G4Media.ro

USR: Avem instituţii, dar niciuna nu-şi asumă responsabilitatea pentru oprirea răspândirii dezinformării…

Sursa foto: Photo 266660932 © Awargula | Dreamstime.com

USR: Avem instituţii, dar niciuna nu-şi asumă responsabilitatea pentru oprirea răspândirii dezinformării şi fake news-urilor în România

USR afirmă că nicio instituţie din România nu îşi asumă responsabilitatea pentru răspândirea de fake news-uri din campania electorală, aceasta fiind concluzia şedinţei organizate de preşedintele comisiei pentru IT din Camera Deputaţilor, deputatul USR Radu Miruţă. Potrivit USR, ANCOM a declarat că supravegherea marilor companii de social media nu se află în competenţa sa, STS a precizat că nu are atribuţii în combaterea dezinformării, iar SIE şi SRI au menţionat că au acţionat conform competenţei legale, transmite News.ro.

”Avem instituţii, dar niciuna nu-şi asumă responsabilitatea pentru oprirea răspândirii dezinformării şi fake news-urilor în România. USR: Trebuie să protejăm democraţia! Nicio instituţie din România nu îşi asumă responsabilitatea pentru răspândirea de fake news-uri din campania electorală. Aceasta este concluzia şedinţei organizate luni de preşedintele comisiei pentru IT din Camera Deputaţilor, deputatul USR Radu Miruţă”, precizează formaţiunea într-un comunicat.

„Ceea ce am auzit cel mai des a fost: «Nu e competenţa noastră» sau «Nu avem atribuţii». România are nevoie de un cadru legal clar, care să oblige aceste instituţii să acţioneze rapid pentru protejarea alegerilor”, a declarat Radu Miruţă, preşedintele Comisiei.

Potrivit USR, ANCOM a declarat că supravegherea marilor companii de social media nu se află în competenţa sa, iar sesizările privind conturile false au fost transmise către Comisia Europeană şi Irlanda, ţara în care sunt înregistrate firmele care administrează o parte dintre platformele de social media. STS a precizat că nu are atribuţii în combaterea dezinformării, iar SIE şi SRI au menţionat că au acţionat conform competenţei legale, dar nu au responsabilităţi directe în privinţa legislaţiei electorale.

Preşedintele comisiei de IT Radu Miruţă a anunţat că va face şedinţe în acest format până când vor fi găsite soluţii clare pentru ca manipulările din on-line să poată fi oprite şi combătute eficient.

La întâlnirea de luni au participat peprezentanţii Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI), Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Serviciului de Informaţii Externe (SIE), Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) şi Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), dar nimeni nu a oferit soluţii clare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.