G4Media.ro

USR: Penalii PSD vor să blocheze inițiativa ”Fără Penali în funcții publice”

USR: Penalii PSD vor să blocheze inițiativa ”Fără Penali în funcții publice”

USR acuză PSD de o nouă încercare de blocare a inițiativei de revizuirea a Constituției ”Fără Penali în funcții publice” prin sesizarea Parchetului General pentru a evalua autenticitatea celor un milion de semnături de susținere.

”Condamnatul penal Cătălin Rădulescu, noul chestor al PSD din Camera Deputaților, și autorul OUG 13, Florin Iordache, au încercat în Biroul Permanent să blocheze trimiterea inițiativei Fără Penali la CCR. Cei doi au invocat în BP că Secretariatul general a sesizat neconcordanțe în liste, deși nu intră în atribuțiile SG-ului Camerei Deputaților să verifice autenticitatea semnăturilor. Acesta este treaba primarilor, care deja au atestat dosarele”, a transmis USR într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, încercări de boicotare au existat și din partea primarilor PSD, mulți dintre ei refuzând să autentifice semnăturile ”din motive stupide” precum lipsa celui de-al doilea prenume sau lipsa etajului din adresă.

“Este revoltător că această inițiativă semnată de peste 1 milion de români a fost deja blocată de peste 100 de zile de Liviu Dragnea în Camera Deputaților sub pretextul fotocopierii dosarelor cu semnături, iar PSD refuză în continuare să ia în considerare cele un milion de semnături ale românilor care nu mai vor penali la conducerea țării”, a declarat președintele USR Dan Barna.

Potrivit comunicatului USR, în pofida noii încercări a PSD de blocare a inițiativei cetățenești, Fără Penali va ajunge la Curtea Constituțională, care are la dispoziție 60 de zile calendaristice să se pronunțe cu privire la constituționalitatea articolului pe care USR vrea să îl introducă în Constituție.

“Judecătorii CCR nu au motive de respingere a articolului, dar știm cu toții că este un articol cu o încărcătură politică mare, iar CCR a avut multe decizii controversate de când este condusă de un fost parlamentar PSD – Valer Dorneanu. Acesta este unul din motivele pentru care USR va iniția o reformă a Curții Constituționale, pentru depolitizarea unei instituții de bază a democrației, care din păcate și-a abandonat misiunea pentru a-l salva pe Liviu Dragnea de închisoare”, a subliniat președintele USR Dan Barna.

”Fără Penali este prioritatea zero pentru USR în această sesiune. Vom duce lupta până la capăt și o vom câștiga”, se încheie comunicatul.

Inițiativa Fără Penali în funcții publice propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conținut: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

22 comentarii

  1. Era de asteptat . Chiar nu stiu cum au rabdat pana acum . Dar de data asta CEDO-i rade.

  2. Usristii merg pe principiul conform caruia daca nu sunt mai buni(destepti) decat adversarii,folosesc orice mijloace pentru a-i scoate din cursa.Nu este o atitudine pozitiva ci,dimpotriva,e distructiva.Folosind alte criterii decat cele de competenta se ajunge la haos.

    • Gogule las-o mă la punctul mort. Tine-te de șoferie, lasă politica că nu e de tine. Locul penalilor e doar la puscarie, nicidecum in parlament sau in orice altă funcție publică. Ce nu ți-e clar???

  3. Revoltator! Numai eu am semnat de vreo 3 ori…

    • Tu nu tre’ sa semnezi mah . Pe tine te lasa sa pui degetu’ sau sa faci o cruce.

    • De frica PUȘCĂRIEI până și cei ce fac GREVA FOAMEI, declară voluntar că au MÂNCAT CĂCAT în nenumărate rânduri…

  4. Felicitări USR,

    în principiu sunt de acord cu revolta voastră.
    PSD acționează cu mijloace GROBIENE pentru a bloca un referendum.
    Eu personal am semnat pentru „fără penali”.

