G4Media.ro

USR cere limitarea la maximum 5 ani a perioadei în care un…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

USR cere limitarea la maximum 5 ani a perioadei în care un profesor își poate ține blocat postul de titular dacă ocupă o funcție publică / Klaus Iohannis și-a ținut postul blocat 27 de ani la Sibiu, Crin Antonescu, 24 de ani în Tulcea

USR cere limitarea la maximum 5 ani a perioadei în care un profesor își poate ține blocat postul de titular dacă ocupă o funcție publică, se arată într-un comunicat de presă transmis luni de senatorul Remus Negoi.

Inițiativa senatorilor Remus Negoi și Ștefan Pălărie vine după ce G4Media, EduPedu și Info Sud-Est au arătat cum Crin Antonescu, candidatul PSD-PNL-UDMR-Minorități la alegerile prezidențiale din 4 mai, și-a ținut postul de profesor de istorie titular blocat timp de 24 de ani la Colegiul Național ”Spiru Haret” din Tulcea, unul dintre cele mai prestigioase din județ. La fel, Klaus Iohannis și-a ținut postul de profesor de fizică blocat timp de 27 de ani, la Colegiul Național „Samuel Von Brukenthal”.

  • ”Reglementările în vigoare permit acestor persoane să își rezerve postul pe toată durata ocupării funcției respective și nu numai, iar acest lucru generează efecte negative asupra sistemului educațional. Blocarea pe termen nelimitat a unui număr semnificativ de posturi didactice de către politicieni determină dificultăți în organizarea și ocuparea catedrelor la nivelul unităților de învățământ. În lipsa unei limitări temporale clare, unitățile de învățământ sunt nevoite să apeleze la soluții temporare, care afectează calitatea actului educațional și stabilitatea personalului didactic. Posturile blocate nu pot fi ocupate definitiv de alte cadre didactice, ceea ce afectează atât continuitatea procesului educațional, cât și posibilitatea dezvoltării carierei didactice pentru alte cadre calificate”, se arată în comunicatul USR.

Remus Negoi susține că prin proiectul inițiat a propus această limitare ”indiferent de perioadele sau numărul funcțiilor deținute care îi conferă acest drept”:

  • ”La finalul celor 5 ani, cadrul didactic care a avut rezervat postul trebuie să își manifeste opțiunea: fie se reîntoarce în sistemul de învățământ, fie continua activitatea în funcția sau demnitatea publică ocupată. Modificarea legislativă propusă va asigura un echilibru între drepturile persoanelor care îndeplinesc funcții publice și nevoia de a asigura un sistem educațional funcțional și echitabil”.

Crin Antonescu, candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale din 4 mai, a avut blocat postul de profesor titular de istorie la cel mai bun liceu din Tulcea timp de 24 de ani, conform informațiilor obținute de G4Media, EduPedu și Info Sud-Est și confirmate de Ministerul Educației și de Crin Antonescu. Blocarea postului de titular s-a făcut conform legii, la fel ca pentru orice demnitar pe durata exercitării mandatelor, fără nicio limită prevăzută de lege. Și Klaus Iohannis a avut blocat postul de profesor titular de fizică, în Sibiu, la Colegiul Național „Samuel Von Brukenthal”, după cum a arătat aici EduPedu.

Într-un răspuns pentru cele trei publicații, Crin Antonescu a declarat că nu a fost decizia lui și că postul i-a fost rezervat conform legii:

  • „Eu eram titular la Colegiul National “Spiru Haret” din Tulcea in 1992, cand am devenit parlamentar pentru prima oara. Din 1992 pana in 2016, perioada in care am fost parlamentar, presupun ca postul a fost pastrat prin efectul legii. Nu am solicitat niciodata rezervarea postului sau ceva asemanator, presupun, repet, ca s-a aplicat legislatia in vigoare. Cred ca explicatii complete puteti obtine de la Inspectoratul Scolar Judetean Tulcea. Nu conisder ca lipsa unui titular pe post i-a dezavantajat pe elevi, atata vreme cat cred ca pe acel post au functionat profesori CALIFICATI. Oricum, aceasta nu a fost in responsabitatea mea, rezervarea postului este impusa de lege, nu de titularul respectiv sau de Inspectorat”, a transmis Crin Antonescu.

