G4Media.ro

USR îl cheamă pe Daea în Senat pentru a clarifica situaţia Planului…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

USR îl cheamă pe Daea în Senat pentru a clarifica situaţia Planului Național Strategic: România riscă să piardă 17 miliarde de euro fonduri europene / Comisia Europeană a avut nu mai puţin de 370 de observaţii la PNS depus de Adrian Chesnoiu şi Petre Daea

USR îl cheamă pe ministrul Petre Daea la Comisia de agricultură din Senat pentru a clarifica situaţia Planului Naţional Strategic. Invitaţia vine în contextul în care România a încărcat în sistem, în data de 30 septembrie, răspunsurile la observaţiile Comisiei Europene pe proiectul Planului Naţional Strategic (PNS) 2023-2027, a transmis, vineri, USR, prin intermediul unui comunicat de presă, transmite Agerpres.

„Comisia Europeană a avut nu mai puţin de 370 de observaţii la PNS depus de Adrian Chesnoiu şi Petre Daea, iar România riscă să piardă 17 miliarde de euro pentru agricultură, pentru că PSD nu este în stare să spună Comisiei Europene cum va împărţi aceşti bani. PSD vrea să dea toţi banii firmelor mari şi să-i strivească pe micii producători”, a declarat senatorul USR Sebastian Cernic.

Conform USR, senatorul a avertizat în „nenumărate rânduri că PSD vrea să controleze fondurile europene destinate fermierilor români şi să le direcţioneze către clienţii politici” din agricultură, în detrimentul micilor fermieri.

„Senatorul Sebastian Cernic, secretar al Comisiei pentru agricultură, l-a convocat la comisia de specialitate din Senat pe ministrul Petre Daea, pentru a clarifica situaţia Planului Naţional Strategic. (…) Prezent la ediţia de toamnă a Congresului Fermierilor 2022, senatorul USR l-a întrebat pe Petre Daea dacă va onora invitaţia, iar ministrul a confirmat”, menţionează sursa citată.

Pe 4 octombrie, Petre Daea anunţa că România a încărcat în sistem, în data de 30 septembrie, toate răspunsurile la observaţiile Comisiei Europene pe proiectul Planului Naţional Strategic (PNS) 2023-2027.

„După ce Planul Naţional Strategic a fost inserat în procedurile tehnice pe care le-a impus Comisia, evident că a fost o serie întreagă de observaţii, care nu au fost puţine. Au fost peste 370 de observaţii, pe care a trebuit să le analizăm împreună cu fermierii. (…) Sigur, mai sunt elemente de corectat, dar, vă spun, spre satisfacţia mea şi spre mulţumirea pe care am manifestat-o şi o manifest faţă de activitatea în comun pe care am desfăşurat-o în perioada aceasta, pe data de 30 septembrie România a depus, a încărcat în sistem, toate observaţiile pe care le-a avut Comisia vizavi de proiectul Planului Naţional Strategic al ţării”, a precizat Petre Daea.

El a transmis că a constatat „o înţelegere deplină” din partea comisarului european pe agricultură la solicitările României vizavi de PNS.

„Am fost personal la o întâlnire cu comisarul pe probleme de agricultură pentru a interpreta împreună, în interesul ţării şi în folosul fermierilor, acele măsuri necesare care trebuie să fie prinse în Planul Naţional Strategic. Am putut constata înţelegere deplină la comisar şi am venit în ţară cu răspunsul ‘da’ la solicitările pe care noi le-am avut în echipajul acesta al înţelegerii pe un proiect atât de necesar pentru agricultura ţării”, a adăugat oficialul MADR.

Pe 23 septembrie, Cristian Ghinea, coordonator de politici publice al USR, acuza PSD de faptul că ar favoriza fermele mari în ce priveşte subvenţiile din PNS.

„În condiţiile în care România are cel mai mare număr de ferme mici din Uniunea Europeană, Ministerul Agriculturii, controlat din umbră de baronul PSD de Olt Paul Stănescu, favorizează fermele foarte mari în ceea ce priveşte subvenţiile prin Planul Naţional Strategic, un fel de PNRR pentru agricultură. USR solicită Ministerului Agriculturii să ţină cont de observaţiile Comisiei Europene şi să refacă sistemul de subvenţii astfel încât fermierii mici şi mijlocii să beneficieze de fonduri semnificativ mai mari”, preciza USR.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Daea e prea prost ca să fie ministru, dar nici restul cetățenilor nu sunt mai deștepți.

  2. Romania risca totul cu sovieticii la putere atat in politica cat si in servicii !

  3. Hai Daea sunt gata irigatiile ? Spuneai ca sunt bani numa chef de treaba mai trebuie .

  4. Un politruc cu apucaturi comuniste. Atat a putut Romania,ny avem mai mari specialisti in domeniu,ce putem face?

  5. IN AFARA DE A-SI CAPATUI familia LUI SI A TOVARASILOR DE PARTID CE A MAI FACUT TOVARASUL LOR daea ? CIRC IN MEDIA ?

  6. Ia verificați, nu cumva-i împăiat Savantul ăsta ? Că prea are capul plin de gărgăuni … 😂😂😂😂
    D’aia zic ! 😂😂😂😂😂😂😂😂

  7. Cum iei tu apararea babalâcilor comunisti, potaie lingatoare de mână de stapân care-ti arunca oase de ros! Poti iesi din retorica asta de moară stricată si care-i pute gura in care injuri orice nu e parte din usl?

  8. De unde sa știe președintele de CAP de fondurile europene. La el încă se mai face agricultura cu sapa și porumbul se culege cu militarii, elevii și pușcăriașii. Că e mai ieftin. Apoi raportam 9000 de tone recolta la hectar.

  9. Sa le spună cineva useristilor ca nu se mai afla la guvernare…. Oricum s-au aflat degeaba. Zic degeaba pentru tara, ca pentru buzunarele lor nu aa fost degeaba. Au uitat aia cinstiți ca au doborât propriul guvern pentru bani. Noi nu am uitat.

  10. Dacă electoratul PSD ştia că îl aduceţi înapoi pe măscăriciul ăsta la minister nici nu ar mai fi votat cu PSD după ce le-a făcut cu Pesta Porcină, ca să nu mai spunem şi de ălelalte.

  11. Gogu a apărut imediat când e vorba să-i dea idolu’ lui Daea ciocălăul ! Poți să-l iei și de la noi, nu te înghesui prea tare!

  12. In pnrr nu sunt alocați bani pentru agricultură,irigații,etc! moșul ăla senil așteaptă numărătoarea hectarelor aride să împartă banii de calamitate ,poate i-o pica și lui!ca ploaia!un minister cu peste 14000 de angajați,in timp ce 70-80 la sută din terenul arabil e al străinilor!jalnic!