USR, scrisoare deschisă către președintele Iohannis pentru retrimiterea legii SIIJ în Parlament: Singura soluție firească rămâne desființarea necondiționată a Secției Speciale și restabilirea competențelor parchetelor specializate
USR anunță într-un comunicat că i-a transmis astăzi o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis în care îi cere să retrimită în Parlament legea de desființare a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). USR cere restabilirea competențelor DNA și DIICOT în anchetarea infracțiunilor comise de magistrați. Legea aprobată de parlament prevede ca judecătorii și procurorii să fie anchetați de procurori anume desemnțai de CSM, la propunerea Procurorului General, pentru un mandat de patru ani.
Comisia de la Veneția recomandă Guvernului ca parchetele specializate în investigarea infracțiunilor de corupție ca DNA și DIICOT să capete competențe de investigare a infracțiunilor comise de procurori sau judecători, se arată într-un punct de vedere transmis oficial Guvernului pe data de 7 martie și consultat de G4Media.ro.
Potrivit documentului, care este un draft înainte ca opinia să fie dată publicității, Comisia de la Veneția ”regretă graba cu care controversata lege de desființare a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiției (SIIJ) a trecut de Parlament, ceea e înseamnă că legea a fost adoptată înainte ca un punct de vedere să poată fi elaborat de către Comisie”.
Redăm mai jos integral comunicatul USR:
”USR i-a transmis astăzi o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis în care îi cere să retrimită în Parlament legea de desființare a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), lege care a fost adoptată în Parlament pe repede înainte, fără a aștepta avizul Comisiei de la Veneția.
USR arată în scrisoare că avizul Comisiei de la Veneția urmează să fie publicat pe 19 martie, în mai puțin de zece zile, așa că președintele nu trebuie să se grăbească să promulege legea, fără a lua în considerare recomandările experților internaționali.
USR reamintește că angajamentele României, asumate prin Mecanismul de Cooperare și Verificare, prevăd consultări cu Comisia de la Veneția în privința modificărilor importante care vizează domeniul justiției.
”Singura soluție firească, în acord cu obligațiile constituționale ale României, raportat la instituțiile europene, rămâne desființarea necondiționată a Secției Speciale și restabilirea competențelor parchetelor specializate, precum DNA și DIICOT, așa cum au propus organismele europene relevante, propunerea legislativă criticată fiind de natură a încălca Raportul MCV și Avizele Comisiei de la Veneția, în concret obligațiile României de stat membru al Uniunii Europene și al Consiliului Europei”, se arată în scrisoarea USR transmisă președintelui.”
Context
Trei asociații de magistrați avertizează că avizul Comisiei de la Veneția critică proiectul lui Cătălin Predoiu pentru desființarea Secției Speciale și îi cer astfel președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea și să o retrimită în Parlament.
Semnatarele comunicatului sunt Asociaţia Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție, care au și sesizat Comisia de la Veneția cu privire la noul proiect de desființare a SIIJ.
Asociațiile susțin că ”Guvernul României a primit forma preliminară a Avizului nr.1079/2022 și are cunoștință de criticile conținute”. Astfel, FJ, AMASP și AIJ îi cer lui Klaus Iohannis, ”pentru evitarea unei noi proceduri de infringement”, să retrimită Parlamentului legea privind desființarea Secției Speciale, pentru valorificarea avizului Comisiei de la Veneția.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
42 comentarii