USR: Decizia în dosarul „Colectiv” reprezintă un prim pas către dreptate / Din păcate, la 4 ani de la tragedie, suntem la fel de vulnerabili în faţa posibilelor pericole din instituţiile publice
Decizia în dosarul „Colectiv” reprezintă un prim pas către dreptate, apreciază reprezentanţii Uniunii Salvaţi România, care adaugă însă că la patru ani de la tragedie există numeroase instituţii publice care nu au autorizaţia ISU.
„Astăzi s-a dat prima sentinţă în dosarul Colectiv. Decizia nu este definitivă, însă reprezintă un prim pas către dreptate. Toţi cei responsabili pentru incendiul din Colectiv trebuie să plătească pentru faptele comise. Nu trebuie să mai permitem ca incompetenţa şi corupţia să facă victime. Din păcate, la patru ani distanţă de la tragedia care a marcat România, suntem la fel de vulnerabili în faţa posibilelor pericole din instituţiile publice. Avem în continuare şcoli, spitale, teatre, cluburi care nu au autorizaţii ISU”, subliniază USR într-o postare pe pagina de Facebook.
USR precizează că nerespectarea regulilor de siguranţă este unul dintre simptomele statului corupt, care nu-şi face datoria şi închide ochii în faţa neregulilor.
„Odată cu sentinţa de astăzi, trebuie să reţinem un lucru: avem tot dreptul să le cerem oamenilor din fruntea instituţiilor să ne respecte dreptul la viaţă şi să nu mai gireze neregulile care pot produce tragedii”, mai arată USR.
Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 4, a fost condamnat luni, în primă instanță de către Tribunalul București, la 8 ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul Colectiv pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.
În același dosar, patronii clubului, Alin George Anastasescu, Costin Mincu și Paul Cătălin Gancea, au primit câte 11 ani și 8 luni de închisoare. Cei trei au fost judecaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.
De asemenea, George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnați fiecare la câte 9 ani și 2 luni de închisoare.
La rândul său, Daniela Niţă – patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists – a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, iar pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare, respectiv la 10 ani de închisoare.
Nu în ultimul rând, Tribunalul București a dispus plata a 50 de milioane de euro daune către victime, supraviețuitori și rude și aproximativ 8 milioane de lei către spitalele care i-au tratat pe răniți în România. Daunele trebuie suportate în solidar de către condamnați, Primăria Sectorului 4 și ISU București-Ilfov.
Aurelia Iofciu (şef al Serviciului autorizări comerciale din Primărie) a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea (consilier superior) – 7 ani, Ramona Sandra Moţoc (referent superior) – 3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul Ramonei Moţoc, instanţa a dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.
SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, acuzate de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, au fost condamnate la 470 zile amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei amendă pe zi. De la SC Colectiv Club SRL a mai fost confiscată şi suma de 62.298 lei.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank