G4Media.ro

Ursula von der Leyen: Grupul energetic Gazprom nu a reușit să răspundă…

Sursa foto: European Parliament / Mathieu CUGNOT

Ursula von der Leyen: Grupul energetic Gazprom nu a reușit să răspundă la cererea de gaz sporită din partea Uniunii Europene

Grupul energetic rus Gazprom nu a reuşit până acum să răspundă unei cereri de gaz sporite din partea Uniunii Europene, a susţinut miercuri, la Strasbourg, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit dpa, citată de Agerpres.

„Deşi Gazprom şi-a onorat contractele pe termen lung încheiate cu noi, el nu a răspuns la cererea sporită aşa cum a făcut în anii precedenţi”, a declarat Von der Leyen în faţa membrilor Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.

Întreaga lume a fost afectată de creşterea preţurilor energiei, dar a existat „ceva specific” în situaţia din Europa, a subliniat şefa executivului comunitar.

Critici ai Gazprom bănuiesc că acest grup industrial încearcă să forţeze o deschidere rapidă a proiectului controversat Nord Stream 2, despre care Rusia susţine că va soluţiona problemele de aprovizionare, dar care încă aşteaptă aprobarea autorităţilor de reglementare din Germania.

Creşterea preţurilor energiei se va afla pe agenda Summitului UE care va fi găzduit joi şi vineri de Bruxelles.

Uniunea Europeană a importat 90% din gazul pe care îl consumă, fapt care face „vulnerabil” blocul comunitar, a subliniat Ursula von der Leyen, care a adăugat că situaţia poate fi ameliorată prin diversificarea mai mare a surselor de energie şi prin accelerarea tranziţiei către energia nepoluantă.

Sursa foto:© European Union 2021 – Source : EP/ Mathieu CUGNOT

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. In acelasi timp, tot Ursula propune in „fit for 55” sa trecem camioanele si navele maritime pe gaz natural lichefiat/comprimat deoarece acesta are amprenta de carbon inferioara motorinei si bunker fuel.
    Deci ne crestem dependenta de gaz fara sa ne asiguram aprovizionarea si declaram in presa ca vrem sa reducem dependenta de gaz de import.
    Dublu limbaj specific bruxelului.

    • 47% Rusia
      34% Norvegia
      8,6% Algeria + Libia
      89% prin gazoduc. Restul lichefiat (GNL) adus pe nave de transport.

      Nu exista altceva sa inlocuiasca, pentru moment, in afara de caile alese de 2 tari UE: Spania (energie renouvelabila) Franta (energie nucleara)
      Incet incet, vom reusi sa nu mai fim dependenti. Nici de hidrocarburi, nici de gaz. Necesita un efort important, insa merita. Si va fi dus la capat.

    • @2el merita? I-auzi! Pai deja „bombardierii climatici” sunt ingrijorati ca nu mai bate vantul. Banuiesc ca o sa va dea astia fotoghin cu portia sa mai aprindeti cate-o lampa.

    • UE are dreptate
      Prea multa dependenta de gazul rușilor
      Strica democrația…
      Poți sa ai constrângere, nu ești liber..
      Sa acționezi …

    • @ardelene, vezi ca procesezi greu informațiile. UE are dreptate după ce a luat-o în freza. Trump le-a spus europenilor, în speță nemților, ca noul gazoduct va fi un mijloc de a manipula UE, dar ei nu au crezut. Atâta timp cât gazele veneau prin Ukraina, era totul ok, acum rusii fac ce vor cu Europa. Baba senila a crezut ca putin e prost și ea smekera. S-a înșelat, iar acum UE e la mana rușilor. Toți tragem ponoasele încăpățânarii nemțești.

  2. Ursula,aceasta Dancila nemteasca,pricepe cam greu ca Putin se umple de bani din cauza politicilor idioate ale UE.

    • De remarcat comentariile postacilor. Comparatia cu Dancila e cel putin aberanta. Ursula von der Leyen nu doar ca poate vb. 5 limbi străine sau ca e si medic, dar mai ales ea denuntă șantajul practicat de Rusia. Politica EU si indreptarea spre emergia verde e un proces greu dar pe termen lung e calea pe care trebuie să o urmăm. Microcentralele nucleare nu doar că produc deșeuri nucleare, pot reprez. ținta unor atacuri teroriste dar mai ales im caz de război atacul asupra lor poate avea consecințe dezastruoase asemenea unor bombe nucleare.