G4Media.ro

USR anunță că Guvernul Ciolacu revine cu un proiect de Hotărâre pentru…

Sursa foto: G4Media

USR anunță că Guvernul Ciolacu revine cu un proiect de Hotărâre pentru introducerea etichetării Nutri-Score, după ce sistemul a fost blocat în 2022

USR transmite că ”Semaforul alimentelor”, aşa cum mai este denumită etichetarea Nutri-Score, putea fi implementat încă din 2022, când deputatul USR Adrian Wiener a depus proiect de lege în acest sens încă politrucul pus de PSD la conducerea ANPC a interzis expres comercianţilor să afişeze astfel de etichete, iar PSD şi PNL au făcut în Parlament tot ce puteau pentru a bloca proiectul USR, iar acum, Cabinetul Ciolacu a „descoperit” beneficiile Nutri-Score şi vine cu un proiect de hotărâre de guvern, relatează News.ro.

„Deşi i-ar fi ajutat pe români să facă alegeri mai sănătoase atunci când cumpără din magazine, politrucul pus de PSD la conducerea ANPC a interzis expres comercianţilor să afişeze astfel de etichete, iar PSD şi PNL au făcut în Parlament tot ce puteau pentru a bloca proiectul USR. Acum, Cabinetul Ciolacu a „descoperit” beneficiile Nutri-Score şi vine cu un proiect de hotărâre de guvern în acest sens”, spune formaţiunea.

Deputatul USR Adrian Wiener a depus proiectul de lege în aprilie 2022, după o analiză a situaţiei din Franţa, Germania, Belgia, Spania, Olanda, Luxemburg, Elveţia şi Polonia, ţări care au implementat deja etichetarea Nutri-Score şi în care s-a constatat o creştere cu aproape 10% a calităţii coşului de cumpărături, în contextul în care consumatorii au ţinut cont de „Semaforul alimentelor”.

USR afirmă că ”argumentele statistice şi medicale nu au convins PSD şi PNL, care au respins proiectul în Senat în iunie 2022” şi la rândul său, Guvernul PSD-PNL a emis un punct de vedere negativ la iniţiativa USR. ”Ulterior, la 1 noiembrie 2022, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, condusă de Horia Constantinescu, politrucul pe care PSD avea să-l arunce apoi şi în cursa pentru Primăria Constanţa, a interzis total folosirea Nutri-Score în România şi a dat termen de şase luni marilor reţele comerciale să scoată de la raft toate produsele etichetate astfel. Acum, acelaşi Guvern PSD-PNL admite că „Semaforul alimentelor” este util, că îi poate ajuta pe consumatori să ia decizii informate rapid şi că poate contribui pe termen lung la reducerea riscului unor boli precum obezitatea, diabetul şi bolile cardiovasculare. În plus, Guvernul Ciolacu recunoaşte că „este necesară alinierea României la practicile europene şi internaţionale” şi că „ar facilita comerţul transfrontalier de produse alimentare”, subliniază USR.

„Riscul nutriţional este cel mai mare factor de risc la adresa sănătăţii publice. Sigur că semaforizarea alimentară – un sistem de avertizare cromatic pe ambalajul alimentelor în funcţie de impactul consumului acestora asupra sănătăţii – ar fi trebuit să fie un imperativ. De aceea, am depus o astfel de lege, după modelul german, încă din 2022. I s-a opus vehement chiar ANPC, instituţia care ar trebui să apere interesul consumatorului. Într-un gest de haiducie politică, şeful ANPC de la acea vreme a interzis etichetarea cromatică Nutri-Score chiar şi pentru alimentele care au obţinut aceste clasificări la instituţii din străinătate. Acum, Guvernul Ciolacu pare să revină asupra deciziei. Sigur, nu prin deblocarea legii pe care am iniţiat-o, ci asumându-şi demersul. Măcar de ar face-o şi aşa, pentru că semaforizarea alimentară va avea un impact semnificativ asupra alegerii informate a românilor”, declară deputatul USR Adrian Wiener.

Trebuie precizat că Italia a refuzat să implementeze sistemul Nutri-Score, apreciind că i-ar dezavantaja pe producătorii locali de mezeluri și lactate. În schimb a aplicat sistemul propriu, numit Nutrinform, care se bazează pe semnalizarea grafică a unor baterii care reprezintă conținutul de zaharuri, grăsimi, săruri și alți nutrienți din alimente.

Lansat în Franța în 2017, Nutri-score este un sistem de etichetare cu coduri de culori, de la A-verde, care denotă „cel mai sănătos”, la E-roșu, care clasifică alimentele în funcție de valoarea lor nutritivă, calculată pe o porție standard.

De la sfârșitul anului 2023 se aplică un nou algoritm, cu parametri mai stricți pentru lapte și cereale pentru micul dejun, în timp ce uleiul de măsline și alte grăsimi de origine vegetală câștigă puncte față de clasamentul anterior.

În planul de acțiune care însoțește strategia emblematică a UE în materie de politică alimentară „De la fermă la furculiță”, Comisia Europeană a anunțat o etichetare nutrițională obligatorie a alimentelor la nivelul întregului bloc până la sfârșitul anului 2022.

Potrivit unui studiu realizat de Comisie în 2020, etichetele care utilizează coduri de culori în combinație cu un indicator gradat, cum ar fi Nutriscore, sunt candidatul cel mai bine plasat pentru a inspira modelul la nivelul UE.

Dar, la fel ca alte inițiative menite să „faciliteze trecerea la diete sănătoase și durabile” – după cum spune Planul de acțiune „De la fermă la furculiță” -, propunerea legislativă a fost amânată.

Nutriscore este un subiect care divizează foarte mult, deoarece sistemul francez este doar unul dintre sistemele de etichetare nutrițională utilizate în prezent în Europa. Alte exemple sunt „gaura cheii” în țările nordice și „simbolul inimii” în Finlanda.

Italia, cel mai vocal opozant al Nutriscore, promovează un sistem alternativ numit „nutrinform battery”. În cadrul unei dezbateri din 2020 între miniștrii agriculturii, Roma a obținut sprijinul altor șase țări din UE.

În noiembrie 2022, în timpul primei sale întâlniri cu omologii săi din UE, ministrul italian al agriculturii, Francesco Lollobrigida, și-a reiterat aversiunea față de Nutri-score.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Mai bine mai târziu, decât niciodată. Ce vrea si USR-ul asta?