G4Media.ro

Ursula Von der Leyen deschide ușa pentru o colaborare cu grupul de…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ursula Von der Leyen deschide ușa pentru o colaborare cu grupul de dreapta condus de Giorgia Meloni

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dat luni cel mai clar semnal de până acum că este pregătită să coopereze cu partidele de dreapta conservatoare pentru a-și asigura al doilea mandat în cea mai puternică funcție din UE, arată o analiză Politico.

Într-o dezbatere electorală de la Maastricht (Olanda), organizată de POLITICO și Studio Europa Maastricht, ea a indicat că ar fi deschisă la un acord cu grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) după alegerile europarlamentare din această vară.

Unii dintre europarlamentarii din grupului ECR sunt critici la adresa UE, iar forța acestui grup e așteptată să crească după votul din iunie.

O alianță între ECR și Partidul Popular European din care face parte von der Leyen ar putea însemna o schimbare semnificativă spre dreapta în ceea ce privește elaborarea politicilor UE – pe teme de la migrație la legislația privind clima, drepturile femeilor și apărare.

Un astfel de acord ar putea destrăma însă coaliția dintre grupul lui von der Leyen și socialiștii europeni, coaliție care a condus în mod tradițional instituțiile UE în ultimele mandate.

În timp ce von der Leyen a exclus un pact cu cea mai extremă grupare de dreapta, Identitate și Democrație – din care face parte și Marine Le Pen din Franța -, ea a fost mai echivocă în ceea ce privește colaborarea cu ECR, care este susținută de prim-ministrul italian Giorgia Meloni.

O colaborare cu ECR „depinde foarte mult de cum este compoziția Parlamentului și de cine se află în ce grup”, a declarat von der Leyen în fața audienței de 900 de persoane adunate la teatrul Vrijthof pentru dezbaterea de luni seară, iar peste 250.000 au urmărit-o online.

Oferta ei către Meloni și aliații săi marchează un moment semnificativ în campania pentru controlul instituțiilor puternice ale UE, o competiție care va fi decisă după alegerile pentru Parlamentul European din 6-9 iunie.

În ultimii ani, politicienii cu viziuni dure pe teme precum migrația s-au bucurat de succese semnificative, câștigând alegerile naționale și regionale și ajungând în fruntea sondajelor de opinie în Franța, Italia, Țările de Jos și Germania.

Politica ecologică a UE, care a fost deja abandonată de von der Leyen în ceea ce privește normele de mediu pentru agricultori și legislația de restricționare a pesticidelor după protestele din aproape toată Europa, ar fi pusă și apăsat sub semnul întrebării în cazul unei astfel de alianțe, scrie Politico.

Noua Comisie Europeană desemnată de liderii UE după alegeri va avea nevoie de sprijinul unei majorități din cei 720 de eurodeputați aleși în Parlament pentru a intra în funcție. Ultima dată, în 2019, von der Leyen a trecut pragul cu doar nouă voturi.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Meloni nu e chiar radicala. Are capul pe umeri.