Ursula von der Leyen: O modalitate de a-l descuraja pe Trump să impună noi tarife vamale este ca Europa să cumpere mai mult gaz natural lichefiat din America
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, sugerează că o modalitate de a-l descuraja pe președintele ales al SUA, Donald Trump, să impună noi tarife vamale este ca Europa să cumpere mai mult gaz natural lichefiat (GNL) din America, relatează Politico.
În timpul campaniei sale electorale, Trump a promis să readucă locurile de muncă în Statele Unite și să impună taxe generale de până la 20 % asupra importurilor americane. Bruxelles-ul se pregătește să riposteze rapid și dur la orice taxe vamale impuse de Trump pentru a-l aduce pe republican înapoi la masa negocierilor și a ajunge la un acord.
Având în vedere că încă nu s-a tras primul foc în războiul comercial, primul răspuns al UE este să facă apel la o destindere, a declarat von der Leyen după o reuniune informală a liderilor blocului de la Budapesta.
„În primul rând: angajarea”, a declarat von der Leyen, când a fost întrebată despre cum să evite tarifele lui Trump, referindu-se la convorbirea sa telefonică cu președintele ales. „În al doilea rând, discutați despre interesele comune […] și apoi intrați în negocieri”.
Subliniind că UE încă cumpără cantități semnificative de energie din Rusia, von der Leyen a întrebat: „De ce să nu o înlocuim cu GNL american, care este mai ieftin pentru noi și ne reduce prețurile la energie? Este ceva ce putem discuta, de asemenea [în ceea ce privește] deficitul nostru comercial.”
Este probabil ca von der Leyen să se inspire pentru un potențial acord de la predecesorul său Jean-Claude Juncker, care a pus la cale un armistițiu cu Trump în 2018.
În timpul primului mandat al lui Trump, Juncker a evitat mai multe tarife asigurându-l pe președintele american că Europa va facilita mai multe importuri de gaze naturale lichefiate (și mai multă soia americană.) De fapt, Comisia Europeană nu are nicio putere reală în determinarea achizițiilor de GNL și soia ale companiilor europene, dar Trump a fost bucuros să accepte scenariul politic al prezentării de date conform cărora achizițiile europene au crescut.
În prima jumătate a acestui an, SUA au furnizat deja aproximativ 48% din importurile de GNL ale UE, comparativ cu 16% din Rusia.
Laurent Ruseckas, director executiv pentru piețele de gaze la gigantul de mărfuri S&P Global, a declarat că orice astfel de acord privind combustibilii fosili va fi probabil mai mult despre politică decât despre energie: „UE nu cumpără GNL – există o piață globală a GNL, iar cumpărătorii de GNL au propriile contracte”, a spus el. „Este cu siguranță posibil să se încheie un memorandum de înțelegere pentru a vorbi despre creșterea achizițiilor, dar în cele din urmă, în trecut, aceasta a fost o modalitate de a pune un înveliș politic în jurul a ceva care a fost livrat de piață. În prezent, UE cumpără atâta GNL cât are nevoie piața”, a maia adăugat acesta.
Potrivit ACER, organismul de supraveghere a energiei din UE, cererea de GNL a blocului comunitar „va atinge probabil vârful în 2024”, pe măsură ce consumul de energie bogată în carbon scade și devin disponibile alternative ecologice.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank