
USR avertizează că doar 15% dintre clădirile din Capitală au fost expertizate din punct de vedere al riscului seismic: Bucureştiul continuă să fie o bombă cu ceas
În Bucureşti, doar 15% dintre clădiri au fost expertizate din punct de vedere al riscului seismic, precizează Uniunea Salvaţi România, care menţionează că Primăria trebuie să solicite prin instanţă accesul în imobile, acolo unde proprietarii nu sunt de acord, transmite Agerpres.
„Pe 4 martie 1977 a avut loc cel mai puternic cutremur produs în România postbelică. Pagubele au fost uriaşe. La 43 de ani distanţă, clădirile din Bucureşti au rămas la fel de vulnerabile în faţa unui posibil cutremur. Expertizarea seismică a blocurilor nu a fost prioritatea niciunei administraţii, astfel că astăzi avem doar 15% dintre clădiri expertizate din sutele de mii de clădiri. Bucureştiul continuă să fie o bombă cu ceas. În Capitală sunt peste 300 de imobile încadrate în clasa I de risc seismic şi alte 1.500 sunt încadrate în categorii de urgenţă. Iar un lucru important de reţinut este că cel mai mare proprietar de apartamente cu risc seismic este tocmai Primăria Capitalei”, arată USR, într-o postare pe Facebook.
Uniunea menţionează că Primăria are bani pentru expertizarea clădirilor cu risc seismic şi că poate să solicite prin instanţă accesul în imobile acolo unde proprietarii nu sunt de acord.
„Să fie clar, Primăria are bani pentru expertizarea clădirilor cu risc seismic şi definitivarea listei clădirilor vulnerabile. Dar abia aici e problema, pentru asta, Primăria trebuie să aplice cu stricteţe legea şi să solicite prin instanţă accesul în clădiri acolo unde proprietarii nu sunt de acord. Întreaga operaţiune poate fi finalizată în trei ani”, a mai precizat sursa citată.
Senatorul USR Vlad Alexandrescu a reamintit că seismul din 4 martie 1977 s-a soldat cu aproape 1.600 de victime, dintre care peste 1.400 în Bucureşti. Au fost circa 11.300 de răniţi şi aproximativ 35.000 de clădiri prăbuşite.
„Bucureştiul este capitala europeană cu cel mai mare risc seismic. La un cutremur major există probabilitatea să avem zeci de mii de vieţi omeneşti în pericol. Conform AMCCRS (Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic) sunt 350 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic şi alte 363 încadrate în clasa a II-a de risc seismic. La astea se adaugă alte sute de clădiri încadrate în clasa a III-a sau a IV-a de risc seismic. În memoria victimelor, trebuie să ne asigurăm că urmaşii lor nu sunt în pericol. Consolidarea clădirilor cu risc seismic ar trebui să fie printre priorităţile principale ale primarului şi ale Guvernului”, a scris el pe Facebook.
Foto: Inquam Photos / Alberto Grosescu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii