G4Media.ro

USR propune ca redevențele și impozitele obținute din exploatațiile petroliere offshore să…

USR propune ca redevențele și impozitele obținute din exploatațiile petroliere offshore să fie transferate la Pilonul 2 de pensii

Deputații USR, Cristina Prună, Claudiu Năsui și Cristian Ghinea au depus un amendament la legea offshore prin care propun ca redevențele și impozitul asupra veniturilor suplimentare datorate de titularii de acorduri petroliere offshore să fie transferate de statul român în conturile românilor din Pilonul 2 de pensii, iar administratorii fondurilor să investească cel puțin 50% din ele în industria chimică, petrochimică și în energie.

Anunțul a fost făcut de deputata Cristina Prună pe pagina de Facebook:

Legea Offshore a ajuns la Camera Deputaților

Am depus astăzi alături de Claudiu Nasui și Cristian Ghinea un amendament la Legea Offshore. Vrem ca de redevențe și impozit asupra veniturilor suplimentare datorate de titularii de acorduri petroliere offshore, să beneficieze toți românii, prin investiții!

Astfel, propunem ca aceste fonduri să meargă în investiții în conturile românilor din Pilonul 2 de pensii și ca administratorii acestor fonduri să investească cel puțin 50% din ele în industria chimică, petrochimică și în energie. Astfel, de aceste fonduri ar beneficia toți românii și ele s-ar duce înspre investiții în țara noastră.

De ce dorim acest lucru?

Vrem ca veniturile din exploatarea gazelor naturale offshore să ajungă în buzunarele oamenilor și să creeze bunăstare și creștere economică! Nu vrem ca acești bani să fie aruncați pe fereastră și să ajungă în buzunarele firmelor de casă ale partidelor care să-i cheltuiască pe studii de prefezabilitate și fezabilitate, printr-un Fond special obscur, așa cum propune Liviu Dragnea.

Vrem să ne asigurăm că acești bani colectați la Pilonul 2 vor finanța judicios proiecte viabile din energie (centrale în cogenerare, investiții în infrastructură – regenerabile, extinderea rețelei de conducte de gaz, rețele de transport inteligente pentru energia electrică, stații de reîncărcare cu gaze naturale comprimate, electromobilitate) și petrochimie (industria îngrășămintelor, a maselor plastice, a PVC-ului etc.).

Trebuie să fim conștienți și că declinul demografic accentuat va pune o presiune din ce în ce mai mare pe actuala configurație a sistemului public de pensii. Considerăm, așadar, că o asemenea măsură poate fi un element esențial prin care românii pot simți în propriile buzunare beneficiile exploatării gazelor din Marea Neagră. Acești bani nu trebuie să acopere cine știe ce găuri bugetare create de guvernări iresponsabile.

Vom susține acest amendament săptămâna viitoare când legea va intra în dezbatere în comisiile reunite.

Comisia pentru Energie din Senat a aprobat marți, 18 septembrie, două amendamente depuse de un senator PSD care îndulcesc serios legea offshore, preluând cererile marilor companii din SUA și Austria. Cele două amendamente garantează companiilor petroliere că nu va creşte taxarea gazului extras din Marea Neagră pe toată durata exploatării, iar investițiile deja făcute vor fi scăzute din impozitul pe care firmele îl vot datora, relatează portalul specializat E-Nergia.ro.

  • Darius Vâlcov, apropiatul lui Dragnea și un mare inamic al companiilor multinaționale din Marea Neagră, declarase în 18 august că ”cine ar îndrăzni să modifice Legea offshore va trebui judecat pentru trădare de ţară”

Amendamentele au trecut în prima ședință a comisiei, desfășurată marți, 18 septembrie, de la ora 12.00, cu câteva ore înainte ca Liviu Dragnea să se întâlnească cu secretarul general al Energiei din SUA, Rick Perry. Cu două săptămâni înainte, Liviu Dragnea se întâlnise la biroul său din Camera Deputaților cu directorul general al OMV și cu președintele pentru dezvoltare al ExxonMobil, fără ca întâlnirile să fie comunicate public de președintele Camerei Deputaților decât după o săptămână.

