G4Media.ro

USR, despre alegerile din Ungaria: Curentele anti-europene din Uniunea Europeană încep să…

Foto: Inquam Photos / George Călin

USR, despre alegerile din Ungaria: Curentele anti-europene din Uniunea Europeană încep să piardă teren

Curentele anti-europene din Uniunea Europeană încep să piardă teren, în condiţiile în care alegerile locale din Ungaria s-au încheiat cu victoria opoziţiei în Budapesta şi în mai multe oraşe importante, marcând o scădere a partidului FIDESZ, exponent al naţionalismului, care domină politica din ţara vecină de mulţi ani, susţine USR, într-un comunicat de presă.

„USR consideră că înfrângerea lui Viktor Orban în marile oraşe reprezintă un reviriment al edificiului european într-unul din cele mai puternice fiefuri ale anti-europenismului din ultimii ani. Rezultatele alegerilor din Ungaria oferă exact infuzia de pro-europenism de care aveam atâta nevoie. Este un semn de sănătate a democraţiei într-un stat vecin şi membru al Uniunii Europene. Aşa cum s-a văzut şi în România, discursul naţionalist exacerbat şi direcţia promovată de anumiţi lideri politici de îndepărtare a statului lor de valorile europene este întâmpinat de forţa rezistenţei acestor valori la nivelul societăţii. Este un moment al revenirii democraţiei pe principii europene solide care să pună bazele viitorului politic în Europa. Exact lucrul pentru care mă voi lupta în calitate de preşedinte al României. În egală măsură, şi în Ungaria, ca şi în România, alegerile locale se desfăşoară într-un singur tur de scrutin. Chiar dacă alegerile din Ungaria arată că se poate, impactul ar fi fost altul cu alegeri în două tururi. Este o anomalie care trebuie reparată. Alegerile pentru primărie în două tururi de scrutin este o măsură democratică obligatorie”, a declarat liderul USR, Dan Barna, citat de comunicat.

USR remarcă rolul jucat de partenerii de la Momentum, un partid membru în ALDE Europe şi Renew Europe, în rezultatul înregistrat duminică şi salută totodată creşterea acestei formaţiuni după rezultatul bun pe care l-a avut la europarlamentare.

„USR urmăreşte cu atenţie, în continuare, evenimentele electorale care se desfăşoară la nivelul întregii Uniuni Europene şi salută exerciţiile democratice care duc la solidificarea proiectului european în rândul statelor membre”, a adăugat comunicatul citat.

Gergely Karacsony, candidatul Opoziției unite din Ungaria, a câștigat duminică alegerile din Ungaria, el fiind felicitat atât de opozantul său din FIDESZ, cât și de premierul Viktor Orban. Opoziția unită a câștigat în total 10 orașe mari (plus cel puțin 10 din cele 23 de districte al Budapestei), în timp ce partidul de guvernământ FIDESZ a câștigat 13 orașe mari și majoritatea consiliilor județene. Presa independentă de la Budapesta numește victoria Opoziției ”o palmă dată guvernului iliberal al lui Orban”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Să nu-i subestimăm, totuși. Au acaparat resursele și la cea mai mica greșeală a oamenilor decenți vor sări ca hienele.

  2. Lasati jocul de glezne si treceti la treaba! Daca nu, nu mai pupati vot in vecii vecilor.

  3. Sa lase Putin lucrurile sa stea chiar asa? Nu de alta, dar Orban e omul lui in UE si nu-l va lasa sa pice chiar asa usor.

  4. Da, in Ungaria. Dar in Polonia, dictatura e tot acolo.

  5. Pierd teren doar pentru că politicienii de dreapta le-au preluat temele. În realitate socialismul si neomarxismul pierd teren, pentru că sunt bazate pe niște ineptii vechi de 150 de ani, infirmate si rasinfirmate.

    • Bănuiesc că ”neomarxism” vrea să însemne extremă stângă. Să clarificăm :

      Partidele din stânga extremă a paletei politice în Uniunea Europeană sunt reprezentate în gruparea politică GUE / NGL – ( Stânga Unită Europeană / Stânga Verde Nordică ). Cu excepția Cehiei în nici o altă țară din fosta tabără socialistă NU există partide de extrema stângă, cel puțin nu peste pragul de 1-2 %. Evident, nu vorbim aici de Rusia și de fostele republici din URSS – ele nefăcând parte din Uniunea Europeană – în care tradiționalele puteri ”comuniste”, pe filiera marxism – leninismului abundă.
      Reprezentarea partidelor de extremă stângă în parlamentul European ( deci gruparea GUE / NGL ) este aproximativ neschimbată ( anul – nr. parlamentari ) astfel :
      1995 – 34 / 1999 – 42 / 2004 – 41 / 2009 – 35 / 2014 – 52 / 2019 – 41 .
      Analiza mai pretențioasă a partidelor contemporane de extremă stânga din Europa, este prezentată într-o lucrare a Fundației Friedrich Ebert din Germania mai jos : ( din păcate nu există traducere în limba romănă )

      https://library.fes.de/pdf-files/id/ipa/05818.pdf – Enjoy