G4Media.ro

USR și PLUS se reunesc în ședințe separate pentru a discuta despre…

USR și PLUS se reunesc în ședințe separate pentru a discuta despre alianța la europarlamentare/ O decizie ar putea fi luată azi sau amânată pe data de 10 februarie

Conducerea USR se reunește sâmbătă dimineața în ședință, cel mai important punct pe agenda Comitetului Politic fiind alianța cu PLUS la europarlamentare. Pe de altă parte, forul de conducere al PLUS, Consiliu Național, se reunește tot sâmbătă, pentru a discuta viitoarea alianță cu USR la europarlamentarele din mai. Potrivit surselor G4Media.ro, Dacian Cioloș ar urma să fie prezent la ședința de la USR, iar Dan Barna la ședința de la PLUS. Potrivit surselor G4Media.ro, o decizie ar putea fi luată sâmbătă sau amânată pe data de 10 februarie.

”Sunt 50% șanse ca USR și PLUS să ia sâmbătă o decizie, dar chiar dacă o vom face documentele se vor semna ulterior”, au declarat pentru G4Media.ro surse apropiate negocierilor. Cele două partide negociază de câteva luni modul în care vor fi împărțite locurile pe liste.

G4Media.ro a scris pe 28 ianuarie că ultima variantă luată în discuție de USR și PLUS este ca lista pentru europarlamentare să fie deschisă de Dacian Cioloș, urmând ca în primul calup de șase candidați să alterneze câte unul de la fiecare partid. Astfel, după Cioloș, locul doi pe listă revine USR, locul trei PLUS, locul patru USR, locul cinci PLUS și locul șase USR, potrivit surselor G4Media.ro.

Următorul calup de șase candidați va fi deschis de un candidat USR, iar restul candidaților alternează, câte unul de la fiecare partid. Potrivit surselor G4Media.ro, cele două partide ar fi agreat acestă ultimă variantă iar discuțiile, care au continuat inclusiv vineri, au vizat doar aspecte tehnice și modul de colaborare al celor două partide după europarlamentare. Modalitatea de împărțire a locurilor pe liste nu s-a schimbat, deși partidul lui Dacian Cioloș s-a confruntat cu o serie de scandaluri interne.

Profesorul universitar Valentin Naumescu de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj a anunțat joi pe Facebook demisia din partidul PLUS, acuzându-l pe Dacian Cioloș că ia decizii discreționare, că e lipsit de transparență și își promovează prietenii. Naumescu este al treilea membru al conducerii PLUS care pleacă azi, după demisiile forțate ale lui Avram Fițiu și George Gima.

Luni, PLUS a anunțat și lista finală a candidaților proprii la europarlamentare (lista completă aici):
1. Dacian Cioloș
2. Dragoș Pîslaru
3. Dragoș Tudorache
4. Ramona Strugariu
5. Alin Mituța
6. Valeriu Nicolae
7. Oana Țoiu
8. Liviu Sorin Iolu
9. Andrei Cristian Ion
10. Oana Popescu

Ordinea pe listă a fost stabilită după trei etape de selecție. În prima etapă, primii 43 de candidați au fost aleși prin votul direct al membrilor PLUS, numărul de voturi a cântărit 30% din scorul final. În etapa a doua, o Comisie de selecție formată din experți externi a evaluat criteriul competenței candidaților (40% din scorul final). În cea de-a treia fază, Biroul Național al PLUS a aplicat criteriile politice folosind principii de integritate, diversitate, reprezentare politică și implicare organizațională, acestea reprezentând diferența de 30% din scorul final al candidaților. După parcurgerea celor trei etape, ordinea stabilită după votul membrilor a suferit modificări substanțiale: Dragoș Tudorache și Dragoș Pîslaru au urcat pe podium.

La rândul său, USR și-a anunțat lista finală a candidaților la europarlamentare încă de la finalul lunii noiembrie:
1. Cristian Ghinea
2. Clotilde Armand
3. Nicolae Ștefănuță
4. Vlad Botoș
5. Vlad Gheorghe
6. Anamaria Naomi Reniuț
7. Radu-Ionuț Ghelmez
8. Radu Nicolae Mihaiu
9. Iulian Ștefan Lorincz
10. Adriana Cristian

