BREAKING Dacian Cioloș a demisionat de la șefia USR după patru luni, Cătălin Drulă devine președinte interimar
Ora 14.35: Dacian Cioloș a anunțat luni demisia de la șefia USR în ședința Biroului Național al partidului, a declarat pentru G4Media Ionuț Moșteanu. Cioloș a luat decizia după ce Biroul Permanent i-a respins prin vot proiectul de președinte. Cătălin Drulă, vicepreședintele cu cel mai mare număr de voturi, va deveni președintele interimar al USR .
Dacian Cioloș a fost președinte USR timp de patru luni, după congresul din octombrie 2021.
De notat că Dacian Cioloș rămâne membru al USR. El i-a urat succes lui Cătălin Drulă la șefia partidului. Cioloș ar fi declarat în ședința BN că ”simte că se erodează”.
Ora 14.52: Dacian Cioloș a convocat o nouă ședință a Biroului Național al USR de la ora 16.00, unde e de așteptat să anunțe decizia de a pleca din funcția de președinte sau de a rămâne
Ora 14,18: Președintele USR Dacian Cioloș va susține o conferință de presă, la ora 18:00, la sediul partidului, potrivit unui anunț al partidului
Ora 14.06: La finalul votului, Dacian Cioloș le-a transmis colegilor din conducerea partidului că va anunța în cursul zilei de astăzi ce decizie va lua, potrivit surselor G4Media
Ora 13.59: Biroul Național al USR a respins, cu scorul 14-11, proiectul de reforme și schimbări propus de Dacian Cioloș, potrivit surselor G4Media. Reamintim că Cioloș anunțase joia trecută că va demisiona dacă Biroul Național îi respinge propunerile. Biroul Național este format din 25 de membri, din care 14 fac parte din conducerea fostului USR, iar 11 – din conducerea fostului PLUS
Ora 13.15: Ședința USR se apropie de final, când este programat votul pentru programul prezidențial propus de Dacian Cioloș. Șeful USR a anunțat joia trecută că dacă Biroul Național îi respinge la vot programul, va demisiona din funcție
Ora 13.11: Drulă a anunțat în ședința USR că nu va vota programul propus de Dacian Ciolos, potrivit surselor G4Media. El a catalogat propunerea președintelui USR drept ”lipsă de încredere în democrație”.
Ora 11.05: Dacian Cioloș a anunțat că acceptă câteva dintre amendamentele făcute de membrii Biroului Național la proiectul său, dar principalele amendamente de substanță le refuză.
Cele trei mari schimbări cerute de Dacian Cioloș și respinse de majoritatea din Biroul Național:
– O comisie externă care să facă propuneri de politici și ministri pentru guvernul din umbră. Echipa Barna susține că este nestatutară
– Oprirea excluderilor pe motiv de delict de opinie. Echipa din vechiul USR arată că nu există un astfel de fenomen, fiind vorba mai ales de excluderea unor membri care nu au respectat statutul
– schimbarea secretarului general al USR, apropiat de Dan Barna. Dacian Cioloș vrea înlocuirea acestuia, deși în statutul partidului se arată că acesta e numit de o majoritate de două treimi din membrii Biroului Național
Articol inițial: Biroul Național al USR, controlat de facțiunea pro-Dan Barna, se reunește luni în ședință de la ora 10, potrivit informațiilor G4Media. La ședință e așteptat votul cerut de Dacian Cioloș, președintele partidului, pentru programul său de reforme și schimbări profunde ale arhitecturii de putere.
Cioloș și-a prezentat programul joia trecută și, potrivit înregistării ședinței, a amenințat că demisionează de la conducerea partidului dacă programul nu va fi votat.
Programul introduce mai multe modificări ale modului de conducere care ar duce la o control sporit pentru Dacian Cioloș.
”Eu îmi depun mandatul. Da, luni, dacă programul ăsta nu e votat, că voi puteți să ziceți <domne nu vrem să votăm>, că nu scrie în statut și eu nu pot să vă oblig, pentru că dacă nu facem cvorum, nu avem ședință BPN. Sau și dacă facem cvorum și voi nu vreți să votați, eu nu pot să oblig. La fel, dacă votați împotrivă. Doar că atunci îmi asum consecințele și îmi prezint demisia și trebuie un alt președinte…”, a declarat Cioloș, conform înregistrărilor din ședință.
Context. Gestul radical al lui Cioloș vine pe fondul tensiunilor dintre acesta și Biroul Național, care este controlat de foștii lideri USR. Între cele două tabere, USR și PLUS, s-au înregistrat constant fricțiuni. Potrivit surselor G4Media, Cioloș îi acuză pe foștii USR-iști că îi blochează inițiativele, în timp ce aceștia îi reproșează lipsa de inițiativă.
Printre reformele cerute de Dacian Cioloș se numără: schimbarea statutului partidului, înlocuirea actualului secretar general (care face parte din echipa Barna), stoparea excluderilor din partid pe motiv de delict de opinie, pregătirea unui guvern din umbră, transparentizarea ședințelor Biroului Național.
De asemenea, Cioloș propune declanșarea unui congres extraordinar și modificarea statului astfel încât votul pe liste pentru diferitele organisme colegiale să fie proporțional.
În plus, el cere dublarea Biroului Național (dominat acum de ex-USR-iști) cu membri din societatea civilă mediul de afaceri, ceea ce ar dilua puterea Biroului Național.
În curs de actualizare / sursa foto: Inquam Photos/ George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
163 comentarii