G4Media.ro

USR atacă la Curtea Constituțională legea care permite extinderea interceptărilor la datele…

sursa foto: Pexels

USR atacă la Curtea Constituțională legea care permite extinderea interceptărilor la datele păstrate de firmele de hosting / Drulă: Prevederile sunt excesive, protejăm drepturile și libertățile civile

USR va ataca la Curtea Constituțională legea votată de Parlament săptămâna trecută și care permite extinderea interceptării comunicațiilor și la datele păstrate de firmele de hosting, a anunțat luni președintele interimar al partidului, Cătălin Drulă.

”Prevederile sunt excesive si au fost adaugate foarte tarziu in acest text si, din pacate, au trecut de Senat. Tocmai pentru ca intelegem cat de importanta este democratia si protectia drepturilor si libertatilor individuale, autoritatile statului, fie ca vorbim de securitatea nationala, fie ca vorbim de ministerul public, de parchete – au mijloacele la dispozitie pentru a-si duce anchetele la bun sfarsit. Prevederile prinse in aceasta lipitura pe Codul comunicatiilor sunt excesive si ar pune o sarcina enorma pe business-ul romanesc din acest domeniu, pe firmele de hosting care ar trebui sa se inscrie in registre speciale si sa dea o portita prin care datele lor sa poata fi accesate nelimitat”, a declarat Drulă.

”Asa ceva nu este acceptabil si din acest motiv astazi vom depune sesizare la CCR pe aceste proevederi pentru ca noi suntem opozitia democratica din Romania si avem aceasta responsabilitate sa protejam drepturile și libertățile civile”.

Întrebat ce anume este neconstituțional în lege, Drulă a spus că ”ce se adauga acolo sunt niste prevederi pentru serviciile de hosting. Nu e vorba de interceptarea comunicatiilor. Interceptarea comunicatiilor in cadrul legal se poate face si in prezent. Operationalizarea prevederilor din lege ar insemna ca serviciile de hosting, daca vreti, toata lumea e familiara cu yahoo sau cu google, daca acestea ar fi firme romanesti, ar trebui sa dea serviciilor secrete acces printr-o interfata speciala, neverificat de firma respectiva si nu pe baza unui mandat, mandatul ar trebui presupus doar ca exista in spate, credeti-ma ca stiu despre ce vorbesc, e ca si cum toti ne-am pune datele persoanele, tot ce avem in casa, albumul de fotografii intr-un raft si ii credem pe cuvant ca il deschid sa se uite in pozele noastre doar daca au un mandat, ori asa ceva nu e normal”.

”Sunt prevederi care sunt consternante, nu exista in lumea vestica astfel de acces decat pe baza perchezitionarii, or, ceea ce face aceasta lege este sa faca un registru special de firme de hosting, atentie, vorbim de date. E oneros, este o dezbatere netransparentă, partidele din arcul de coalitie vad ca au trecut acest proiect de lege, Dumnezeu stie de ce, noi ca opozitie democratica suntem obligati sa uzam de toate mijloacele ca sa oprim aceste prevederi”, a mai spus Drulă.

Senatul a adoptat miercuri, 2 februarie, un proiect care prevede lărgirea interceptărilor din Codul Comunicațiilor. Proiectul a mers la promulgare la președintele Iohannis.

Potrivit organizației Activewatch, legea extinde practic domeniul și spectrul interceptării reglementat prin Codul de procedură penală, inclusiv pentru organele cu atribuții în domeniul securității naționale, la

  • conținut criptat (practic 80% din traficul www, adică cel care apare în față cu HTTPS + comunicații criptate ca Whatsapp, Signal, Telegram, etc.);
  • istoricul navigării web (paginile web vizitate și ora, minutul și secunda fiecărui acces);
    accesul la servere (practic orice informație găzduită, dar nepublică a unei redacții de știri, ONG sau orice firmă privată).

Obligația revine tuturor furnizorilor de găzduire, internet și telecom.

De asemenea, îi obligă pe toți furnizorii de mai sus să își creeze propria infrastructură de interceptare, pe banii lor, pe care să o pună la dispoziția organelor pentru un acces, care va fi imposibil de verificat de cineva din punct de vedere tehnic.

