G4Media.ro

Ursula von der Leyen le-a spus liderilor europeni reuniți la Bruxelles că…

Ursula von der Leyen le-a spus liderilor europeni reuniți la Bruxelles că probabilitatea unui acord cu Londra este foarte mică

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a transmis vineri liderilor statelor membre ale Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles, că probabilitatea unui acord asupra viitoarelor relaţii comerciale cu Regatul Unit este foarte mică, transmit Reuters şi AFP.

Şefa executivului comunitar a vorbit despre Brexit mai puţin de 10 minute în a doua zi a summitului UE.

”Situaţia este dificilă. Principalele obstacole rămân”, a spus Ursula von der Leyen. ”Probabilitatea unui ‘no deal’ este mai mare decât a unui acord. Vom vedea până duminică dacă este posibil un acord”, a adăugat ea.

Declaraţiile şefei executivului european urmează celor făcute joi de premierul britanic Boris Johnson, care a apreciat că există o ”posibilitate solidă” ca negocierile dintre UE şi Londra să eşueze.

Cei doi lideri s-au întâlnit miercuri, la Bruxelles, pentru a încerca să deblocheze negocierile. Ei nu au reuşit să ajungă la un compromis şi au stabilit ca duminică să decidă ”viitorul” tratativelor, cu mai puţin de trei săptămâni înaintea încheierii perioadei de tranziţie.

Între timp, la Bruxelles continuă discuţiile între negociatorul-şef al UE în acest dosar, Michel Barnier, şi cel britanic, David Frost.

Regatul Unit, care a părăsit oficial Uniunea Europeană în 31 ianuarie 2020, va abandona definitiv piaţa unică şi uniunea vamală ale UE la 31 decembrie. În cazul absenţei unui acord, viitoarele schimburi comerciale între UE şi Londra se vor face conform regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului, sinonime cu taxe vamale şi cote.

Principalele puncte de divergenţă care împiedică ajungerea la un acord comercial între UE şi Regatul Unit sunt regulile privind concurenţa solicitate de UE (care să nu permită o concurenţă neloială din partea companiilor britanice), reglementarea diferendelor şi accesul pescarilor europeni în apele britanice. Franţa a ameninţat că s-ar putea opune prin veto unui acord dacă nu va fi menţinut acest acces.

În perspectiva absenţei unui acord, Comisia Europeană a publicat joi măsuri de urgenţă în materie de pescuit şi transport rutier şi aerian care vor fi aplicabile de la 1 ianuarie 2021 dacă până la finalul acestui an nu este convenit niciun acord cu Londra.

”Obiectivul acestor măsuri de urgenţă”, care nu vizează decât sectoarele care ar fi ”afectate într-o manieră disproporţionată de un ‘no deal’, este de a acoperi perioada în care nu este în vigoare un acord. Dacă nu intră în vigoare niciun acord, (măsurile de urgenţă) iau sfârşit după o perioadă determinată”, a explicat executivul comunitar.

Sursa: Agerpres

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Foarte mica sau deloc.

  2. Shylock or War.

  3. Anglia vrea toate inlesnirile si beneficiile si amanarea anularea prorogarea tuturor obligatiilor ce ii revin

    • Anglia nu vrea decât să fie o țară SUVERANĂ. In acest sens, UK a ieșit din UE, după care a propus Bruxelles-ului un ACORD DE LIBER SCHIMB (FTA) după modelul celui negociat între Canada și UE pentru a se evita taxele vamale de import/export între UK și UE. Iar Bruxelles-ul i-a spus Londrei că vrea ca europenii să fie lăsați să pescuiască liber în apele teritoriale britanice!!! Te intreb acum: dacă UE ar fi propus Canadei ca europenii să fie lăsați să pescuiască liber în apele teritoriale ale Canadei in schimbul unui acord de liber schimb, ar fi acceptat Canada acest lucru? Ce țară din lumea asta, cu excepția celor bananiere, ar putea asa ceva? Stai jos, nota 2!

    • Pai unde-i Canada si unde-i Regatul Unit? Ca distanta. Nu poti sa faci liber schimb cu o tara ca este langa tine fara niste conditii. Daca nu ii convin conditiile sa importe si exporte UK de unde vrea.

    • @Simion – compari UK cu Canada ? Pai care este nivelul schimburilor comerciale dintre UE si Canada ? Si in plus, acordul cu Canada este minimal si nu acopera o multime de zone.

    • @Viorel: nu cred că ai înțeles. UE au ales tocmai o astfel de „condiție” care să nu poată fi acceptată de UK la negocieri. Scopul? Să dea „o lecție” și altora care le-ar trece prin cap să facă #exit, să-și bage mințile în cap, sa se gândească de două ori, nu cumva să ajungă la vreo concluzie din asta, cum că ar putea să o ducă mai bine în afara UE. 😉

  4. Londra a vrut din start no deal.. Pentru ca ei cred ca trăim în secolul 19, unde toți doreau sa fie prietenos cu englezu, gata nu mai este asa

    • Problema principala e ca Boris e un fel de Trump dar mai civilizat si fara puterea economica a Americii.