G4Media.ro

Ursula von der Leyen, în plină criză europeană a prețurilor energiei: „Viitorul…

© European Union 2020 - Source : EP

Ursula von der Leyen, în plină criză europeană a prețurilor energiei: „Viitorul UE este energia regenerabilă, nu gazul”

„Trebuie să fie clar că viitorul nostru este reprezentat de energia regenerabilă, nu de gaze”, a afirmat președintele Comisiei Europene, Ursula von Der Leyen, la conferința de presă de la finalul summitului UE-Balcani, transmite RaiNews, citată de Rador. Von der Leyen a spus că în timpul pandemiei, costul gazelor a fost mai mic decât media, provocând „o creștere” odată cu redresarea post-Covid.

Șefa Comisiei a făcut declarațiile într-un moment în care tot mai multe state membru UE cer o relaxare a politicilor de mediu ale Comisiei Europene, dat fiind impactul acestora asupra prețului la energie. Mai mult, în interiorul UE există resentimente față de modul în care Comisia a închis ochii față de pactul germano-rus pentru construirea Nord Stream 2, gazoductul care va alimenta cu gaze ieftine Germania, ocolind alte țări.

Creșterea prețurilor la energie „este o problemă serioasă, prețurile la gaz sunt în creștere” și Bruxelles intenționează să prezinte „o comunicare săptămâna viitoare”, în care „vom examina întreaga structură a prețurilor la energie”, a spus președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, la sosirea sa la Castelul Brdo, în Slovenia, pentru a doua zi de lucrări a summitului între liderii UE și omologii lor din Balcanii de Vest.

„Pentru noi este foarte clar că, pe termen lung, va fi important să investim în surse regenerabile, care ne oferă prețuri stabile și mai multă independență”, a adăugat Von der Leyen, explicând că propunerea UE va fi discutată „la timpul potrivit” la summitul liderilor celor 27 de state membre din 21 și 22 octombrie, la Bruxelles.

„90% din gaz este importat în Uniunea Europeană”, a reamintit președintele Comisiei UE, „în timp ce în sursele regenerabile suntem liderii producției”.

Ultimele zile au adus o mică scădere a prețului gazelor, determinate de semnalele de relaxare venite de la președintele rus Vladimir Putin, explică operatorii, potrivit cărora Rusia ar fi gata să-și aducă contribuția la stabilizarea pieței mondiale a energiei prin exportul unor cantități record de gaze naturale.

Traducerea Rador: Oana Avram / Foto: © European Union 2020 – Source : EP

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

29 comentarii

  1. Da sigur , de aia au construit rusii gazoduct cu Germania.

    • Da, si taaaare mult ii ajuta, nu? Poate sa fie o teava de 100 metri diamentru, daca nu vine prin ea cat gaz ai nevoie. Nu capacitatea de transport e buba, ci cantitatea trimisa fata de nevoi. Cerere mai mare decat oferta? Pretul se impatreste, ca acum. Ia si produ tu curent in centrala pe gaz si vinde-l „doar” cu 50% mai scump. Si fa asta cateva luni, sa vezi ce faliment iti iei.
      Rusii vor contracte ferme, pe cantitati ferme, platite inainte (in cazul Romaniei), dar consumul nu e ferm. Intr-o iarna usoara nu vei consuma ce ai platit. Daca nu faci contract, te poti trezi pe piata spot ca nu sunt cantitatile necesare (ca acum) si poti ajunge la preturi aberante, de 3-4 ori mai mari ca normalul.
      Deci ce varianta de „afacere ruseasca” preferi? Contract ferm platit inainte, indiferent daca nu consumi atat sau cantitati cumparate pe piata zilnica (unde rusul va avea grija sa fie un piiiic mai putin decat cererea, ca sa te stoarca).

    • “Expertul” tiberius uita sa ne spuna ca piata “spot” este o “achizitie” recenta a sistemului de spoliere gandit la dunga de bruxellezi la comision. Mai uita si ca cererea a fost mai mereu mai mare ca oferta, ca de aia s-a umplut europa de conducte de prin turcia si caucaz si acum north stream, pentru ca cele gazprom nu faceau fata. Labareala cu contractele ferme, povesti, inafara de vestici nimeni nu plateste la fel de ferm la gazprom, care oricum are rezerve cu care nu are ce face!

    • Jenica, uite ca piata spot, instrumentul de spoliere al UE ti-a adus tarifele MINIME istorice pe anul trecut si inceputul anului acesta. Clar? Piata spot poate fi benefica, daca nu e manipulata.
      Pana la urma sunt 2 explicatii ale crizei:
      -ori Gazprom MINTE ca nu poate furniza gaz, caz in care ai un exemplu de cum se pot desfasura lucrurile la iarna si in viitor
      -ori Gazprom nu poate furniza cat gaz se cere pe piata, din cauza „stocurilor pe care Gazprom le face si din cauza cererii de pe piata Asiei”. Caz care sperie si mai mult. Ca se poate sa vina o iarna nasoala, cuplat cu „cererea de pe piata Asiei”. Si lucrurile care acum par dezastruoase pot deveni apocaliptice, in termeni de pret, daca cererea continua sa urce si oferta nu. Se mai poate intampla pe viitor? Mai merita sa ne bazam pe gaz?