Bogdan Manolea, expert în drepturi digitale al Asociației pentru Tehnologie și Internet a criticat procesul netransparent și adoptarea pe repede înainte a acestui proiect de lege și refuzul constant al Guvernului, Parlamentului, serviciilor sau oricărei părți interesate în a discuta si argumenta necesitatea acestui articol în această formă.

Ce spune articolul adăugat la Codul Comunicațiilor (sursa):

Art. 10^2.- (1) Fumizorii de servicii de gazduire electronica cu resurse IP au obligalia sa sprijine organele de aplicare a legii și organele cu atribufii in domeniul securitatii nationale in limitele competentelor acestora, pentru punerea in executare a metodelor de supraveghere tehnica ori a actelor de autorizare dispuse in conformitate cu dispozitiile Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala, cu modificăile si completarile ulterioare, și ale Legii nr.51/1991 privind securitatea nationala, republicata, cu modificarile si completăile ulterioare, respectiv:

a) sa permita interceptarea legala a comunicatiilor, inclusiv sa suporte costurile aferente, pe durata și in conditiile mentionate in actele de autorizare dispuse in conformitate cu dispozitiile Legii nr.135/2010, cu modificarile si complet^ile ulterioare, si ale Legii nr.51/1991, republicata, cu modificăile și completarile ulterioare;
b) sa acorde, la solicitarea organelor autorizate, conținutul criptat al comunicatiilor tranzitate in retele proprii, care fac obiectul actelor de autorizare dispuse in conformitate cu dispozitiile Legii nr.135/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, și ale Legii nr.51/1991, republicata, cu modific^ile §i completarile ulterioare;
c) sa fumizeze informatiile relinute sau stocate referitoare la date de trafic, date de identificare a abonatilor sau clienlilor, modalitati de plata si istoricul accesarilor cu momentele de timp aferente, corespunzatoare adresei IP identificate in actele de autorizare dispuse in conformitate cu dispozitiile Legii nr.135/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, și ale Legii nr.51/1991, republicata, cu modificarile și completarile ulterioare;
d) sa permita accesul la propriile sisteme informatice, in vederea copierii sau extragerii exclusiv a datelor care fac obiectul actelor de autorizare dispuse in conformitate cu dispozitiile Legii nr.135/2010, cu modificMe si complet^ile ulterioare, §i ale Legii nr.51/1991, republicata, cu modificarile §i completarile ulterioare.

(2) Obligatiile prevazute la alin.(l) lit.a) – c) se aplica in mod corespunzator tuturor fumizorilor de retele sau servicii de comunicatii electronice.

(3) Fumizorii de servicii de gazduire electronica cu resurse IP au obligatia ca, in termen de 60 de zile de la data inceperii fumizarii serviciilor, sa transmits o informare in acest sens ANCOM care sa contina cel putin urmatoarele:
a) datele de identificare ale fumizorului;
b) datele de contact ale fumizorului;
c) tipul de serviciu de gazduire electronica prestat.

(4) ANCOM publica pe propria pagina de internet tipurile de servicii de gazduire electronica pentru care fumizorii de servicii de gazduire electronica cu resurse IP au obligatiile prevăute de prezentul articol.

(5) Orice modificare a datelor transmise potrivit alin.(3) se comunica ANCOM in termen de 10 zile de la data aparitiei evenimentului.

(6) Prin decizia ANCOM se poate stabili ca informarea prevazuta la alin. (3) sa se realizeze intr-un anumit format.”

sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

51 comentarii

  1. USRul se transforma in PSDul lui Dragnea, PSDul ala care se lupta cu Statul Paralel.

    Mai tineti minte pozitia USRul pe atunci, cum milita fanatic pentru interceptările pe care le folosea DNAul Lulutei pentru abuzuri si santaje???

    • Eu țin minte ca nu suntem toti egali in drepturi.
      Asa ca prefer sa renunt la unele drepturi ale mele ca sa rămână si ceilalti fara niste drepturi.
      Clar?

    • Tu ai citit stirea???

      PSD si PNL tocmai au votat o lege care da dreptul SPECIALILOR sa iti verifice paginile de internet pe care intri plus mesajele tale private din whatsapp. Ti se pare normal?