Aplicând schema negociată până acum de USR și PLUS, primele zece poziții de pe lista comună a celor două partide pentru europarlamentare ar fi următoarele:
1. Dacian Cioloș (PLUS)
2. Cristian Ghinea (USR)
3. Dragoș Pîslaru (PLUS)
4. Clotilde Armand (USR)
5. Dragoș Tudorache (PLUS)
6. Nicolae Ștefănuță (USR)
7. Vlad Marius Botoș (USR)
8. Ramona Strugariu (PLUS)
9. Vlad Gheorghe (USR)
10. Alin Mituță (PLUS)

Fiecare partid dispune de atuurile lui și încearcă să obțină maxim din negociere. USR stă mai bine în sondaje, dar nu are o figură de politician cu notorietatea și credibilitatea lui Cioloș, capabilă să tragă lista în sus. Pe de altă parte, PLUS vine, pe lângă Cioloș, cu o infrastructură locală bine pusă la punct, dar cu un scor mai mic în sondaje, cel puțin câteva procente.

Potrivit surselor G4Media.ro, toate sondajele de opinie realizate de cele două partide arată că USR și PLUS câștigă cu 3 până la 5 procente în plus dacă merg împreună decât separat. Miza unei alianțe electorale la europarlamentare formată din USR și PLUS este câștigarea unui scor cât mai apropiat de PNL sau chiar peste, ceea ce ar schimba radical dinamica electorală, noua alianță având șase să se impună drept principalul partid de opoziție.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Slabe sperante…Presedintele FSN Ion Iliescu s-a trecut ultimul pe lista, nu primul precum Clotilde Armand.

    • Postacule, da-i drumul de-aici, pe G4 avem o politica de dezavuare a postacelii psd.

  2. Fara aliante preelectorale.

  3. Recomandati celor de la USR sa stea de vorba cu d-l Naumescu, care tocmai si-a dat demisia din Plus, caci acest domn nu ar fi suspectat de niscaiva complicitati cu securitatea veche si noua…si pe urma sa faca pasul spre liste comune!
    Daca si ei se vor inconjura de lingai meschini si mai ales daca cvor sa auda doar laude drumul spre gunoi este la un pas, cei care trebuiesc convinsi sa mearga la vot , 10%, au alte asteptari fata de cei care merg la vot din convingere de 30 de ani, mare atentie! Si cei din USR s-au cam imbatat cu apa rece vazand in Ciolos un vector important, consilierii pe strategie ii prostesc, nu-i char asa…ciuma rosie este mult mai parsiva decat pare!

    • Degeaba, nu-i interesează pe Barna et Co, ei au fost infiltrati în USR exact pentru a-i furniza lui Cioloș partidul. Ce mă nemulțumește e lipsa de reacție a membrilor USR la manevrele astea. Probabil că mulți chiar cred că Cioloș e o curată mioară nu lupul în blană de oaie care e.
      Ma rog, ce-și face omul cu mina lui…

  4. Reforma clasei politice corupte poate începe prin manifestații pașnice din stradă și trebuie să continuie NU NUMAI prin voturi exprimate democratic.
    USR și PLUS pot schimba radical modul cum se face politică în țara românească?
    Prima încercare/dezamagire a fost în 1996 prin CDR, a doua încercare a fost cu alianța DA în 2004, a treia provocare va fi in 2019-2020 cu USR – PLUS.
    În 1996 Octavian Paler se întreba cu puțin înainte de alegeri, oare acești oameni noi în politică, care nu au mai condus, din Convenția Democrată ne vor dezamăgi: oare oamenii din CDR ajunși conducători nu se vor purta ca oamenii, adică cu slăbiciuni, vor înlocui drepturile și valorile morale cu propriile interese?
    Cei din stradă luptă pentru drepturi, pentru că li se încalcă valorile morale, iar cei plecați din stradă ajunși politicieni își apără interesele proprii. Este explicat de George Orwell în Ferma animalelor: porcii ajunși conducători, se vor purta ca porcii.

    Îndemnul la valori morale: altruism, cumpătare, onestitate, respect, devotament, responsabilitate este suficient pentru politicieni pentru a face o schimbare majoră în politică?
    Cum pot fi combătute parvenitismul, lăcomia, hoția, disprețul, trădarea, iresponsabilitatea politicienilor corupți ?
    Cum pot fi create mecanisme de control și de echilibru SUFICIENT DE PUTERNICE între instituțiile statului pentru a invinge mecanismele corupției ?
    PSD ALDE au capturat aproape în totalitate instituțiile de drept și de forță ale statului ! Ne îndreptăm cu pași mari și repezi spre
    DICTATURĂ și PRĂBUȘIRE ECONOMICĂ.
    Schimbarea morală în societate începe de la fiecare dintre noi.
    Cum poate statul să ajute la această schimbare, altfel decât prin educarea abilităților emoționale și sociale la tineri ?

