G4Media.ro

USR cere reducerea aparatului bugetar, oprirea împrumuturilor-record, digitalizarea ANAF şi lupta reală…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

USR cere reducerea aparatului bugetar, oprirea împrumuturilor-record, digitalizarea ANAF şi lupta reală cu evaziunea

USR afirmă, marţi, că, deşi premierul Marcel Ciolacu anunţa în urmă cu nouă luni că va tăia cheltuielile inutile ale statului, nu a luat nicio măsură concretă în acest sens, ba mai mult, cheltuielile au crescut faţă de perioada similară a anului trecut. USR cere reducerea aparatului bugetar, oprirea împrumuturilor-record, digitalizarea ANAF şi lupta reală cu evaziunea fiscală, transmite News.ro.

”Comisia Europeană avertizează că România va avea cel mai mare deficit din Uniunea Europeană în 2024. Adică, dintre toate ţările europene, România este ţara care cheltuie cel mai mult peste sumele pe care le produce şi le încasează. Recordul negativ pe care îl înregistrează România guvernată de Marcel Ciolacu în 2024 nu este o premieră. Şi anul trecut statul a cheltuit mai mult decât veniturile şi a împins deficitul peste ţinta convenită cu Executivul comunitar”, a transmis, marţi, USR, într-un comunicat de rpesă.

Potrivit documentului citat, ”cu toate că Marcel Ciolacu anunţa acum nouă luni, de la tribuna Parlamentului, că “s-a terminat cu şmecheria” şi că va tăia cheltuielile inutile ale statului, nu a luat nicio măsură cu efecte concrete în acest sens”.

Potrivit USR, în realitate, cheltuielile de personal ale statului au crescut cu 23,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023.

”La finalul anului trecut, anunţam că deficitul va fi de cel puţin 7%, chiar dacă domnul Boloş ne minţea că va fi 5%. Acum, ce să vezi, că ne apropiem mai degrabă de 8,4%, adică e mai rău decât cele mai pesimiste scenarii. Toate astea se vor plăti scump de la anul, când vor creşte taxele masiv”, a declarat Claudiu Năsui, deputat USR, fost ministru al Economiei.

USR le cere lui Marcel Ciolacu şi Marcel Boloş să reducă schema mult prea încărcată a aparatului bugetar, să oprească împrumuturile-record, să digitalizeze ANAF şi, în loc să-i hărţuiască pe antreprenorii şi contribuabilii corecţi, să recupereze banii de la marii datornici şi să lupte în mod real cu evaziunea fiscală.

”Guvernul Ciolacu a crescut cheltuielile statului enorm. Noi agenţii de stat cu salarii imense au tot apărut. Iar toate astea se plătesc cu taxe din ce în ce mai mari. Românii suferă deja cele mai mari taxe pe salariile mici din toată Europa. Iar de la anul scopul domnului Ciolacu e să crească şi mai puternic”, a declarat Claudiu Năsui, deputat USR, fost ministru al Economiei.

USR apreciază, de asemenea, că ”Marcel Boloş nu face decât să-i chinuie pe românii care mai încearcă să plătească taxe în România”.

”Taxele mari şi birocraţia absurdă stimulează evaziunea. E-Factura nu-l chinuie pe cel care nu dă factură, ci pe cel care dă. La fel şi casele de marcat în reţeaua ANAF. Suferă cei care dau bon, nu cei care nu dau. Creşterea taxelor nu duce automat la creşterea încasărilor. După primele 6 luni din 2024, deficitul bugetar a ajuns la 63,67 miliarde de lei, aproape dublu faţă de cât era la mijlocul anului 2023. Aproape în întregime din cauza creşterii cheltuielilor”, au mai precizat oficialii USR.

Aceştia afirmă că cmajorările de taxe impuse de PSD şi PNL de la 1 ianuarie 2024 au adus un plus la buget de 13,5%, dar acesta s-a „topit” sub avalanşa cheltuielilor statului care au crescut în ultimele luni cu 21,2%, pe fondul numărului tot mai mare de apropiaţi politici pe care Guvernul Ciolacu îi hrăneşte cu bani publici.

”USR somează PSD şi PNL să nu-i mai mintă pe români în ceea ce priveşte situaţia bugetară reală a ţării şi să ia, de urgenţă, măsuri pentru reducerea risipei din bani publici şi, implicit, a deficitului bugetar. Soluţia este una singură, cea propusă de USR de mult timp: reforma din temelii a statului, care să conducă la reducerea drastică a cheltuielilor publice şi la mai mulţi bani în buzunarul oamenilor şi în economie. Concret, PSD şi PNL trebuie să facă reforma pensiilor, inclusiv a celor speciale, desfiinţarea sutelor de agenţii, reforma administrativ-teritorială, ca să nu mai avem comune cu câteva sute de locuitori care nu se autosusţin, şi reforma companiilor de stat, ca să nu mai avem 1.400 de companii de stat care stau pe subvenţii din taxele şi impozitele celor din economia reală. Nu în ultimul rând, PSD şi PNL trebuie să reducă aparatul de stat, deja umflat în mod artificial cu ministere, institute şi agenţii inutile”, arată formaţiunea politică citată.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Toata lumea urla ca aparatul de stat toaca banii din taxele privatilor, ineficient, costisitor, fara cap si fara rezultate. Angajati care dau doar numere la petitii pe 4000 lei pe luna, oameni la poarta care nu au ce face ore in sir…La privat faci 5 joburi in acelasi timp si esti verificat la sange. La stat – (nu toti) dar foarte multi joaca Solitaire.

  2. Mai pe românește spus e un Caritas la nivel național. O schemă Ponzi perpetua ,dusă la nivel de artă.

  3. Contrar art 441 din Codul Administrativ, guvernanții nu vor nici măcar să reducă beneficiile ilegale pe care și le atribuie singuri conducerile instituțiilor statului. Pe care nici Curtea de Conturi, nici auditorii, nici ANAF, nu le vadfiindcă acolo sunt numiți ăia cu capacitate profesională îndoielnică dar cu acoperire la servicii ori protecție politică. Valabil și pe vremea fostei coaliții de guvernare și pentru asta și fără îndoială și pentru viitoarea.