    • @marius, ai ceva de ascuns?
      O sa iti fure contul de phub! 🤣🤣🤣

    • „@marius, ai ceva de ascuns?
      O sa iti fure contul de phub! 🤣🤣🤣”
      Asta venind de la baiatul care are nume de profil 0I0.
      No comment.

    • @andrei ai comentat ca nu comentezi… 🤣🤣🤣
      Ai vrut sa fii inteligent sau ce? Nu m-am prins, ai fost prea subtil pentru mine!

    • Catfight… 🙂

    • Sa ceară direct ștergerea înregistrărilor convorbirilor lui barna când matrasea bani europeni, ca asta este defapt scopul acestei acțiuni. Ei cred ca lumea e proasta.

    • Marius, ți-e teama ca îți interceptează sereiul convorbirile cu putin?
      Cică băieții îți transmit „Să auzim de bine!”

  2. Normal, și mie mi se pare ilegal ca angajatul sa stea pe Whatsapp in timpul programului de lucru de pe telefonul platit „de serviciu”

  3. Iarasi propaganda ieftina, marca Beria!

    • Încă odată, USR dovedește ca este rupt de realitate, războiul bate la ușă, preturile cresc și alternativele nu se prea întrevăd, iar părinte 1 și părinte 2, o ține tot cu aberații. Probabil ca mâine iar va reveni cu căsătoriile homosexualilor. Cam atâta pot și ei, atata fac.

  4. A luat-o USR in sfârșit la dreapta ? Ce s-o fi întâmplat? Chiar așa Drula sa înlocuiască ideologia stângistă a USR-ului ? Sa vedem.

  5. S-a trezit USRul, dupa ce ne-au innebunit juma de an de zile cu certificatul de sclav? S-au transformat brusc in marii aparatori ai libertatii…

    Mai bine mai tarziu decat niciodata…

    • Te-a inebunit Simion bai! Nu USR. Simion ti-a spalat creieru ca nu stia altceva ce sa faca. A vazut ca prinde la pr-o.sti din astia ca tine. R.usn.aci sub acoperire.

    • Adica nu au fost useristii cei mai aprigi sustinatori ai certificatului de sclav? Ei si Catzu… Atat in Guvern, in Parlament, cat si in online?

      Zi-ne tu cum a fost, o, vajince trotinetist… Poate n-am inteles noi bine…

    • Simion l-a pus pe Ungureanu sa ceara ca nevaccinatii sa nu fie primiți în spitale.

  6. Foarte bine, domnule Drula! Se invoca nebunia de la granițele țării pentru a trece tot felul de legi care ne amintesc de vechiul regim.

    • Hait, ca pana acuma nu i-ati vazut.

      Daca USR sustinea interceptarile (cum a sustinut certificatul de sclav, cel mai marsav instrument de control al pop.ulatiei) veneati si ne frecati la icre toata ziua ca „ce minunat e sa fii interceptat, ca doar n-ai nimic de ascuns, infractorule”…

      Acuma gata, v-ati trezit toti, mari iubitori de libertate, daca e ordin de la partid.

    • Effe, ai o imagine total denaturata despre usr și confunzi grav situațiile. Una e când ai o anchetă în desfășurare, ai un set de dovezi care îndeplinesc condițiile unui mandat de interceptari și alta e o lege care sa dea acces la discreție statului sa citească corespondenta oricui și în orice condiții.
      În primul caz stabilești stabilești vinovăția/nevinovăția unui suspect (presupunând ca ai îndeplinit prerechizitele suplinirii anchetei prin interceptari), in celălalt caz creezi un mecanism de politie politica prin care poți la discreție sa accesezi informații private despre oricine vrei tu.

    • Ok, am folosit termenul gresit. Ideea e aceeasi.

  7. Românii vor să fie spionați, de-asta votează masiv cu PSDAURPNL.

  8. si g4, care cenzureaza la greu?

  9. Lol, voi nu vă cifrați mesajele???

    • Succes la decriptat, rusnacule:

      qzhh+JhIOqrqa98R7cQEmbFamBB3NzIVEveC9ro2MuB6WSMDq+O+sgmAONLdFSP4XWs/PNUDyZjj1ztLPjp1/KHJx2PdCdHnSVvo3hwkPAP+tmv21a0Q+xyBO89b8WvIhuQJhz4DHVc=

      sa te ajut putin, cheia de decriptare este „vali” fara ghilimele.