    Dar nu pot să nu îmi aduc aminte de celălalt referendum, cerut de 3.5 milioane, declarat constituțional, pe care voi nu doar ca l-ați boicotat, dar ați încercat să îl blocați în parlament, la vot.
    Pentru orice om normal, care aderă la principiile statului de drept și liberalismului, 2 proceduri parlamentare ar trebui sa fie PUR FORMALE, sau să nu existe: votul pentru încuviințarea urmăririi penale și votul pentru aprobarea unui referendum cerut, care a trecut de toate filtrele constituționale.
    Adică poporul a cerut, CCR a aprobat de principiu forma propusă, și voi…voi ??? ce dracu de rol mai aveți ? Aud ? Încă un filtru al politicului ?
    Chiar nu ați aflat încă de rolul unui referendum ??? Este legiferare prin inițiativă cetățenească directă, băi geniilor.
    Pentru cazurile alea minunate când o clasă politică refuză să asculte glasul poporului decenii la rând. NU DE POMANĂ există acest instrument.
    Tu, ca partid politic, ai dreptul sa boicotezi referendumul (dar fără să faci reclamă acestui comportament), sau ai dreptul ca persoană să mergi și să votezi împotrivă.
    Dar nu ai dreptul moral sa te opui de principiu ca poporul să primească dreptul la exprimare.

    Voi nu înțelegeți cât de grav a fost gestul vostru, mai ales pentru un partid la inceput de drum, care se vrea liber de păcatele trecutului.
    Este o insultă la adresa principiului suveranității pulimii.
    Nu are importanță care este tema referendumului, atâta timp cât nu e neconstituțională.
    Nu are importanță viziunea voastră. Pricepeți asta ? Are importanță doar viziunea pulimii în acest caz.
    Desigur, eu ar trebui să ma prefac că nu știu de la care stanga vă trageți voi, luminații.
    Aici ați pecit-o rău, rău de tot.
    Nu poți să de c**i pe legitimitatea mea, și apoi să faci apel la mine ca să îți iei tu legitimitate în alegeri.

    • Domnu’ Tudor , faci pe niznaiu’?
      Una este sa votezi impotriva, sa-ti afirmi opozitia pentru un proiect, sau chiar sa indemni si pe altii sa-ti urmeze in actiunea asta si alta este sa blochezi pur si simplu un proces democratic, sa nu mai poata fi derulat, pentru ca poti.
      Ti se pare ca seamana cele doua actiuni?
      A tinut careva listele cu semnaturi pentru familia traditionala blocate, sub oricare pretext?
      PSD poate sa tipe cat vrea ca se opune, fiindca se impiedica drepturi si libertati cetatenesti, ca orice puscarias are dreptul sa aleaga si sa fie ales samd. Poate chiar sa boicoteze referendumul prin neparticipare si indemn la neparticipare, daca vrea. Dar nu are voie sa impiedice cu forta (deci nu prin vot) procesul de organizare a unui referendum.
      Neparticiparea la vot este o forma de atitudine politica. Impiedicarea participarii la vot este penala.
      Mai ramane sa dea foc la listele cu semnaturi si sa zica: ah, ne pare rau, dar acum n-avem ce face, asta e!

    • USR reprezintă în parlament o anumită parte a electoratului. Așa funcționează democrația – vii cu propunerea in parlament, se votează, câștigi sau pierzi în funcție de câți reprezentați sunt de acord să te susțină.
      Oricum, cele 3 milioane de semnături strânse de CpF au fost o mare minciună (deh.. creștinii noștri pioși..). Toată lumea știe acum că majoritatea primarilor nu mai văzuse liste de semnături înainte de inițiativa #FărăPenali.

  5. Dar PLUS unde e?
    Alianta 2020 nu are gura?

    • PLUS nu are reprezentare in Parlament.

    • Plus-ul e prin tara, isi creaza structuri….

    • ciolos discuta cu securistii din partid si rade de usr pentru ca a reusit sa ii fraiereasca si sa profite de ei. un tradator care il ataca pe basescu , uitand ca fara base ciolos era un nimeni. basistii nu vor vota usr-plus cu el cap de lista. daca va candida basescu la europarlamentare, basistii vor vota cu pmp.

  6. Daca trece de CCR, deja ii vad pe penali ca nu vor vrea sa demisioneze: in articol scrie ca „Nu pot fi aleși în…” si toti penalii o sa zica ca decizia CCR nu se aplica retroactiv pentru cei care sunt deja in functii…

    • Asta e cea mai mica problema. Nici nu pot fi realesi, … ce mai conteaza doi ani?

  7. Se pot aduna semnaturi si sub forma unui protest, chiar in fata guvernului, in prezenta camerelor de filmare de la PRO TV. Un meeting organizat si pasnic, prin care sa se cheme oamenii pentru semnaturi. Garantat se vor aduna mult peste un milion de semnaturi si astfel, PENALII din PSD si ALDE nu vor mai avea ce obiectii sa mai inventeze.