Senatorul PNL, Constantin Daniel Cadariu, membru al Comisiei pentru Energie, a confirmat pentru G4Media.ro că amendamentele au fost depuse de președintele comisiei, senatorul PSD Gheorghe Marin, și că au trecut de votul comisiei, urmând să intre la votul din plen.

Companiile care au investit deja masiv în lucrările de explorare (ExxonMobil și Carlyle din SUA, OMV din Austria) au cerut permanent exact aceste două amendamente pentru a putea continua cu exploatarea gazelor din Marea Neagră. De altfel, și secretarul american al Energiei, Rick Perry, a solicitat autorităților române să rezolve aceste probleme înainte ca firmele enunțate să ia decizia finală privind investiția în România.

Rick Perry, venit în România la summit-ul Inițiativei celor Trei Mări, a avut întâlniri oficiale marți, 18 septembrie, cu președintele Klaus Iohannis și cu președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

Unul dintre amendamente micșorează substanţial povara fiscală a companiilor, care îşi pot deduce astfel cheltuielile totale de explorare de la plata impozitului suplimentar introdus prin această lege, mai scrie E-Nergia.ro. ExxonMobil şi OMV Petrom au investit deja în explorare circa 1,5 miliarde de euro, aceste sume urmând a fi deduse din impozitul suplimentar.

Al doilea amendament votat în Comisia pentru Energie din Senat interzice schimbarea cuantumului taxelor aplicate companiilor petroliere pe toată durata exploatării gazelor. Altfel spus, nivelul taxelor este garantat prin lege pe toată durata exploatării, potrivit E-Nergia.ro.

Amendamentele au fost introduse de senatorul PSD Marin Gheorghe, care a fost ales președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat fix în 17 septembrie, cu o zi înainte de a depune amendamentele. El este vicepreşedintele organizaţiei judeţene PSD Argeş, o organizație extrem de apropiată de Liviu Dragnea.

Ce urmează. Legea offshore trebuie să intre săptămâna viitoare în plenul Senatului, după ce a primit raportul Comisiei pentru Energie. După votul din Senat va merge la Camera Deputaților, decizională, unde va trebui să primească raport în Comisia de Industrii, condusă de Iulian Iancu. Va urma votul final din plenul Camerei Deputaților. Legea a fost votată de Parlament în iunie, într-o formă anunțată de Liviu Dragnea și care i-a luat prin surprindere pe toți colegii de partid, dar și pe aliații din ALDE. Președintele Klaus Iohannis a retrimis legea la Parlament pentru rediscutare.

Companiile care au in acest moment acorduri petroliere offshore:

  • OMV Petrom si ExxonMobil: perimetrul de mare adancime Neptun Deep
  • Lukoil, PanAtlantic Petroleum si Romgaz: perimetrul Trident
  • Black Sea Oil&Gas: perimetrele Midia si Pelican
  • Petromar Resources: perimetrele Muridava si Est Cobalcescu

Citește și: Cele 48 de ore catastrofale ale Vioricăi Dăncilă la Bruxelles: de la ”protestanți” drogați la fuga de ziariștii străini

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Mai bine direct in contul ING…

  2. Alta tampenie… Astia or-s prosti or rauvoituri, tot aia…

  3. avem mai sus dovada că ăştia doi nu muncesc pe bune, că altfel de i-ar deranja bani în contul lor la pensionare?

  4. O propunere foarte buna….Norvegia are ceva asemanator. Fondurile de pensii sunt deja supravegheate de stat prin institutiile existente (ASF prin CSSPP), prin urmare nu au cum sa fuga cu cu banii, ba din contra sunt obligate la un anumit randament pozitiv in fiecare an.
    Nu inteleg care este problema daca cel mai mare fond de pensii din Romania la ora actuala este ING….orice persoana are posibilitatea sa se mute la alt fond daca doreste, dupa o perioada de 2-3ani, de exemplu te poti duce la BCR Pensii sau oricare alt fond.
    Aditional fondurile de pensii investesc in firmele din Romania contribuind la dezvoltarea economiei. Pe cand daca banii se duc in bugetul se stat o sa se intample cu ei la fel cu ce s-a intamplat cu banii obtinuti din privatizarea BCR – vor disparea fara urma si fara rezultate concrete in economie.