  10. lege facuta de analfabeti, sa decripteze pana se plictisesc mesajele criptate….

  11. asta inseamna ciuca prim-ministru: drumul spre dictatura militara, de tip rusesc.

  12. Decriptarea mesajelor criptate WhatsApp sau zoom nu este posibilă pentru că cheia de criptare se găsește la capetele convorbirii, adică la utilizatorul final, nu la provideri, iar acesta nu poate face absolut nimic ca să afle cheia de criptare. Algoritmul de criptare este proprietatea firmei producătoare a softului.
    Singura soluție este să fie blocat accesul la aplicațiile de mesagerie și telefonie online de tot, altfel este imposibil că operatorii sa se conformeze cerințelor.
    Nu știu dacă politicienii noștri au înțeles acest lucru, sau poate nu cred.
    Legea va rămâne literă moartă atâta timp cât se vor folosi aplicațiile de mai sus.
    Daca Romania va interzice Zoom și WhatsApp, atunci da, se va face conformarea cu legea.
    Să vedem ce urmează.
    Le pot interzice pe motiv de securitate națională, ca în China.

    • Am impresia ca nu prea ati citit articolul…

      Nu e vorba doar de mesajele criptate, ci si de istoricul web si continutul nepublicat al oricarui site (presa, ONGuri, partide, firme, liste de semnaturi pentru diverse cauze samd).

    • @effe cloudflare nu a dat acces nici FBI-ului.
      Am cloudflare in fata, daca trece de el ajunge la provider care este in Germania….
      Serverul este criptat si booteaza doar cu cheia de decriptare, poti sa iei imaginea si nu o poti boota. Cine vrea sa comunice are server privat de chat. Sunt voinici ai nostri dar degeaba.
      Sa amendeze babele din piata, asistentele care vaccineaza la chiuveta ca pe smecheri nu au cum sa ii prinda oricate legi dau ei.

    • @nasty whatsapp urca backup-urile necriptat by default in cloud.
      Chatul pe canale telegram este stocat in serverele telegram.
      Nu poti sa garantezi pentru nimeni! 😜

    • Cine stie si vrea sa se protejeze o facea si inainte si o va face si acuma.
      Dar legea asta afecteaza pe oricine si va duce, cu siguranta, la abuzuri.
      Nu toti isi permit sa plateasca web hosting securizat si VPN-uri, iar daca isi permit, nu se pricep.

    • E suficientă și urmărirea mesajelor criptate. Fiecare cu ce-l doare, depinde cum vă afectează pe dvs.
      Pe mine m-ar afecta daca mi-ar urmări tranzacțiile online și mi-ar goli conturile daca ar avea posibilitatea să afle cu ce cheie au fost criptate mesajele.
      Asemenea legi dovedesc, daca mai era nevoie, analfabetismul funcțional al celor care ne conduc.

  13. Discuția este în ce condiții este permis accesul la corespondenta digitala a cetățenilor? Cui ii este permis și ce anume pot verifica?
    În forma actuala a proiectului statul ar avea acces sa citească corespondenta oricui la discreție, sa decidă ce și pe cine sa verifice. Felicitări usr pentru lupta împotriva abuzurilor de putere ale șarlatanilor ăstora.
    La cealaltă extrema ar fi ca nimeni nu are voie în nici o împrejurare sa acceseze corespondenta privata. Aici îți poți imagina un scenariu de siguranță naționala în care sa permiți o excepție. Deci practic discuția devine care sunt situațiile în care sa se facă excepție și care sunt prerechizitele necesare pentru a identifica situațiile respective.
    Personal tind către extrema a doua, garantarea privacy ului.

  14. Foarte corecta initiativa. Obsesia controlului statal trebuie oprita.

  15. bine usereii, insa sa nu uitam ca ati vrut vaccinare obligatorie si certificat verde si tot felul de interdictii si constrangeri… insa initiativa asta e buna, sa vedem poate drula readuce partidul pe centru-dreapta, ca a luat-o tare la stanga sub ciolos&barna.

