G4Media.ro

USR anunță un proiect de lege prin care să fie interzisă renunțarea…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

USR anunță un proiect de lege prin care să fie interzisă renunțarea voluntară la titlul de doctor: ”Când Iohannis ne-a pus în brațe un nou guvern PSD, punem cruce și României educate”

Mai mulţi parlamentari de la USR au anunţat luni că depun o iniţiativă legislativă de modificare a Legii învăţământului, prin care să fie interzisă renunţarea voluntară la titlul de doctor.

Proiectul are drept scop eliminarea „hoţiei academice”, corectând astfel o ordonanţă dată chiar de actualul ministru al Educaţiei în anul 2014, a precizat senatorul Simona Spătaru într-o conferinţă de presă susţinută alături de ceilalţi iniţiatori ai propunerii legislative.

„Astăzi, când preşedintele Iohannis ne-a pus în braţe un nou guvern PSD, punem cruce şi „României educate”. .(…) Am iniţiat un proiect prin care am eliminat posibilitatea ca un plagiator să-şi retragă la cerere titlul de doctor, scăpând astfel de toate urmările gestului său. Societatea civilă a adus în atenţia opiniei publice multe cazuri flagrante de plagiat, unele comise chiar de către persoanele aflate în funcţii publice înalte. Iar actualul ministru, în 2014, a dat o OUG prin care le-a dat posibilitatea acestora să-şi retragă la cerere titlurile de doctor, scăpând astfel de urmări şi sancţiuni”, a declarat Simona Spătaru, vicepreşedinte al Comisiei juridice din Senat.

Potrivit ei, prin ordonanţa dată de Sorin Cîmpeanu „s-a slăbit capacitatea instituţiilor abilitate de a rezolva credibil şi rapid cazurile de plagiat, iar urmările sale nefaste au fost subliniate şi de CCR în decizia 624/2016”.

„Astfel, iniţiativa USR consideră că aduce în acest moment o reparaţie a acestei prevederi pe care o avem de peste 6 ani. USR propune, prin eliminarea posibilităţii de revocare voluntară a titlului de doctor, o probitate a sistemului de învăţământ. (…) Titlul de doctor trebuie să fie o dovadă a înaltei calităţi a sistemului de educaţie, cu implicaţii importante pe termen lung”, a adăugat Simona Spătaru.

Senatorul Ştefan Pălărie, preşedinte al Comisiei de muncă, consideră că „nu se poate juca alba-neagra, prin lege, cu titlurile de doctor”, apreciind că este un lucru inadmisibil pentru un stat membru al UE, şi l-a invitat pe Sorin Cîmpeanu să semneze iniţiativa USR.

„Să nu uităm că OUG care a introdus această facilitate a fost dată în anul 2014 de către Guvernul Ponta. Şi a fost iniţiată şi contrasemnată de ministrul Sorin Cîmpeanu. Ne pregătim de un nou guvern şi poate să avem Sorin Cîmpeanu „3.0”, al treilea mandat. Tocmai de aceea îl întrebăm pe domnul Sorin Cîmpeanu dacă vrea să rămână de partea farsorilor sau doreşte să vină de partea adevărului, a eliminării acestui fragment din lege şi de a avea o educaţie cinstită, aşa cum scrie şi în programul de guvernare al domnului Ciucă”, a spus senatorul.

Potrivit senatorului Irinel Darău, România are probleme de integritate care o afectează din cauza fraudelor la doctorat, ce îi denigrează totodată pe numeroşii doctori care au muncit onest la lucrările lor.

„Acea OUG dată în 2014 de cuplul Ponta – Cîmpeanu, deloc întâmplător, nu face decât să dea o posibilitate foarte uşoară de ieşire pentru toţi aceşti trişori şi plagiatori, inclusiv să nu suporte niciun fel de consecinţă pentru beneficiile materiale pe care le-au căpătat de pe urma titlului de doctor”, a arătat Darău.

El a adăugat că miercuri îl aşteaptă la audieri pe Sorin Cîmpeanu, pe care îl va întreba despre această lege.

Între iniţiatori se mai numără deputaţii USR Andrei Miftode şi Daniel Toda.

Context

Prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, a avut câștig de cauză la Înalta Curte de Casație și Justiție. Instanța supremă i-a dat dreptate și a obligat Ministerul Educației să ia act de renunțarea la titlul de doctor în urma unei teze plagiate parțial, potrivit deciziei instanței.

  • Admite recursul formulat de reclamantul Licu Dimitrie Bogdan împotriva sentinţei civile nr. 2286 din 18 septembrie 2019 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Casează în parte sentinţa şi rejudecând: Admite în parte acţiunea reclamantului. Obligă pârâtul Ministerul Educaţiei Naţionale să emită ordinul de revocare prin care să ia act de renunţarea reclamantului la titlul ştiinţific de doctor acordat prin Ordinul Ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului nr. 6468 din 7 decembrie 2011. Respinge cererea de intervenţie accesorie formulată de Şercan Emilia. Menţine în rest dispoziţiile sentinţei recurate. Definitivă. Pronunţată astăzi, 4 noiembrie 2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, este decizia instanței.

În complet a fost și judecătoarea Alina Ghica, fost președinte al CSM, o apropiată a Liei Savonea, la rândul ei fostă șefă CSM și ex-președinte al Curții de Apel București. Pe când Alina Ghica a fost șefa CSM, în 2012, Bogdan Licu a fost consilierul ei personal. În complet au mai fost judecătoarele Adriana Florina Secreţeanu și Denisa Angelica Stănişor. La termenul de luna trecută, jurnalista care a depistat plagiatul lui Bogdan Licu, Emilia Șercan, a recuzat-o pe judecătoarea Alina Ghica, dar solicitarea ei a fost respinsă.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. DOAR TUNURILE SI TITLURILE II PREOCUPA PE astia !

  2. Proiecte de bun simt, nu hotii si furturi din bani publici.

    Dar romanii au ales PNL si PSD sa conduca Romania, impreuna cu UDMR

  3. SI SPORUL DE 20% PRIMIT ? „…SI RAMANEM CU TOT CE AM FURAT..”

    • Doctoranzii despre care acum se spune ca au plagiat, au fost verificati de catre conducatorul stiintific, comisia din facultate, comisia nationala si comisia de la minister. Ce se intampla cu cei care l-au indus in eroare pe doctorand spunand ca teza lui este buna si se poate sustine?

  4. O inițiativa logică, de bun simț si necesară.

  5. Le va fi foarte greu, daca nu imposibil, sa -si treacă inițiativele legislative. Au de luptat cu un monstru cu sute de capete.

  6. Ce se intampla cu profesorii universitari care au girat aceste plagiate?
    Intreb asta pentru ca niciun doctorand nu poate sustine teza fara acordul conducatorului (de obicei cadrul didactic universitar).
    Doctoranzii fac ce le spune conducatorul. Nu pot scrie niciun capitol din teza fara acordul lui.

  7. Romania … educata!!! o alta farsa a tristului Klaun ratacit prin palatul Cotroceni intre doua sejururi de lux…

  8. Eu, unul care după 7 ani am zis că lucrarea mea de doctorat nu e ce trebuie.

    De ce au acum tot felul de inițiative dar cat au fost la guvernare și aveau majoritate nu ii auzeai? Cum a rămas cu pensiile speciale?

    • 3 iunie 2021:

      „Eliminarea pensiilor speciale pentru primari a fost votată joi în Comisia pentru drepturile omului doar de parlamentarii USR PLUS, în timp ce colegii acestora de coaliție (PNL si UDR) s-au abținut de la vot, la fel ca PSD, astfel că propunerea nu a întrunit numărul necesar de voturi și a fost respinsă”

      Cam asa au mers absolut toate initiativele USR in parlament: blocate prin comisii de PSD, PNL si UDMR, care au colaborat brici pe aceste subiecte de luni de zile.

      Dar stim cantecelul „toti sunt la fel, toti sunt la fel…”