G4Media.ro

Următoarele „ținte” ale lui Putin după Ucraina sunt Moldova, statele baltice și…

Sursa foto: Gints Ivuskans / AFP

Următoarele „ținte” ale lui Putin după Ucraina sunt Moldova, statele baltice și țările din Caucaz și Asia Centrală, avertizează președintele Letoniei: Europa s-a întors în „cele mai întunecate zile ale Războiului Rece”

Președintele rus Vladimir Putin nu se va opri la Ucraina și a pus ochii pe trei noi ținte pentru a reconstrui imperiul rus, a avertizat președintele Letoniei, relatează The Sun.

Edgars Rinkevics a declarat că acapararea țărilor baltice va fi a doua etapă a planului dictatorului de la Kremlin.

La sediul RUSI din Whitehall, Rinkevics a făcut o evaluare asupra viitorului instabil al securității europene în fața unei Rusii din ce în ce mai agresive.

El a spus că toate rezultatele războiului de 27 de luni al Rusiei împotriva Ucrainei vor duce probabil la mai multe vărsări de sânge, deoarece Kremlinul este ghidat de „resentimentele pentru imperiul pierdut”.

„Dacă Rusia simte că a câștigat în Ucraina, tentația va fi ca ea să continue… dacă simte că a fost învinsă, dorința va fi de răzbunare”, a spus Rinkevics.

Iar „primele ținte” ale misiunii lui Putin de a reconstrui imperiul sovietic vor fi cucerirea Moldovei și a regiunilor Caucazului și Asiei Centrale, a mai spus el.

Această acaparare de terenuri ar putea include țări precum Armenia, Azerbaidjan, Georgia, precum și Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan – toate acestea fiind ținte susținute ale influenței rusești.

Ordinea de securitate a Europei va fi amenințată pentru „ani, dacă nu chiar decenii de acum înainte”, a avertizat Rinkevics în timpul vizitei sale de trei zile în Marea Britanie din această săptămână.

Proaspăt ieșit de la întâlnirea cu regele, Rinkevics a susținut că mica sa națiune luptă deja împotriva unui „război hibrid” purtat de Kremlin.

„Se teme Letonia de un atac rusesc? Trebuie să fim pregătiți pentru toate tipurile de scenarii”, a afirmat Rinkevics.

El nu crede că există o „amenințare iminentă” a unei invazii rusești în Letonia „în următorii ani”, datorită umbrelei de securitate a NATO.

Cu toate acestea, îngrijorarea sa a fost valurile de atacuri hibride lansate pentru a destabiliza țara sa.

Rusia, a spus el, operează din ce în ce mai mult în această „zonă gri”.

„Rusia ne testează frontierele, comite atacuri de sabotaj, serviciile noastre de securitate lucrează non-stop, au avut loc multe arestări… cetățenii sunt recrutați pe rețelele de socializare… și falsuri profunde interferează cu campaniile electorale”.

„Cum va răspunde NATO?”, a întrebat el.

Dar Rinkevics nu a avut întrebări când a venit vorba de Ucraina. Mesajul său a fost clar: „NATO eșuează în asistența sa (către Kiev)”.

Politicianul a cerut ca alianța să fie mai clară în ceea ce privește angajamentul său pe termen lung față de Ucraina și s-a arătat îngrijorat din cauza întârzierilor în livrările de arme occidentale.

El a criticat frazele vagi lansate de politicienii occidentali, în special din SUA, care se angajează să sprijine Kievul „atât timp cât va fi nevoie” sau „atât cât va fi necesar”.

În schimb, el a dorit garanții etanșe, astfel încât să poată fi luate „deciziile tactice necesare”.

Rinkevics se pregătea să prezinte argumentul său principal, potrivit căruia armele occidentale „trebuie” furnizate Ucrainei fără condiții.

El a spus: „Trebuie să trimitem mai mult din tot ceea ce este necesar Ucrainei și să-i lăsăm să le folosească… ei sunt gata să lupte și luptă foarte bine atunci când au ceea ce au nevoie”.

Noi metode de apărare

Președintele Volodimir Zelenski a susținut timp de luni de zile că interzicerea loviturilor asupra țintelor militare din interiorul Rusiei îl ajută pe Putin să câștige războiul.

El spune că acest lucru a lăsat trupele sale în imposibilitatea de a elimina bazele cheie folosite pentru a lovi orașele ucrainene și neputința de a împiedica noua ofensivă a Moscovei la Harkov.

În timp ce Marea Britanie a lăsat să se înțeleagă că Ucraina are voie să facă ceea ce dorește, SUA au declarat în mod repetat că nu vor permite ca rachetele sale cu rază lungă de acțiune să fie lansate spre Rusia.

Rinkevics nu a fost de acord cu argumentele potrivit cărora permiterea forțelor de la Kiev să lovească teritoriul rusesc cu arme occidentale ar escalada tensiunile dintre NATO și Rusia.

„Rusia escaladează mereu”, a spus el, referindu-se la încercările recente ale Rusiei de a-și redesena granițele maritime cu Letonia și Lituania și de a îndepărta indicatoarele de frontieră din apele estoniene.

În timp ce Moscova își intensifică amenințările tot mai mari la adresa țărilor vecine din NATO, acestea răspund cu o consolidare militară.

Letonia, alături de Lituania și Estonia, are un plan măreț de construire a unei rețele de sute de buncăre pentru a consolida flancul estic al NATO.

De asemenea, cele trei țări fac parte dintr-un plan recent semnat pentru a crea un „zid de drone” care se întinde din Norvegia până în Polonia pentru a proteja Europa de amenințarea Rusiei.

Mii de drone de supraveghere și, eventual, drone înarmate vor patrula la această frontieră tensionată.

Dezvoltând planul pentru The Times, președintele leton Edgars Rinkevics a declarat că Europa s-a întors în „cele mai întunecate zile ale Războiului Rece”.

El a dezvăluit că vehiculele aeriene fără pilot (UAV) vor monitoriza încercările Rusiei și ale Belarusului de a folosi un număr mare de migranți ca „armă” și alte provocări.

Deși a precizat că dronele vor fi folosite în principal pentru recunoaștere, el nu a exclus ca dronele armate să fie, de asemenea, desfășurate.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Oh nu. A iesit iar primaril de comuna (Letonia) sa faca crize si sa panicheze oamenii creduli aiurea.

  2. Și NATO ce face? Întărește flancul de sud-est, sau nu?