G4Media.ro

USR a sesizat Avocatul Poporului și reclamă încălcarea principiului contributivității prin legea…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

USR a sesizat Avocatul Poporului și reclamă încălcarea principiului contributivității prin legea PSD-PNL a pensiilor

Deputatul USR de Gorj Radu Miruță a sesizat Avocatul Poporului cu privire la modul în care noua lege a pensiilor, adoptată de PSD și PNL, ar încalca principiul contributivității și al stabilității în cazul actualilor și viitorilor pensionari care au lucrat zeci de ani în grupe de muncă, potrivit unui comunicat USR.

Miruță susține că ministrul PSD al Muncii îi consideră pe aceștia privilegiați, deși statul a încasat pentru ei contribuții suplimentare de 8-10% în raport cu angajații care au lucrat în condiții normale.

„Să fim foarte clar înțeleși: pensiile minerilor, siderurgiștilor și altor categorii care au lucrat în condiții deosebite și speciale nu sunt pensii speciale! Aceasta este păcăleala pe care cei de la PSD încearcă să o împingă în aceste zile. Atât ministrul PSD al Muncii, cât și președintele Casei Naționale de Pensii, pus de PNL, îndrăznesc să spună că s-a făcut echitate, că cei cu grupe de muncă aveau privilegii. Nimic mai fals! Adevărul e altul și trebuie apărat. Aproape 800.000 de oameni sunt nedreptățiți de noua lege a pensiilor și asta nu poate fi întoarsă de propaganda PSD, indiferent de câți bani plătește PSD pentru asta”, declară deputatul USR Radu Miruță.

USR a transmis Avocatului Poporului că noua lege a pensiilor încalcă grav principiul contributivității și stabilității și drepturile actualilor și viitorilor pensionari care au lucrat în condiții speciale. USR solicită Avocatului Poporului să dispună sesizarea Curții Constituționale pe Legea 360/2023.

Potrivit legii, drepturile de asigurări sociale trebuie să reflecte contribuțiile plătite de-a lungul carierei profesionale, ceea ce nu se aplică celor care au lucrat în grupe de muncă. Aceștia au fost obligați să plătească o contribuție suplimentară – inițial de 10%, în prezent de 8% – pe toată durata activității lor, contribuție destinată să le ofere o vechime suplimentară, precum și multiplicarea punctajului lunar proporțional cu salariul obținut. Deciziile de recalculare primite în aceste zile, cu reduceri ale pensiilor chiar și de peste 4.000 de lei, arată însă că acești oameni au plătit degeaba în plus, nu mai primesc ceva în schimb.

În cazul celor care au muncit în grupe de muncă și care vor ieși la pensie după 1 septembrie 2024, USR susține că ”nedreptatea pe care le-o face PSD îi va lovi din prima zi. Aceștia sunt furați direct, le bagă PSD mâna până la cot în buzunar. Ei vor primi direct valoarea mai mică a pensiei. Cine se pensionează zilele acestea va avea o pensie mai mare, care ține cont de contribuțiile plătite în plus, dar care nu se va mai indexa în următorii ani, iar cine se pensionează după 1 septembrie încolo va avea direct mai puțin cu 2.000-4.000 de lei”, precizează deputatul USR Radu Miruță.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. USR o sa primeasca raspuns de la avocatul „Cioporului” ca totul este perfect „pupat piata constitutiei” si sa ne traiasca „conu Fanica”…

  2. Avocatul Poporului??? Mai există instituția asta?
    Eu nu cred! Este doar o sinecură babana pt madam’ Weber ca sa doarmă pe ea! Și ce face Weber???
    SFORĂIE!

  3. O sa verifice hotul hotii, foooarte bine. 🤣

  4. Nu știu cum e in cazul minerilor, siderurgiștilor sau a altor meserii încadrate în condiții speciale de munca. Dar va pot spune cum e cu mecanicii de locomotivă.
    Pe vremuri, când există grupa 1 de munca (acum condiții speciale) la punctajul anual realizat se acorda un bonus de 50% din punctajul realizat. Adică dacă am avut 12 ani de grupa 1 de munca acesta îmi dădea dreptul la pensionare cu 6 ani mai devreme și pentru cei 12 ani primeam un bonus de 50 % la punctaj, altfel spus primeam punctaj și pentru cei 6 ani de reducere a vârstei de pensionare. Până aici era corect,și era și pe contributivității pentru ca se plăteau contribuții mai mari la asigurări sociale.
    Însă, la un moment dat s-a intervenit la modul de calcul al pensiei (prin modificări legislative). Stagiul normal de cotizare al unui bărbat în țara asta era de 35 de ani, dar pentru mecanicii de locomotivă era de 25 ani. Pensia se calcula ca un punctaj mediu în sensul că se luau punctele realizate în toți anii de activitate și se impart la 35 pentru toți bărbații, dar pentru mecanici se împart la 25. De ce ? Pentru că atât e staguliul lor de cotizare. Ar părea logic, însă nu e corect deoarece lor deja li s-a dat punctaj suplimentar pentru anii de condiții speciale de munca.
    Că sa exemplific, sa presupunem că doi actuali pensionari au realizat 70 de puncte . Cel care nu a avut grupa de munca va avea un punctaj mediu 2 și aplicând indicele de corecție va avea 2,82, adică o pensie de 5730 lei.
    Mecanicul de locomotivă va avea punctaj mediu
    2,8 și aplicând indicele de corecție ajunge la 3,948, adică o pensie de 8022 lei .
    Până la urmă asta înseamnă recalculare, cei care au 70 punte pe contribuție ar trebui să primească pensii egale și asta nu se poate realiza făcând suprimând astfel de favorizare a unora care primesc la pensie doua beneficii pentru grupa de munca. Iar dacă există și situații delicate (gen cei care au lucrat in mediu radioactiv) cred că ar trebui mărit beneficiul acordat pentru anii lucrați în acele condiții, astfel încât oamenii să primească o pensie decenta, cu care să poată trăi omenește.

    • Ceea ce mi se pare incorect este înlocuirea bonusului de 50 % cu 0,5 punte pe anul de condiții speciale de munca . Statul retine contribuții că procent însă când e sa dea da 0,5 punte pe an . Chiar daca pare corect din punctul de vedere al PSD (în sensul că îi avantajează pe cei cu venituri mici) tot e incorect pentru că recunoști dreptul la pensie mai devreme însă cel care va accesa acest drept va avea pensie mai mica.