G4Media.ro

USR și Forța Dreptei contestă la Curtea Constituțională legea securității cibernetice și…

Sursa foto: Pixabay

USR și Forța Dreptei contestă la Curtea Constituțională legea securității cibernetice și acuză intruziunea statului în viața privată

Deputații USR și Forța Dreptei sesizează Curtea Constituțională pe legea securității cibernetice, acuzând că legea a fost adoptată în viteză de coaliția PSD-PNL-UDMR, fără o dezbatere reală în societatea civilă și în Parlament, și încalcă grav dreptul la viață privată al românilor.

”USR nu poate accepta ca România să fie transformată de Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă într-o republică a securiștilor”, arată cele două partide într-un comunicat.

USR susține că legea adoptată de PSD-PNL-UDMR încalcă prevederile constituționale privind dreptul la viață privată și libertatea de exprimare.

Sesizarea de către victima unui incident de securitate cibernetică a Platformei Naționale pentru Raportarea Incidentelor de Securitate Cibernetică (PNRISC) pare a fi benefică, deoarece respectiva platformă este special destinată rezolvării unor astfel de incidente. Dar, din cauza definirii neclare în lege a noțiunii de incident de securitate cibernetică, se poate ajunge la situația în care pentru o simplă virusare sau pentru o aparentă virusare (o nefuncționare normală) a unui laptop, orice persoană care are o activitate ce poate fi considerată – de către cine? – ca fiind de interes public să fie obligată să sesizeze PNRISC și, implicit, să pună laptopul la dispoziția specialiștilor PNRISC, cu toate datele și informațiile cu caracter personal conținute de acel dispozitiv, susține USR.

”Aceasta este o intruziune importantă în viața privată a persoanei, iar deținătorul laptopului nu poate opta dacă sesizează sau nu PNRISC, existând obligația legală strictă, sancționată sever cu amendă contravențională, de a se adresa PNRISC și, implicit, de a pune la dispoziția unor terți o multitudine de date și informații privind viața privată”, mai susține partidul.

”Am atras atenția încă de la începutul verii, când au fost prezentate proiectele legilor securității naționale, că actuala coaliție, în frunte cu președintele Iohannis, amenință libertățile civile fundamentale ale românilor. Legea securității cibernetice, adoptată într-un dispreț total față de principiile și instituțiile democratice, confirmă ceea ce spuneam și reprezintă un nou derapaj politic. Nu poți să obligi sute de mii de furnizorii de servicii tehnice de securitate cibernetică să-și toarne clienții și să ofere pe tavă, fără mandat de la judecător, date și informații private ale acestora. Dreptul la viață privată și libertate de exprimare sunt apărate de Constituție și nu putem asista pasivi la această nouă încercare a serviciilor de a intra cu bocancii în viețile românilor”, declară Cătălin Drulă, președintele USR.

Totodată, articolul din lege care obligă furnizorii de servicii tehnice de securitate cibernetică să pună la dispoziția autorităților date și informații privind incidente, respectiv amenințări, riscuri sau vulnerabilități reia o propunere dintr-un act normativ declarat deja neconstituțional. Concret, creează o obligație de delațiune unei categorii de profesioniști care, în mod normal, ar avea obligații de confidențialitate stricte față de proprii clienți. În plus, obligația vine fără existența unui mandat judecătoresc, fără autorizare expresă, arată USR.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Trastmi, aim from gavernment ănd aim hier tu helpiu.
    Inteleg ca problema e ca nu avem specialisti. Ca nu ajungeam aici…

  2. Ok, raportam la PNRISC ca avem laptopul virusat asa si? Pai in 3 zile inchid singuri linia, ce fac imi deviruseaza laptopul gratis? Sa faca un soft de monitorizare/devirusare si raportare automata a incidentelor pentru aparatul bugetar si apoi sa vina si in privat daca se cred capabili.
    Astia sunt aia cu filmele xxx la prezentare! 🤣🤣🤣
    Stilul nostru de a da legi fara sa gandim.

  3. Simplu trecem pe linux. I run Arch btw 😉 sau instalăm Whonix sau Tails. Da dacă vrem un computer ca un Tank în materie de securitate instalezi OpenBSD. Toate sunt open source nu closed source ca găunoșenia aia de windoz 😅

    • Am lucrat in firme care sunt pe linux, mac, windows. De departe Windows este sistemul cel mai complet cu serviciile cele mai bune.
      Windows nu se poate virusa daca are politicile corecte si crede-ma ca am incercat si nu am putut. Am prieten care a luat ransomware pe win10, pe win11 cu AV dezactivat nu m-a lasat sa deschid fisierele, nu am vrut sa le rulez.

    • Păi dacă nu vezi codu sursă n-are nimeni cum să evalueze dacă e sau nu sigur. Windows e cu zeci de ani în spate în privița kernel/sistem de fișiere (merge cu anticu ntfs vs linux ext4 ,f2fs, nilfs2 sau btrfs etc)

      Pe linux permisiunile de executie sunt dezactivate by default. N-ai neoie de antivirus și alte sofisticării inutile

  4. Mizerii si vrajeli.
    In timpul pandemiei oare usr si orban nu au incalcat drepturile omului si nu au intervenit in viata privata a cetatenilor?