  5. Oamenii astia gandesc in primul rand la interesul tuturo, versus cea mai mare parte a politicienilor!
    Daca o parte din redevente ajung sa fie redirectionate catre Pilonul 2 de pensii, inseamna ca nu mai intra in contul statului sa fie jefuiti cum se intampla cu contributia la Pilonul 1…. Pilonul 2 are in primul rand TRANSPARENTA si apoi PERFORMANTA, dar na….repede comentam ca suntem mari specialisti in…..de toate si nimic…

    • Poate ar trebui sa-ti urmezi singura sfatul sau sa ai mare grija la bucatarie, cu taiteii aia de pe foc…

  6. Nu este o idee buna – Fondurile de pensii sunt facute pentru a fi foarte sigure. Fondurile de pensii vor lua banii din resurse si ii vor baga in piata de capital (obligatiuni/actiuni) Nu au voie sa demareze proiecte de unele singure. Nu au voie sa riste bani deoarece nu sunt ai lor.

    In cel mai bun caz banii vor fi investiti pe piata de capital, si singurul beneficiu pentru actualii contribuabili va fi la pensie.

    Nici un beneficiu real societatii – o sa stam iarasi in spitale de groaza si scoli care stau sa arda. Iarasi inovatia nu va fi incurajata daca banii sunt pusi pe piata de capital, infrastructura sta sa cada (Fondurile de pensii nu au voie sa investeasca in asa ceva)

    Si sa continuam:
    Ce se intampla cu cei care numai pot contribui ? Cei care nu au capacitate de munca, cei care s-au pensionat deja. Cum se vor distribui aceste resurse intre cei care contribuie ? Daca raspunsul este in functie de cuantumul contributiei – atunci veti deveni iarasi antipatici, pentru ca cei cu venituri enorme – care contribuie cel mai mult, vor avea de castigat cel mai mult.

    Trebuie gandite mult mai bine propunerile inainte sa fie expuse in public.

    Fondul de pensii si finantele tarii pot fi vindecate doar prin incurajarea muncii si inovatie – mai putini trantori si mai multi muncitori/cercetatori.

  7. Mama cat de prosti sunteti! Se caca pe voi de ras Ceausescu si din mormant! Useristi proletari neomarxisti securistoizi si satanisti!
    Sa va dea statu ba, sa va dea!
    A si Fmmm Samir, era sa uit!

    • Mesaj licentios asistat…comentezi aiurea fara nici o legatura cu articolul. Observ ca toate comentariile tale duc discutiile in derizoriu, fara nici un scop.
      Dar nu uiti ca de fiecare data sa punctezi faptul ca iti displace partidul USR. Esti liber sa crezi ce vrei dar las-o mai moale cu injuriile si daca tot comentezi incearca sa o faci la subiect….pacat ca nu exista un control asupra comentariilor pertinente fiecarui articol.

    • Faptul ca pe tine, mai mult decat pe ceilalti comentatori, te duce mult prea putin capul sa intelegi legatura, nu e deloc suparator, atat te duce capul si basta… Suparator e faptul ca nu iti cunosti varful nasului si nici n-ai citit Constitutia, aia atat de hulita de securistoizii tai satanisti useristi pe care ii ridici in slavi si n-ai aflat ca daca ati fi ”voi” la putere, v-ati inchide singuri pe viata…
      Plus, ”prost” (in cazul tau ”proasta”) nu e: ”injurii”, cum crezi tu, ci un termen medical pentru nivelul iq-ului vostru!

  8. Nu nu este bine.Eu propum ca impozitele si redeventele din exploatările petroliere să fie repartizate la pensiile speciale ale parlamentarilor,curții de conturi,primarilor si alți care mai astfel de pensii.
    Săracii nu au pensii ca cele ale europenilor!