G4Media.ro

Urme de așezări umane vechi de peste șase milenii, descoperite în apropiere…

Săpături arheologice la Igriș FOTO Muzeul Banatului

Urme de așezări umane vechi de peste șase milenii, descoperite în apropiere de Târgu Neamț

Specialiştii de la Complexul Muzeal Naţional Neamţ au descoperit așezări umane vechi de câteva mii de ani, dar şi unele mai recente, în urma cercetărilor arheologice încheiate de curând în două puncte diferite din apropierea oraşului Târgu Neamţ.

Potrivit Radio Iași, unul dintre şantierele arheologice s-a desfăşurat în satul Topoliţa din comuna Grumăzeşti, unde arheologii au efectuat săpături încă din 2019 şi au investigat urmele unei aşezări cu mai multe etape de locuire, cele mai vechi fiind de acum aproape 7.000 de ani, iar cele mai recente din secolul al IV-lea după Hristos.

Anul acesta au fost cercetate urmele unei construcţii specifice culturii Precucuteni, incendiată acum aproape 6.500 de ani, dar care a păstrat în interior mai multe materiale arheologice reprezentative pentru comunităţile acelor vremuri.
Săpăturile s-au realizat sub coordonarea cercetătorului dr. Vasile Diaconu de la Muzeul de Istorie şi Etnografie Târgu Neamţ, ajutat de tineri voluntari.

În interiorul construcţiei cercetate au fost descoperite mai multe vase sparte, dar şi unele întregi decorate, precum şi mai multe statuete de lut, care fac parte din recuzita religioasă a comunităţii de acum şase milenii. Printre artefactele mai spectaculoase se numără o reprezentare realistă a unui fragment de picior uman, de dimensiuni mari, dar şi un pandantiv din piatră, identificat în interiorul unui vas de lut.

De asemenea, în imediata vecinătate a locuinţei, arheologii au identificat două zone cu bogate resturi menajere relevante pentru modul de viaţă al acelor comunităţi care au stat la baza faimoasei civilizaţii eneolitice Cucuteni”, a declarat, pentru AGERPRES, dr. Vasile Diaconu, responsabilul cercetării.

Cea mai mare surpriză o constituie pentru cercetători descoperirea unor urme de locuire vechi de aproape 8.000 ani.

„Este vorba de resturi ceramice şi unelte de piatră, care ne arată fără urmă de îndoială că aici s-au stabilit cele mai vechi comunităţi umane cunoscute pe teritoriul acestei localităţi. Descoperirile de acest fel sunt destul de rare în zona noastră şi sunt contemporane cu cele identificate în celebrul sit de la Lunca – Poiana Slatinei”, a adăugat dr. Vasile Diaconu.

După ce vor face obiectul investigaţiilor de laborator şi al restaurării, dar şi al studiilor interdisciplinare, o bună parte dintre obiectele descoperite pe cele două şantiere arheologice vor putea fi văzute în cadrul Muzeului de Istorie şi Etnografie din Târgu Neamţ.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...