Dar succesele ucrainene din ultimele săptămâni au trimis un mesaj direct și Kremlinului. „Ei sunt capabili să facă lucruri care ne iau prin surprindere, așa că să ne obișnuim cu asta”, a mai spus Giles.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Ucraina trebuie măcar să intre în Crimeea până la sfârșitul anului.

  2. Strategic, banuesc ca obiectivul primordial ar trebui sa fie eliberarea acelei parti din provincia Herson care este situata la vest de Nipru. O data pierdut capul de pod, rusii nu vor mai avea cum sa il recastige, intrucat fluviul este foarte lat, podurile vor fi distruse si nu pot fi aduse suficiente ambarcatiuni pentru transportul infanteriei sau blindatelor. Nici cu parasutisti nu se poate, intrucat rusii nu dispun de superioritate aeriana. Traversarea din primele zile ale razboiului a fost posibila numai ca urmare a efectului de surpriza sau poate al tradarii unor responsabili din zona, ceea ce nu mai este cazul acum.

    Dupa incheierea campaniei de la vest de Nipru, Ucraina poate reloca soldatii si tehnica militara de acolo pentru dobandirea superioritatii in vederea unor atacuri in zone in care rusii nu au avut timp suficient pentru a-si construi fortificatii ample – cum ar fi nordul Luhanskului (unde deja se desfasoara lupte intense) sau Zaporojie.
    Cred ca vor evita operatiuni ofensive in centrul frontului, puternic fortificat in decursul anilor de dupa 2014, din sudul Luhanskului sau Donetk. Acolo s-ar pierde prea multi soldati, pentru prea putine castiguri pe teren.

    • ce e mai lat: oceanul separand SUA de Irak+ Afganistan, sau sutele de rauri care au trebuit traversate de la Stalingrad pana la Bunkerul lui Adolf Schulz?