G4Media.ro

USR PLUS propune ca directorii interimari din școli să fie aleși de…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

USR PLUS propune ca directorii interimari din școli să fie aleși de consiliile de administrație, ca prim pas spre descentralizare în învățământ / Senatorul Ștefan Pălărie: Ne dorim ca toate funcțiile de conducere din preuniversitar să fie ocupate prin concurs

USR PLUS a depus, joi, o inițiativă legislativă privind alegerea directorilor interimari de către consiliul de administrațíe al școlilor, în situația vacantării funcțiilor, ca prim pas spre autonomia și descentralizarea unităților de învățământ.

Proiectul le oferă posibilitatea cât mai multor cadre didactice de a candida la funcția interimară prin eliminarea cerinței apartenenței la Corpul Național de Experți în Management Educațional, precizează un comunicat de presă al USR PLUS.

Noile prevederi ar da posibilitatea revocării directorilor în oglindă, pe parcursul anului de interimat, de către consiliul de administrație sau consiliul profesoral al școlii.

Inițiatorul propunerii legislative, Ștefan Pălărie, președintele Comisiei pentru Muncă din Senat, susține că toate funcțiile de conducere din sistemul de învățământ preuniversitar trebuie să fie ocupate prin concurs, la care să participe cât mai multe cadre didactice.

„Îmi doresc concursuri transparente prin care funcțiile de director de școală să fie ocupate de cadre didactice competente și profesioniste. Descentralizarea, autonomia unităților școlare împreună cu profesionalizarea managementului școlar reprezintă obiectivul mandatului meu de parlamentar. Voi iniția propuneri legislative și voi urmări implementarea acestora pentru a mă asigura că la finalul mandatului obiectivul meu este îndeplinit’’, a declarat Ștefan Pălărie, potrivit sursei citate.

Mandatele directorilor numiți pe baza concursului național din 2016 au ajuns la termen încă din ianuarie 2021. În acel moment au fost înlocuite, prin decizia inspectoratelor școlare, aproximativ 800 de persoane care obținuseră funcția prin concurs național cu alte cadre didactice de la alte unități școlare sau chiar de pe raza altor unități administrativ-teritoriale. La finalul lunii august vor expira toate mandatele directorilor, dar și detașările, precizează USR PLUS.

„Prin acest proiect facem un pas important spre implicarea comunității în viața școlii. Consiliul de administrație reunește elevii, părinții, profesorii, autoritățile locale și este o punte către toți actorii importanți din comunitate. (…) Este un semnal că schimbarea trebuie să aibă în centru elevii”, a declarat Silvia Dinică, membru în Comisia de Învățământ, co-semnatar al proiectului de lege.

Irineu Darău, senator USR PLUS, a precizat că este de dorit ca interimatele să fie întotdeauna o variantă temporară, de ultim resort.

„Însă știm că pe alocuri se va ajunge la această situație și trebuie sa ne asigurăm că directorii interimari sunt cei mai competenti oameni pentru școala respectivă, validați de către Consiliul de Administrație. (…) voi urmări îndeaproape anul acesta atât concursurile pentru directori cât și eventualele numiri interimare”, a afirmat Irineu Darău.

Proiectul de lege este semnat de 70 de senatori și deputați.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Orban, pazitorul initiativelor legislative, nu baga pe ordinea de zi nici propunerile proprilor membri, de ce i-ar baga in seama pe astia. Creca ii tine in sah… pana ia mat la alegerile interne.
    Nu mai e mult si se voteaza schimbarea presedintelui camerei..

  2. mai ascult si radio , tv , reclame , magazine
    e viata mea privata acolo

    ei cred ca glumesc
    dar pentru mine e deranjant
    nu inteleg de ce nu inteleg ?

    nu ma simt deloc bine.

  3. Iarna berze n-ai sa vezi!

  4. Autonomia si descentralizarea ar putea sa aiba efecte nepotrivite , au fost cazuri : introducerea unor ore de numerologie(pseudostiinta), colaborari cu organizatii controversate (de ex, cu coalitia pt modernizare…)