  8. @ Inapasevedeinvers:

    Am inteles eu foarte bine, nu fac pe niznaiu.
    După cum am sugerat, PSD folosește mijloace GROBIENE, grosolane, de băieți cu 2 clase, pe când USR a folosit votul din parlament ca sa încerce să NU SE DEA CURS inițiativei.

    Încă o dată, poate se înțelege eroarea majoră pe care au facut-o la momentul ăla.
    Problema nu e că ei la vot, ÎN ZIUA VOTULUI, ca persoane fizice au stat acasă, sau au votat împotrivă. Asta nu e nicio problemă.

    Problema majoră e că au încercat prin votul cerut de lege (deci vezi doamne….acoperiți de litera legii, nu și de spiritul ei), să ÎMPIEDICE CA VOTUL POPULAR SĂ AIBE LOC !!

    Cu alte cuvinte, poporul vine la tine, legiuitor, și zice. Vreau sa propun ceva.
    CCR zice, băi nene, n-am ce vă face , ce cer ăștie e legal.
    Iar tu corp parlamentar zici….Ăăăăăă, NU. Ne-am gândit noi mai bine, nu e în interesul vostru.
    Ce consistență politică mai are instituția inițiativei legislative populare, dacă există un corp de experți care pot spune arbitrar, „mucles”.
    Hai că poate s-a înțeles.
    PSD a lucrat cu levierul, USR a lucrat cu penseta, ca niște băeți cu studii, dar în esență, aceiași eroare politică fundamentală.
    Care îi va costa și pe unii și pe ceilalți.
    Nu mă înțelege greșit, PSD e ciuma roșie, e cancerul absolut, merita toata muia din univers.

    • „Blocarea” prin vot inseamna un exercitiu democratic. Usr nu avea cum sa blocheze, propriuzis, doar sa exprime ceea ce a exprimat : opozitia fata de problema pusa in discutie.
      De aceea voteaza si opozitia chiar daca rezultatul votului este dat de majoritate. Daca opresti procesul cu forta nu e acelasi lucru iar comparatia nu are sens oricat de mult nu v-ar placea infumuratii de la usr

  9. Când am semnat lista am atras atenția că toate datele și semnăturile trebuiesc verificate înainte de a fi depuse la parlament. Psd putea să trimită o serie de indivizi cu date false sau nu știu ce vicii care pot compromite listele. Actuala componență a CCR vor considera ca neconstituțională această propunere legislativă. Vedeți cum au bulversat hotărârile acestei instituții actul justiției. Sper ca Doamna Covacs să aibă câștig de cauză la CEDO.

  10. Listele au fost validate de primării conform legii.
    Parlamentul pleacă de la prezumpția falsificării.
    De ce politicienii condamnați sau in cercetare se bucură de prezumpția de nevinovăție, de ce cei au semnat petiția au comis o infractiune? De ce judecam cu măsuri diferite?
    Daca cineva are semnale că ceva nu a fost în regula,la judecata. Până la sentința definitivă exista prezumpția de nevinovăție.
    De ce Dragnea condamnat de instanța primește drepturi etc și semnăturile noastre pe petiție sunt puse sub semnul întrebării?

    • Pentru ca exista o contradictie in termeni. Sau conflict de interese, sau cum s-o mai putea numi.
      Cei vizati de acuzatii – inculpatii – sunt cei care fac legile. Au puterea politica si domina legislativul.
      In consecinta, ei nu au cum sa fie obiectivi.
      Este ca si cum acuzatul ar putea fi si judecator. Multi gainari viseaza la asta, de cand s-a inventat sistemul de justitie asa cum il vedem acum.
      Desigur, justitia se mai face(a), in alte momente si culturi, si altfel: cu sfatul batranilor, cu sharia (de regula mai crud si mai simplist)… insa acesta la care am consimtit ca ar fi forma cea mai obiectiva, cu tribunal, judecator, procuror si avocati, da dreptul acuzatului la aparare. Din pacate, in acest moment in Romania, acuzatul a gasit ca cea mai buna cale de aparare este sa se modifice legea astfel incat fapta lui sa nu mai fie incriminata si nici pedepsita.
      Si cel mai tare avocat … in persoana ministrului justitiei…

  11. Am semnat, an dat cartea de identitate pentru a nu fi discuții, cred că totul este ok cu listele
    Când am fost abordat a 2-a oară am zis că am semnat și …. Lăsat în pace

    In schimb soacra a intrebat-o primarul de ce a semnat, că cu ce a greșit PSD-ul….

    Vb ceea eu buletin de oraș ea de sat