USR PLUS a pornit valul schimbării în marile orașe. Oligopolul PSD – PNL e spart de partidul generației Netflix
USR PLUS a câștigat duminică patru primării de orașe mari, două sectoare din București, plus Consiliul General și alte orașe mai mici. E prima validare la vot majoră pentru mișcarea politică anti-sistem pornită de Nicușor Dan și continuată de Dan Barna și Dacian Cioloș. De acum, USR PLUS se transformă în partid mainstream, de rețea, și devine o amenințare reală pentru marile partide la alegerile parlamentare.
- Cum s-a întâmplat acest fenomen? Deocamdată sociologii analizează statisticile votului de ieri, dar un lucru e cert: în București și alte câteva orașe mari avem o participare mult mai mare a tinerilor decât acum 4 ani, combinată cu un vot mai slab al vârstnicilor – și pe fondul temerilor justificate în plină pandemie. Și tot în București a mai existat un factor, simțit de mulți ziariști: furia cu care mulți alegători din generațiile 18 – 45 au votat anti-PSD.
Cifrele de la vot se sprijină pe o realitate demografică: piramida vârstelor, realizată de INS, arată că au devenit majoritari votanții între 25 și 49 de ani, exact publicul pe care îl țintește USR PLUS. Sunt tinerii sătui de politica vechilor partide, care nu se simt reprezentați de PSD și PNL. Tineri care trag din greu prin multinaționale sau în micile lor afaceri, ca să plătească impozitele irosite de zecii de baroni și baronași din cele două mari partide. Tineri care vor să fie reprezentați de primari și parlamentari cu care au senzația că pot bea o bere, pot discuta despre ultimul film Netflix, despre un city break la Praga sau despre o școală bună pentru copii. Vă imaginați discutând așa ceva cu Marcel Ciolacu ori Ludovic Orban?
- Generația Netlix desemnează acea categorie largă de populație crescută în cultura alegerii produsului pe care vrea să-l consume, spre deosebire de cei care așteaptă să le dea televizorul un anumit program. E generația celor care fac alegeri conștiente, educate și refuză soluțiile impuse
Pe scurt: e un suflu nou în societate – cel puțin în marile orașe universitare – care respinge retorica învechită a politicienilor cu experință. Tot mai mulți votanți sunt seduși de figuri proaspete precum Dominic Fritz, Stelian Ion, Allen Coliban, Clotilde Armand ori Nicușor Dan, care nu promit doar străzi, parcări și biciclete, ci un stil de nou de viață. Ei propun Occidentul la noi acasă, trecerea de la paradigma panseluțe/vouchere la una în care contează valorile și principiile. Însuși faptul că alegătorii din Timișoara au votat în premieră pentru România un cetățean german, fără cetățenie română, la primăria unui mare oraș spune multe despre schimbarea de mentalitate, adaptată la realitatea în care trăim totuși de 13 ani: România este stat UE și oricine poate candida oriunde la locale.
În România a făcut masă critică generația celor care au muncit/studiat în străinătate. Nicușor Dan e unul dintre ei. Acești oameni au învățat că drumul corect spre succes e cel greu: muncă, efort, eșecuri de etapă. Gabriela Firea reprezenta exact opusul: parvenitism, drumul către succes pe scurtătură, impostura. Paradoxal, cei 4 milioane de români pierduți de pe piața forței de muncă au adus acasă și au impregnat în comunitățile lor conduita politică normală.
Sute de mii de votanți au înțeles pactul nerostit între PSD și PNL pentru sufocarea politică a USR PLUS, prin alegeri într-un singur tur la primării și uninominal la consilii județene. A fost reacția firească de apărare a vechii lumi politice, care vrea să își conserve pozițiile. De aceea, paradoxal, cel mai mult de suferit din creșterea USR PLUS va avea tocmai PNL. Rezultatul? O guvernare comună a celor două partide de dreapta va aduce o tensiune majoră după parlamentare.
Mișcarea USR PLUS, atât de apropiată de spiritul En Marche din Franța, cum bine remarca un observator al vieții politice, a ajuns la maturitate. Cu mii de consilieri locali și județeni, primari de sectoare, orașe mari și comune, USR PLUS devine și el partid mainstream. E acum un partid cu structuri în teritoriu, care se va baza de-acum înainte nu doar pe entuziasmul voluntarilor, ci pe forța politică a armatei în creștere de politicieni locali și clienți politici.
De aici vine și amenințarea tot mai mare la adresa PSD și PNL, care nu se vor mai confrunta la parlamentare cu un partid de novici, ci cu unul de rețea. Ludovic Orban a înțeles perfect duminică seara noul suflu, de aici și reținerea, sobrietatea lui aproape de tristețe. Rezultatul politic al PNL în București e extrem de slab, jumătate față de USR, și asta doare pentru că e efectul unei schimbări de plăci tectonice.
Tăriceanu, Ponta și parțial Băsescu sunt primele victime ale acestui seism de adâncime. Valul de la urne a măturat ALDE și Pro România, dar nici PMP nu se simte prea bine înainte de alegerile parlamentare. Politicienii vechi înțeleg că România se schimbă în regiunile sale cele mai occidentalizate, iar în zonele roșii apar breșe mari (scorul bun luat de USR PLUS în Pitești e doar un avertisment).
Și încă un detaliu de atmosferă: emoția politică nu mai e stârnită de personajele histrionice, balcanic-dâmbovițene, precum Traian Băsescu ori Nicolae Robu, și nici de aroganța otrăvită a Gabrielei Firea. Uitați-vă la imaginile din Timișoara cu sutele de tineri care-l celebrau aseară pe timidul Dominic Fritz sau la bucuria reținută a susținătorilor lui Nicușor Dan. Normalitatea începe să aducă voturi, iar USR PLUS va miza enorm pe această carte la parlamentare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
116 comentarii