USR: PNL preia de la PSD năravurile și vrea să folosească starea de alertă ca să-și instaleze membrii de partid în funcții publice / Proiectul Guvernului creează posibilitatea transformării României într-un stat coercitiv
USR susține că PNL preia de la PSD năravurile și vrea să folosească starea de alertă ca să-și instaleze membrii de partid în funcții publice și că, în plus, proiectul Guvernului creează posibilitatea transformării României într-un stat coercitiv.
„PNL preia de la PSD năravurile și vrea să folosească starea de alertă ca să-și instaleze membrii de partid în funcții publice și să-și ușureze viitoarele campanii electorale. Proiectul Guvernului Orban pentru starea de alertă nu doar că este trimis foarte târziu Parlamentului spre dezbatere și adoptare, dar cuprinde prevederi prin care este creată posibilitatea de a folosi starea de alertă pentru politizarea administrației publice și pentru transformarea României într-un stat coercitiv”, se arată într-un comunicat de presă al USR.
În opinia USR, cea mai gravă prevedere este cea care elimină concursurile de angajare în instituțiile publice pe perioada stării de alertă. „Astfel, vor putea fi angajați oameni după bunul plac, pe durată determinată de 6 luni. În lipsa unor prevederi clare, angajările ar putea fi însă făcute și în ultima zi a stării de alertă și nu există vreo interdicție ca aceste contracte să fie prelungite ulterior sau chiar să fie transformate în contracte de muncă pe perioadă nedeterminată”, se arată în comunicat.
De asemenea, prin derogare de la legislația în vigoare, numirile în funcțiile publice sau de înalt funcționar public vor putea fi făcute fără îndeplinirea condițiilor de pregătire. „Se va deschide, astfel, calea de intrare în corpul înalților funcționari publici – prefect, subprefect, inspector guvernamental, secretar general – a unor persoane care nu au fost anterior funcționari publici, iar lipsa concursului va face posibilă suprapolitizarea și a acestui corp de funcționari”, susține USR
Uniunea Salvați România precizează că a formulat mai multe amendamente pentru corectarea tuturor acestor nereguli, dar și pentru sprijinirea sectorului turistic și pentru reluarea activităților culturale și sportive.
Legea privind starea de alertă este, marţi, pe ordinea de zi a Senatului, însă parlamentarii din Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări trebuie să întocmească anterior raportul. Legea cuprinde unele măsuri temporare şi, după caz, graduale, pe care autorităţile le pot lua pentru a reduce răspândirea virusului, după ieşirea din starea de urgenţă.
Citește și
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
37 comentarii