    • Statul nu poate sa ajute pentru ca statul sunt sunt ei.
      Statul este reprezentat de totalitatea institutiilor despre care spuneai ca sunt capturate de PSD+ALDE si in care si intre care exista mecanisme de coruptie.
      Schimbarea trebuie sa o produca societatea, adica trebuie facuta de jos in sus si nu asteptata de sus in jos. Cam asta-i filozofia.

    • Va mulțumesc pentru expunerea cu atâta claritate a gândurilor mele!

    • Va puneti 5 intrebari, bineinteles bune, in intregul expozeu. La fel, amintiti scepticismul lui Octavian Paler, fix inainte de alegeri. Chiar credeti ca este momentul de scepticism in oferta politica a opozitiei, fata in fata cu dezastrul psd-alde? Ma intreb si eu.
      Pe ziare.com, intr-un articol foarte bun de analiza realizat in urma unui interviu in care au dezbatut exact avantajele sau dezavantajele acestei posibile aliante, trei analisti politici independenti sustin :
      1. Cristian Pirvulescu (Pro Democratia): ”Impreuna, pentru o mobilizare mai buna a electoratului. Primarii vor juca un rol crucial.”;
      2. Adrian Muraru (IPP): ”Impreuna. Daca sunt uniti, nu se ataca intre ei. Iar lista se negociaza cu inteligenta si chibzuinta.”;
      3. Barbu Mateescu (Sociollogica): ”Impreuna, iar miza e prezentarea unei oferte convingatoare.”.
      Puneti in discutie faptul ca atunci cand au aparut aliante politice ale opozitiei – CDR si DA, guvernarea post-alianta nu s-a ridicat la cine stie ce resurectii morale, partidele s-au despartit apoi, s-au scindat, s-au atacat etc. Ce-ar fi sa ne imaginam cam cum ar fi aratat istoria ultimilor 30 de ani, fara aceste doua situatii in care opozitia a castigat, va spun eu : fsn, pdsr, psd, in totalitate(cu diverse partide-balama). Mai puteti sustine ca au fost nocive momentele de respiro reprezentate de CDR in 1996, si DA in 2004, cand cele doua elemente esentiale din parcursul democratic european al Romaniei dupa cumunism, au loc in : 2004 – NATO si 2007 – UE?

  5. Populatia a ajuns la limita suportabilitatii , daca iese scarbita la vot in numar mare la urmatoarele alegeri , PSD -ul lui Dragnea e KAPUT . Ramane PSD-ul lui Ponta ( Pro Romania ) sa joace rolul politistului bun in comparatie cu politistul rau Dragnea , numai ca lumea s-a prins ca au supt acelasi lapte matern . Cei 60 % debusolati ce nu s-au prezentat la urne nu mai au motive sa spuna ca n-au cu cine vota si toti sunt o apa si-un pamant , Ciolos a confirmat intr-un an ca este corect si cinstit iar USR a facut si face o adevarata opozitie in Romania , nu de fatada ca altii . Prezenta masiva la urne inseamna lovitura decisiva pentru balaurul rosu si retezarea celor doua capete forte , cel de-al treilea ( ALDE ), e deja ramas fara dinti si inofensiv .

    • Se pare ca sunt semnale ca Pro Romania lui Ponta ar curta Alde, iar astia nu zic nu. Probabil ca au in vedere numai situatia de moment in parlament, mai ales in Camera Deputatilor, pentru debarcarea lui draknea de la sefie, si poate si visele prezidentiale ale lui tradiceanu.

  6. Gabriela , ar fi o lovitura teribila sub centura pentru Dragnea . Tariceanu e capabil sa o aplice , problema este daca mai este santajat cu ridicarea imunitatii in Senat . Posibil ca si UDMR -ul sa intoarca armele presati de propriul electorat , macar sa se abtina la motiunea de cenzura . Situatia este extrem de tensionata si au inceput sa bata clopotele pentru gruparea antidemocratica manipulata de nocivul Daddy de Diliorman . Sa vedem cu ce soparle vine maine in CEx si cati creduli mai convinge din electoratul pacalit cu promisiunile din ” maretul” Program de Guvernare pus pe tava fraierilor cu unicul scop de a macelari Justitia si statul de drept in Romania si a scapa de dosarele penale de coruptie in care este implicat . Tic-tac , tic -tac , tic – tac …!