Doar că, în același timp, Ministerul Educației a explicat faptul că Antonescu a decis să renunțe la postul de profesor în 2017, deci decizia renunțării la post i-a aparținut. Ministerul mai spune că au existat 3 trei legi, în această perioadă, care au prevăzut blocarea posturilor de titulari în învățământ pentru demnitari:

  • ”Domnul Antonescu George Crin Laurențiu nu mai este cadru didactic titular pe catedra de istorie de la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” Tulcea, începând cu luna ianuarie 2017, când a informat conducerea unității de învățământ, în scris, că renunță la postul de profesor titular”, a transmis ministerul pentru G4Media, EduPedu și Info Sud-Est.

Crin Antonescu a declarat, duminică, la Consiliul Național al PNL unde i-a fost validată candidatura la alegerile prezidențiale din 4 mai, că de ignoranța oamenilor „suntem de vină și noi, care am educat în școli, în discurs public”, în contextul în care Klaus Iohannis se pregătește să încheie peste două mandate prezidențiale în care a avut ca temă centrală „România educată”.

Antonescu a mai declarat, în decembrie 2024, că nu a muncit timp de 8 ani și a trăit din salariul soției sale, Adina Vălean, fost comisar european al Transporturilor:

  • „Nu am fost angajat în acești ultimi opt ani, am trăit financiar din veniturile soției mele și din economiile mele destul de firave. Nu-mi amintesc să fi cerut cuiva vreun leu, nu am solicitat din partea statului român sau a unor instituții vreun leu sau euro și cred că e opțiunea mea de care nu am de ce să mă feresc”, a spus Crin Antonescu la Antena 3.

Citește toate detaliile aici. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Ca o fostă nevastă isterică, nu mai știu cum să își atace obsesia.
    Băieți și fete: tot ce trebuia să faceți era să nu votați moțiunea AUR.

  2. Ma bucur ca sunt active si sindicatele din invatamant care preseaza, legitim, pentru majorarea salariilor profesorilor, care nu au nici 5.000 de lei net/luna.
    Mai putin normal imi pare sa pretinda un buget de 6 miliarde de lei cu o majorare de 15% la toate lefurile si sa ameninte cu o noua inghetare a anului scolar, in conditiile in care, spre exemplu, unul dintre liderii v0cali ai sindicat3lor din educatie, membru C3S, are acum, peste 37.000 lei/luna doar de la P0litehnica Bucur3sti.
    Sunt mandru ca traiesc intr-o tara care poate plati de la buget, unui profesor autohton, un salariu aproape egal cu cel al unui profesor cu cel mai inalt grad academic de la Oxford, si am sperante mari, ca dupa marire, le vom arata noi englezilor ce insemna educatia.

  3. De principiu e logic să se facă limitarea blocării postului pe mandat/mandate publice ,unul sau două mandate(patru sau opt ani pentru parlamentari,cinci sau zece ani pentru președinții României),dar nu știu dacă această propunere va trece de examenul CCR.Posturile rezervate/ocupate în învățământ pot fi ocupate pe perioada blocării/rezervării de cadre didactice calificate și nu se produc astfel disfunționalități în procesul didactic.

  4. Da’ de ce trebuie blocat postul de profesor? Ti-ai schimbat „locul de munca”? Te-ai „facut” parlamentar, presedinte etc, e alegerea ta… Vrei sa revii pe post? Foarte bine, poftim la titularizare sau ce se mai face in prezent pentru a fi confirmat! Odata parasit postul, nu ar trebui blocat nici macar un minut!!

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.