  16. @vali, era un test 😉

  17. O pozitie corecta, sa vedem ce iese cu dinozaurii din ccr..

  18. Cu secretul bancar cum rămâne ? Ne vor goli conturile ? Că și acelea sunt tot mesaje criptate.

  19. Citez: „pentru punerea in executare a metodelor de supraveghere tehnica ori a actelor de autorizare dispuse in conformitate cu dispozitiile Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala, cu modificăile si completarile ulterioare, și ale Legii nr.51/1991 privind securitatea nationala, republicata”
    Dar bizonii, platiti de Uniunea Scursurilor din Romania se reped ca curca in lemne sa infiereze ei „cu manie proletara”! Analfabetilor, duceti-va la cursuri intensive de citire si scriere si dupa puteti sa va pronuntati! Nu va cotrobaie nimeni prin ineptiile pe care le transmieti pe nu’s ce whatsapp decat daca exista mandat de interceptare, in rest nttt!
    Asa cum spuneam, propaganda ieftina marca Beria, ca de, alde Drula, ca Putin, cu ranga!

    • „Fumizorii de servicii de gazduire electronica cu resurse IP au obligalia sa sprijine organele de aplicare a legii ȘI… pentru punerea in executare a metodelor de supraveghere tehnica ORI a …”
      Te agiți ca o c$&rva psdista, vai de capul tău de analfabet funcțional arogant. Silabiseste tu cu mă-ta, scursura ret@rd@ta care face propaganda hoților și atacă singurul partid care încearcă sa facă ceva pentru tara asta.

    • Se produse Bogdan, acest rezultat al unei pene de cauciuc in care au fost implicati painte 1 si parinte 2 pe centura!

  20. Bizonii postaci ai Uniunii Scursurilor din Romania se reped sa infiereze ei, cu „manie proletara”! Bai analfabeti functionali, cititi si silabisiti textul de lege pana il intelegeti si dupa aia emiteti ex.cre.men.tele astea de judecati!

  21. Shalom Ha’aretz de Romania si platforma propagandistica a Uniunii Scursurilor din Romania! Beria ar fi mandru tare de cenzura pe care o aplicati! Nu va convine ce am scris? Drula e ca Putin, cu ranga, la propriu si la figurat!

  22. astia traiesc pe alta lume

  23. Pentru toți postacii de aici, WhatsApp afișează in clar mesajele pe ecranul dvs, oriunde s-ar afla ele (telefon, laptop) dar pe țeavă (cablu Telecom) ele circula criptate cu o cheie sau mai multe chei, negociabile inițial și/sau la fiecare conversație in parte. Negocierea se face intre capete după un algoritm cu cheie lunga (mii de bytes, similar cu codul QR), algoritm care nu este cunoscut decât de producătorul softului.
    Pentru a decripta mesajele ai nevoie de această cheie, altfel nu vezi decât o înșiruire de biți.
    Chiar și în cloud informația ajunge criptata și ea nu este vizibila in clar decât către dvs., utilizatorul final.
    Providerul nu poate stoca toate conversațiile între milioanele sale de utilizatori, adică tot traficul, cum zice legea, pentru că ar avea nevoie de un trilion de terrabytes, adică de servere cu capacitatea unui oraș de dimensiunea New Yorkului.
    Legea asta demonstrează, daca mai era nevoie, habarnismul la nivel guvernamental.

  24. Eu tot n-am înțeles. Daca sunt un răufăcător, mă duc la un hotel, mă conectez prin wifi la net, accesez un site din străinătate, stabilesc un vpn și transmit anumite date criptat, cum mă urmăresc ei ? Că n-am adresa de IP și ca să-mi afle identitatea ar trebui să analizeze pachetul transmis de mine, sursa și destinația fiind alterate conform unor tabele cunoscute doar de cei doi corespodenti.
    Iar eu folosesc un token de acces.
    O bazaconie legea asta.

  25. Pai cum ma, la camera deputatilor a votat tot USR-ul cu da, la senat s-a abtinut, si dintr-o data a devenit de Aktualitate faptul ca PSD PNL SI UDMR va inchid rand pe rand siteurile de propaganda. V-a placut cu cenzura , certificate, amenzi, concedieri, cand credeati ca voi o sa fiti voi aia care decid ce si cum. AUR a votat impotriva mizeriei asteia. De asta AUR e partid care merge la 30% si voi nu veti mai trece prag ul in 2024.

  26. Drula zice că se pricepe la interceptări și justiție ? Gura păcătosului adevăr grăiește.