USR atacă la Curtea Constituțională numirile făcute de PSD și PNL în conducerea ANCOM, arbitrul pieței telecom / Cine sunt Vlad Bontea și Pavel Popescu, cei doi politicieni fără expertiză în domeniu
USR a depus o sesizare la Curtea Constituțională cu privire la hotărârea Parlamentului prin care PSD și PNL au instalat în conducerea ANCOM, arbitrul piaței de comunicații, doi politicieni care nu au pregătire sau experiență în domeniu, potrivit unui comunicat al partidului.
Sesizarea USR vizează Hotărârea Parlamentului nr. 33/2023 prin care PSD și PNL i-au numit în funcția de vicepreședinte al ANCOM pe Vlad Bontea și Pavel Popescu.
„Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații trebuie eliberată de troica habarniștilor. Este pentru prima oară în istoria ANCOM când niciunul dintre cei trei din conducere nu are nicio expertiză în domeniu. I-am audiat pe toți trei in comisie: un absolvent de căi ferate la seral, un coordonator de agenți de pază, absolvent la Bioterra, și unul care nu și-a terminat facultatea la vremea ei. Aceștia compun incompetenta treime pe care majoritatea PSD-PNL din Parlament a pus-o șefă la ANCOM peste o armată de ingineri electroniști și automatiști, oameni cu ani grei de școală în spate”, a declarat deputatul USR Radu Miruță, membru în Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor.
USR arată că legislația ANCOM (OUG 22/2009 ) prevede la art. 11 alin. (3) că președintele și vicepreședinții ANCOM trebuie să aibă o experiență de cel puțin 5 ani în domeniul comunicațiilor sau în domeniul juridic ori economic în general.
”Or, criteriul pregătirii profesionale a fost ignorat cu desăvârșire de majoritatea PSD-PNL, atât în comisii, cât și în plenul reunit, fiind numiți doi impostori în locul unor profesioniști neafiliați politic. Ignorarea condițiilor legale pentru numirea în conducerea ANCOM reprezintă o încălcare a prevederilor constituționale care stabilesc că „în România, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie”. În sesizarea USR se arată și că numirea celor doi s-a făcut cu încălcarea prevederilor Directivei europene 2018/1972 de instituire a Codului european al comunicațiilor electronice, potrivit cărora conducerea unei autorități naționale de reglementare trebuie să fie numită „din rândul unor persoane cu autoritate și experiență profesională recunoscute, pe bază de merit, competențe, cunoștințe și experiență și în urma unei proceduri de selecție deschise și transparente“, mai arată comunicatul citat.
Context
Vlad Bontea, susținut de PSD, și Pavel Popescu, susținut de PNL, au fost numiți de Parlament în posturi de vicepreședinți ANCOM. Bontea a fost deputat, șef PSD Strehaia și vine din industria de pază, cu zero legături cu piața telecom. Pavel Popescu e deputat PNL din 2016, înainte lucrând în Norvegia în construcții.
Mandatele lui Eduard Lovin și Bogdan Iana, actualii ocupanți ai celor două posturi de vicepreședinți, expiră în acest an. Lovin și Iana sunt considerați profesioniști în domeniu, fără afiliere politică. Președintele ANCOM este Valeriu Zgonea (PSD), cu zero legături cu piața telecom.
Vlad Bontea a fost deputat PSD în mandatul 2016-2020, fiind propulsat ca șef al PSD Strehaia – oraș din Mehedinți cunoscut pentru activitatea grupărilor infracționale din domeniul deșeurilor. În perioada 2014 – 2016 a fost vicepresedinte la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.
Cariera sa profesională e legată de firmele de pază și protecție. Din 2006 pana in 2012 a fost Director Departament Paza, la Agentia Romana de Securitate, iar în perioada 2003 – 2006 a fost Director Departament Paza la Agentia de Paza Arcadia.
Un detaliu important din biografia sa este că unchiul soției sale este generalul Dumitru Iliescu, primul șef al Serviciului de Pază și Protecție (SPP) din România, potrivit România Liberă. Generalul Iliescu e un personaj extrem de controversat, implicat în mai multe scandaluri politice.
Vlad Bontea nu are nici o legătură cu domeniul telecomunicațiilor, potrivit CV-ului său oficial.
El a făcut Facultatea de Drept la Universitatea Bioterra și un master la Academia de Politie “Alexandru Ioan Cuza”. A urmat și un Curs postuniversitar de Managementul Strategic al Afacerilor Interne, la Colegiul National al Afacerilor Interne,.
Pavel Popescu E vicepreședinte PNL, șeful PNL Sector 4, deputat. A susținut constant poziția SUA în ceea ce privește eliminarea companiilor din China din piața internă de telecom, mai ales în privința 5G.
A fost președintele comisiei de apărare din Camera Deputaților, schimbat la începutul acestui an din funcție de Nicolae Ciucă.
În martie 2023, Popescu a lansat luni un atac extrem de dur la adresa ministrului de Externe Bogdan Aurescu, susținut atunci în guvern chiar de partidul său. Popescu îl acuză într-un comunicat postat pe Facebook de ”aroganță” și de faptul că a impus poziții ”aberante” ale Ministerului de Externe pe dosare precum aderarea la Schengen sau ridicarea vizelor pentru SUA. Pavel Popescu susține că România ar fi pierdut în plan internațional ”din cauza politicilor și pozițiilor absolut aberante ale MAE: Schengen, Ucraina, Viza Waiver, jocul pe scena UE, o poziționare mai asumată pe Rusia, China, Iran și alte spețe, o altă abordare mai curajoasă pe parteneriatul strategic cu SUA, etc”.
A absolvit Facultatea de ştiinţe Economice, Informatică şi Inginerie „Vasile Goldiş”, Arad (România). Licenţiat în Administrarea Afacerilor – (absolvit Universitatea ”Ioan Slavici”, Timişoara) în 2014. Între 2008 și 2011 a făcut Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor, Universitatea de Vest, Timişoara, specialitatea Informatică Economică – 3 ani de studii.
A muncit în Norvegia în construcții și a fost administratorul unei companii în Norvegia. A fost președinte al organizaţiei creştine studenţeşti AMiCUS.
Cu excepția unor inițiative legislative legate de piața telecom, nu are legătură profesională cu această piață.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
2 comentarii