USR a depus un proiect de lege care va permite Poliției Rutiere să aplice amenzi și pe baza înregistrărilor video provenite de la camerele de bord ale participanților la trafic
Deputatul USR Mihai Botez a depus, miercuri, un proiect de lege care va permite Poliției Rutiere să sancționeze încălcarea normelor rutiere și pe baza înregistrărilor video provenite de la camerele de bord ale participanților la trafic, transmite USR printr-un comunicat.
Inițiativa propune, totodată, modificarea Codului penal astfel încât să fie descurajată falsificarea unei înregistrări prin contrafacere, alterare sau omisiunea unor date sau împrejurări.
„În ultimul timp, foarte mulți conducători auto își montează camere de bord și înregistrează abateri de la regulile rutiere. Indisciplina în trafic este una dintre cauzele majore ale producerii accidentelor. Suntem pe primul loc în Europa la mortalitate pe străzi.
Potrivit datelor strânse până la finalul lunii septembrie, peste 1.200 de români și-au pierdut viața în acest an, în mai bine de 3.500 de accidente. Proiectul depus astăzi va îmbunătăți siguranța rutieră și disciplina în trafic, vom putea da cu toții o mână de ajutor pentru ca tot mai mulți participanți la trafic să respecte regulile. Acest model funcționează și în Marea Britanie”, declară deputatul USR Mihai Botez.
Proiectul modifică OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice în sensul redefinirii „mijlocului video” ca fiind „dispozitiv folosit de participantul la trafic sau de autoritățile administrației publice locale, chiar dacă nu este certificat, omologat și verificat metrologic, care produce o înregistrare video prin intermediul căreia se atestă desfășurarea unui eveniment, și cu ajutorul căreia se probează încălcări ale unor reguli de circulație”.
De asemenea, inițiativa introduce un nou alineat la art. 109, potrivit căruia „Constatarea contravențiilor se poate face și cu ajutorul unor mijloace video folosite de participanții la trafic ori de autoritățile administrației publice locale, dacă acestea permit stabilirea certă a numărului de înmatriculare, culorii, mărcii și modelului vehiculului implicat ı̂n săvârșirea contravenției, consemnându-se aceasta ı̂n procesul verbal de constatare a contravenției. Pentru constatarea contravenției este necesară și declarația pe propria răspundere a participantului la trafic asupra faptelor ce constituie contravenții și asupra autenticității și veridicității ı̂nregistrării video furnizate de către acesta”.
Proiectul modifică și Codul penal în sensul ca infracțiunea de falsificare a unei înregistrări să se refere nu doar la înregistrările tehnice, realizate în tot sau în parte, în mod automat, cu dispozitive tehnice omologate.
„România este statul membru al Uniunii Europene cu cea mai ridicată rată a accidentelor mortale pe șosele: 85 de decese la un milion de locuitori, față de media europeană de 42 de decese la un milion de locuitori.
Starea drumurilor, aglomerația din trafic, dar mai ales nerespectarea regulilor de circulație, deopotrivă de către participanții la trafic, cât și de pietoni, reprezintă principalele cauze ale producerii accidentelor grave.
Nu puține sunt cazurile în care încălcarea cu intenție sau din culpă a regulilor de circulație a dus la producerea unor accidente grave, iar determinarea persoanei vinovate a fost dificil de realizat în lipsa constatării directe a polițistului rutier sau a prezenței unor martori la locul și în momentul producerii incidentului din trafic. Multe încălcări ale regulilor de circulație sunt surprinse de camerele de bord ale participanților la trafic, dar înregistrările nu pot fi folosite de polițiștii rutieri ca bază pentru constatarea contravențiilor și aplicarea de sancțiuni”, mai arată USR.
Sursa foto: G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
27 comentarii