    • Lasa vrajeala cu conductele care nu mai fac fata. Ungaria tocmai ce a negociat cu Gazprom livrari care NU trec prin Ucraina. Adica se poate livra gaz suficient fara sa folosesti toate conductele? inseamna ca nu capacitatea de transport e buba, ci VOINTA Gazprom de a nu livra decat strict ce e in contract (indiferent de criza din UE data de cerere). Sau incapacitatea Gazprom de a livra. Oricare din cele doua scenarii pot si se vor mai intampla. Si noi vom ajunge sa platim pe incalzire cu gaz tot salariul nostru de estici.

    • Prețul la gaze a crescut în special din pricina politicii duse de comisia europeană în ultimii ani. În UE sunt rezerve de gaze naturale care pot asigura consumul de gaze naturale pe vreo sută ani. Sunt rezervele din Marea Neagră, din Marea Nordului, dar și din estul Mediteranei. Dar nu se vrea.

    • @tiberius, ești într-o mare eroare. Nu contractele lipsesc, nici gazele. Putin se răzbuna pe UE pentru sancțiunile aplicate moscovei după cazul navalnîi, pentru preturile extrem de scăzute la petrol și gaze pe timpul pandemiei în anul trecut (petrolul ajunsese la un preț negativ!!! ). Restul sunt vorbe.

  2. Doar sa bata vantul si sa nu fie nori. Ce povesti frumoase.

    • Nuuuu, eu zic sa ne bazam pe gaz. E 90% din import (si creste procentul). E suficient ca cererea sa depaseasca oferta cu 10% si avem preturile superbe de astazi. Nu vrau sa fiu in pielea unei companii care are o centrala pe gaz si trebuie sa furnizeze curentul contractat de clienti. Furnizorul gazului e unul care se uita la fostele state estice ca facand parte din ograda lui, foloseste gazul ca pe o arma, il trimite prin ce teava vrea el, refuza sa furnizeze prin Ucraina, refuza sa furnizeze cei 10% extra necesari (desi are capacitatea de productie si transport), foloseste batul si zaharelul pentru a „convinge” europenii ce idee minunata e Nord Stream 2.
      Eu zic ca gazul e de incredere, ce sa mai vorbim.

  3. Spuse Ursula râzând in fata europenilor, noi avem gaz rusesc și termocentrale pe cărbune. Voi astialalti inchinati-va la moristi și foto-voltaice.

    • Am mai spus…e senzationala tovarasa von der…propagandistic spune ceva…in spate se intampla altceva.

  4. Si uite asa, chinezii prind viteza, iar noi le curatam cerul, gratis (pentru ei).

  5. In niciun caz viitorul nu este energia regenerabilă .Viitorul e agricultura.Vrea sa falimenteze intenționat Europa și să o ofere pe tava americanilor.

  6. Da, pe termen lung, gen 50 de ani, nu 20.
    Faceti 20 de centrale nucleare de ultima generatie prin UE si o sa avem si energie fara CO2 si nici nu sare pretul la energie, ba scade.
    35% Regenerabila, 65% nucleara si o sa fie bine.
    Astia vor sa avem masini electrice, care au nevoie de energie la cerere si de mare putere dar vor sa genereze energia cu vantul care bate cand are el chef. Sunt complet rupti de realitate.
    Cu energia verde o dau in bara la fel de tare cum au dat-o si cu GDPR-ul. Intentia e buna, aplicarea e proasta.
    In rimtul asta UE o sa ajunga destul de detestat.

    • UE este deja foarte detestata, iar oamenii incep sa vada imaginea de ansamblu. Liderii europeni fac jocul Rusiei si Chinei in defavoarea cetateanului european platitor de taxe si impozite care „beneficiaza” in aceste zile de scumpiri masive la energie. Dar, noi mergem mai departe cu Ursula in frunte catre „un loc linistit, un loc cu verdeata, de unde a fugit toata suprararea si intristarea”.

    • Islanda a investit in energia geotermala si acum nu are probleme cu pretul.

    • Islanda are populatia cat un sector din Bucuresti si nu are gaz.

    • Islanda are caldura si respira aer curat. Ursula von der Leyen nu recunoaste ca mafia statelor UE spala banii construind ruine noi.

    • De acord cu Radu. Investitii masive in nucleara si suntem bine. As vrea sa adaug R&D masiv pe partea de nucleara bazata pe Thorium.

    • Frumos rezumat. Deocamdata politica de „mediu” a UE e doar … politica. Bag seama ca pe la Bruxelles nivelul de intelegere e „sa bata soarele, sa arda vantul”.
      Daca incepi sa le spui de echilibrul intr-un sistem energetic, de coeficient de simultaneitate, de banda, de frecventa, de ciclurile diverselor surse…

      Si, cum spune cineva, Thorium. Pentru ca pe viitor vor fi probleme cu obtinerea uraniului dar si tratarea deseurilor.

      Insa ramane buba cu echilibratul sistemului cand isi baga Ursula masinile electrice in f… pardon priza. Ca la 20-50 kW pe cap furajat incarcator, cand sunt multe, deja devine o provocare cuplarea/decuplarea din sistem. UK deja pregateste lege ca sa le impuna program…

  7. Ursula e proasta ,n-ai ce face

  8. Redacția G4 : Am postat ieri, de două ori un comentariu, legat de prețul gazelor, cu detalii, aspecte și factori care – după părerea mea – completează problematica aceasta de interes general cu elemente noi. Ei bine, el NU a fost publicat, din motive care nu îmi sunt clare. Astăzi, din nou am postat textul cu pricina, tot în cadrul unei știri legat de gaze, fără să fie prezentat de Dvs. Nu dezinformez, nu atac persoane și nu sunt partinic, încerc să completez un subiect cu elemente concrete, verificabile. Aș vrea să știu cărui fapt datorez această atenție selectivă. Mulțumesc.

  9. De cand avem mai multe femei in politica la nivel foarte inalt, si cred ca e un lucru foarte bun, traim totusi intr-o lume cam nemiloasa. Ma asteptam la altceva. Sunt total de acord ca ardem mult gaz, carbuni, lemne cam degeaba si complet ineficient, dar cred ca si costurile adica energia consumata cu producerea de regenerabila sunt cam tot alea. Energie nucleara, asta era o solutie temporara, un ragaz, dar cum lumea e un butoi beat cu pulbere, si nici nu da semne de evolutie, mai bine nu.
    Solutia e sa educi creierasele sa foloseasca eficient spatiul, timpul si energia. Am si eu o obsesie, dar mai multi bani faci daca descurajezi omenirea sa-si construiasca spatii de locuit inutil de mari, spatii pe care vor trebui sa le si incalzeasca/racoreasca, impozitandu-le pe masura, impusti mai multi iepuri daca scazi impozitul pe terenul din jurul caselor proportional cu locul lasat pentru vegetatie, daca regandesti agricultura contracarezi cateva dintre efectele incalzirii globale si produci si niste exemplare mai sanatoase, tot norodul de la UE pana-n valea Nilului si ww, cultivam toti numai grau si porumb de parca suntem toti drogati cu patiserii. Pana si in filmul Interstelar planeta, aproape parlita de Soare, era cultiva numai cu porumb, o planta foarte rezistenta la poluare dar nu prea sanatoasa.
    E o treaba mai complexa sa gasesti solutii pe termen lung iar azi aceste solutii par niste detalii de luat in ras.
    Dar daca vrei ca industria producatoare de panouase solare si moristi de vant sa creasca poti sa faci si asta, poti sa propovaduiesti ca noile surse sunt solutia, dar o sa semeni saracie si revolta. Pana una alta, furnizorii de gaz vor face bani frumosi iarna asta. Solutia, pe termen lung e utilizarea eficienta a resurselor, oricare ar fi ele, adio consumerism.

  10. Domnilor, viitorul este clar al energiei atomice. Este singura varianta care poate oferi cantitatea ceruta, repede, nepoluanta si pe termen lung. Ce se mai aude cu cele doua reactoare nucleare noi pe care ar trebui sa le faca americanii cu canadienii si francezii ? Intrebati-l pe Catu despre asta.

  11. Cresterea de pret la gaze are rolul lui.In momentul in care UE o sa spuna stop gaze noi ca prostii vom accepta….vai ce bine ca plateam mult.Totul are o logica,UE nu vrea sa imparta profitul cu Rusia pentru gaze si cu arabii pentru petrol.Vrea tot profitul ….in vest.

  12. Desteapta ursula, beton!

  13. Mon cher,
    Madam Ur-sula, incepe să se zaharisească, cu cestiunea energiei verzi. Vezi dară, precum că astă energie verde este necesară, ba chiar e musai. Da’ cu siguranță, reformiștii evropeni s-or bulucit pre tare, făr’ de a ave soluțiuni pen’ toate problemile. Eh, șâ iaca acu, s-or dat cu capul de paragu de sus, de l-or văzut pe ăla de jos…. Numa că tot nu le vine la-ndemână a recunoaște că s-or grăbit cam tare și mai cu seamă nu vor să admită precum că ,,graba strică treaba” , prin urmare ei stau la izvorul aberatiunilor la prețu curentului ș-a gazului.
    Parol.