G4Media.ro

Ursula von der Leyen cere să fie eliminată regula unanimității în ca…

© European Union 2020 - Source : EP

Ursula von der Leyen cere să fie eliminată regula unanimității în ca deciziile de politică externă ale UE

UE trebuie să fie capabilă să reacționeze mai rapid la evoluțiile geopolitice și ar trebui să pună capăt cerinței unanimității în deciziile de politică externă, a declarat luni președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un interviu citat de Politico.

„În afacerile externe, trebuie să trecem cu adevărat la votul cu majoritate calificată”, a declarat von der Leyen înainte de summitul Consiliului European din această săptămână, la care se așteaptă ca șefii de stat și de guvern să acorde statutul oficial de candidat la UE Ucrainei și Republicii Moldova.

Von der Leyen a răspuns la o întrebare din partea POLITICO cu privire la dacă și cum ar putea fi nevoie ca UE să își schimbe procesul decizional, care necesită adesea unanimitate, pentru a se adapta la potențialele noi țări membre, inclusiv nu numai Ucraina și Moldova, ci și națiunile din Balcanii de Vest: Albania, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia.

În trecut, UE s-a confruntat cu întârzieri chinuitoare – și jenante – în ceea ce privește deciziile majore din cauza opoziției unei singure țări membre. Uneori, această opoziție nici măcar nu se referea la problema imediată care făcea obiectul discuției, ci mai degrabă la un efort de a folosi cerința de unanimitate ca pârghie pentru a forța luarea de măsuri pe un alt subiect. Într-un caz, Cipru a amânat luni de zile sancțiunile UE împotriva Belarusului din cauza preocupărilor din Nicosia cu privire la chestiuni legate de Turcia.

În răspunsul său, von der Leyen a recunoscut că o astfel de schimbare majoră în procesul decizional al UE, chiar și numai în ceea ce privește politica externă, ar fi dificil de realizat. În ceea ce privește modificarea cerinței de unanimitate în alte domenii, președintele a spus că este imposibil să dea un răspuns scurt. Dar în cazul afacerilor externe, von der Leyen a spus că a ajuns la o concluzie personală fermă că cerința unanimității nu este sustenabilă.

„În ceea ce privește afacerile externe, sunt profund convinsă că nu este sustenabil, că Uniunea Europeană nu este capabilă să ia o poziție din cauza unui singur blocaj în dosare critice”, a spus ea.

„Iar viteza cu care se întâmplă lucrurile… lumea vrea să audă vocea europeană”, a continuat von der Leyen. „Viteza este prea mare pentru ca în mod constant, sau prea des, să nu fie auzită și văzută, din cauza blocării unuia. Prin urmare, acolo sunt cu adevărat convinsă că avem nevoie de votul cu majoritate calificată.”

În cadrul interviului, von der Leyen a declarat că se așteaptă ca cei 27 de șefi de stat și de guvern să adopte recomandarea Comisiei privind statutul de candidat pentru Ucraina și Republica Moldova. (© European Union 2020 – Source : EP)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. 👍

  2. 2 posibilitati:
    1° regula unanimitatii ramana in viguare si se va crea o noua structura, capabila de a avansa rapid in subiecte grave, unde nu este timp de reuniuni fara sfarsit intre 27 interese separate.
    2° regula unanimitatii se modifica (pentru acest tip de subiecte)

    Vom vedea.

  3. O singura problema: e nevoie de UNANIMITATE ca sa fie votata chestia asta 😉

  4. Ea nu vrea unanimitatea aia, vrea unanimitatea ‘ailanta’ in care ea zice ca Zana Apelor Uzate, mac mac si restu elesteului raspunde cu oac oac si nu altfel ca nu ne mai lasa sa spalam posterioare de bosorogi mafioti din Italia.

  5. egalitate, dar nu pentru catei !

    • 👍

  6. Oare cum va reuși să-i „oblige” pe ceilalți din UE să renunțe la votul lor ? Pentru că majoritate înseamnă că statele membre nu vor mai fi toate egale în drepturi. Vor vota doar statele „mari” iar cele mici vor „înghiți găluștile”. Adică sinucidere asistata 👿

  7. Trebuie sa multumim pentru asta Bardului de la Budapesta. In ultima vreme a zis NU la orice au zis 25 de state din UE DA.
    Daca ai unu din asta care mereu sta cu degetu rusesc pe STOP, normal ca trebuie sa-i tai alimentarea. Cine are de suferit? Tot aia mici.

    • Dar oare a avut motive întemeiate să se opună? Când renunți la ceva (de exemplu petrol sau gaze) , trebuie să ai alternative. Altfel este sinucidere.

    • Veto ul s fost folosit de foarte multe state. Dar în media neoliberale progresista nu apare decât Ungaria și Polonia. Ați văzut nu vor sa dea banii nici polonezilor chiar daca a trădat partenerii…

  8. „națiunile din Balcanii de Vest: Albania, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia.”

    Si Kosovo. Ati uitat intentionat g4media?

  9. Și așa ajungem ca doi lupi și o oaie să voteze ce vor mânca la cină…

  10. Incet si sigur spre mareata dictatura UE.

  11. Dar ea a fost aleasă de cineva sau a fost parașutată să ia hotărâri în locul meu ? Deocamdată (și) din impozitele mele plătite statului român plătim vaccinuri (așa vreo 120 de milioane de doze (1 miliard de euro cel puțin)), plătim arme să distrugem alte țări….. Cine e cucoana asta să ne impună deciziile altora?

    • Nu mă nu ai priceput nimic!
      Tocmai ce spunea femeia că Viktor Orban ia decizii în locul tău.
      În rest ai grija ce votezi la europarlamentare că ăia votează pentru tine.

  12. Nu, mă( ca să te citez), Orban a fost votat și face ce vrea poporul lui, cocoana a fost numită si face ce NU vor europenii, pricepi acum?

  13. Voi ăștia care tot cârâiți în privința introducerii unanimității UE, sunteți conștienți de pericolul nuclear major reprezentat de cumetria muscalilor cu gălbejiții? Și de faptul că formarea noilor blocuri militare va pune capăt pentru totdeauna păcii și prosperității mondiale ?

  14. În România se aplică demult, vă aduceți aminte ce spunea Câțu în scandalul cu cantitatea de vaccinuri contractate: „Întrebați pe Ursula.”