Urme de picior omenești vechi de peste șase milioane de ani în insula Creta – cu peste două milioane de ani mai vechi decât se credea până acum
Cele mai vechi urme cunoscute de tip uman pot fi chiar mai vechi decât se credea anterior. Noi cercetări sugerează că amprentele fosilizate controversate, găsite pe insula grecească Creta în 2002, au o vechime de aproximativ 6,05 milioane de ani.
Datate inițial în urmă cu 5,7 milioane de ani, cele 50 de urme ar putea fi anterioare acestei estimări – propusă de cercetători în 2017 – cu peste 300 000 de ani, potrivit unei lucrări publicate în revista Scientific Reports.
Considerate a fi lăsate de hominizi, urmele ar putea susține înțelegerea oamenilor de știință cu privire la evoluția timpurie a oamenilor, mutând punctul de plecare al grupului din Africa în Marea Mediterană, relatează cotidianul israelian Haaretz. Cercetătorii spun că este posibil ca această ființă bipedă care a lăsat urmele să fie un membru al Graecopithecus freyberg, un strămoș uman timpuriu descoperit în 1944 și poreclit “El Greco”.
“Urmele sunt cu aproape 2,5 milioane de ani mai vechi decât urmele atribuite Australopithecus afarensis (Lucy) din Laetoli din Tanzania”, spune co-autorul studiului Uwe Kirscher, expert în paleogeografie la Universitatea din Tübingen, într-un comunicat.
Noile cercetări sugerează amprente asemănătoare omului în Creta, până la 6,05 milioane de ani în urmă.
Într-un articol în Conversation în 2017, Matthew Robert Bennett, om de știință în domeniul mediului și geograf la Universitatea Bournemouth, și Per Ahlberg, biolog evoluționist la Universitatea Uppsala, au spus: “Amprentele sunt urme mici făcute de cineva care merge în poziție verticală pe două picioare” adăugând că “au o formă foarte asemănătoare cu urmele umane”, inclusiv cinci degete fără gheare, un deget mare paralel și un bombeu în talpă.
“Amprentele non-umane ale maimuțelor arată foarte diferit”, au scris autorii. “Piciorul are forma mai mult ca a unei mâini umane, cu degetul mare atașat jos pe partea laterală a tălpii și ieșind în lateral.” mai scriu cei doi.
Alți oameni de știință sunt sceptici cu privire la afirmațiile studiului, îndoindu-se că specia Graecopithecus freyberg chiar a existat. Israel Hershkovitz, antropolog biologic la Universitatea din Tel Aviv, care nu a fost implicat în cercetare, speculează că amprentele au fost lăsate de fapt de o maimuță europeană târzie.
Julien Louys, paleontolog la Universitatea Griffith care nu a fost implicat în studiu, adaugă, citat de revista Cosmos: “Unele urme arată ca un animal biped, dar multe alte urme sunt foarte ambigue și variabile în mărime. Unele dintre ele nu par deloc urme. Deci, problema aici este că se face o afirmație foarte importantă pe baza informațiilor care sunt destul de deschise interpretării „.
Noul studiu recunoaște aceste contestații. După cum scriu autorii “Interpretarea [noastră] a fost controversată și s-au făcut mai multe contra interpretări”.
sursa: Smithsonian Magazine, Haaretz
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii