Ursula von der Leyen vorbeşte despre discriminare împotriva femeilor după scandalul ‘Sofagate’: „M-am simţit rănită şi lăsată singură”
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut luni o pledoarie pentru egalitatea de gen şi a descris unele dintre dificultăţile cu care s-a confruntat în cariera sa, în cadrul unui discurs în Parlamentul European, relatează dpa.
Comentariile sale intervin la trei săptămâni după o întâlnire a liderilor UE cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan la Ankara, cu prilejul căreia s-a produs incidentul supranumit „sofagate”.
Erdogan i-a găzduit pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi pe Ursula von der Leyen dar au fost asigurate numai două scaune, iar lidera executivului comunitar a fost nevoită să se aşeze pe o canapea din apropiere.
Von der Leyen a spus că din cauză că este femeie, ea nu a fost tratată în conformitate cu statutul său de preşedintă a Comisiei Europene.
„M-am simţit rănită şi lăsată singură, ca femeie şi ca europeană. Asta arată cât de departe trebuie să mergem pentru ca femeile să fie tratate egal”, a mărturisit ea.
Ea a spus că s-a simţit privilegiată pentru că a fost capabilă să răspundă acestei situaţii, spre deosebire de milioane de femei care nu pot face acest lucru.
Mii de incidente mult mai grave trec neobservate în fiecare zi, a spus von der Leyen.
Convenţia de la Istanbul pentru protecţie femeilor este un instrument important pentru a ne asigura că astfel de poveşti nu rămân nespuse, a spus ea, adăugând că retragerea Turciei este un „semnal teribil”.
De asemenea, este inacceptabil că unele state UE nu au ratificat încă tratatul, a spus ea, în timp ce altele se gândesc să se retragă.
„Violenţa împotriva femeilor şi copiilor este o infracţiune şi trebuie să o tratăm ca pe o infracţiune”, a mai spus ea.
Adresându-se Turciei, ea a spus că respectarea drepturilor femeilor este o precondiţie importantă pentru reluarea dialogului şi extinderea programelor comune.
Continuarea detensionării în Mediterana de Est şi respectarea verdictelor Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) sunt alte condiţii, a precizat von der Leyen.
„Acestea sunt condiţiile noastre pentru aprofundarea cooperării economice cu Turcia”, a afirmat preşedinta Comisiei Europene.
Clarles Michel între timp a vorbit public despre regretul său privind acest incident şi şi-a exprimat sprijinul său neclintit pentru drepturile femeilor, notează dpa.
Sursa: Agerpres
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii