USR și PMP solicită Guvernului adoptarea de urgenţă a unor măsuri de protecţie a cadrelor medicale
Uniunea Salvaţi România (USR) și Partidul Mișcarea Populară (PMP) cer Guvernului adoptarea de urgenţă a unor măsuri de protecţie a cadrelor medicale, prin testare, asigurarea de echipamente corespunzătoare şi stabilirea unor fluxuri diferite pentru bolnavii cu coronavirus şi ceilalţi pacienţi în condiţiile îmbolnăvirii cu coronavirus a cadrelor medicale de la mai multe spitale din ţară.
„Pentru ca România să nu ajungă, în foarte scurt timp, în situaţia Italiei, unde 9% dintre persoanele contaminate sunt cadre medicale, se impune adoptarea de urgenţă a unor măsuri de protecţie a acestora. Printre acestea, testarea medicilor şi a asistentelor, asigurarea de echipamente corespunzătoare de protecţie şi stabilirea unor fluxuri diferite pentru pacienţii cu coronavirus şi ceilalţi pacienţi. Protejarea personalului medical este o problemă de securitate naţională şi ea trebuie tratată ca atare de autorităţi”, arată USR într-o postare pe Facebook.
Uniunea Salvaţi România atrage atenţia că Spitalul Judeţean din Suceava a fost închis, după ce 52 de cadre medicale s-au infectat cu noul coronavirus, dar şi asupra altor unităţi în care personalul medical a fost diagnosticat pozitiv.
„La Spitalul din Fălticeni sunt, de asemenea, probleme, după ce un medic a fost diagnosticat pozitiv, iar celelalte cadre medicale nu au fost testate. Şi la Spitalul Universitar din Capitală, cadrele medicale care au intrat în contact cu al doilea român decedat de COVID-19 nu au fost testate, deşi unele prezintă simptome. Aceste situaţii nu sunt deloc singulare. Zilele trecute, autorităţile declarau că 22 de cadre medicale de la Spitalul ‘Dimitrie Gerota’ din Bucureşti sunt infectate. Lista completă este, însă, cu siguranţă mult mai lungă şi relevă câteva din problemele grave ale sistemului de sănătate românesc. De la şefi de direcţii de sănătate publică şi manageri de spital incompetenţi, numiţi exclusiv pe criterii politice, la lipsa echipamentelor de protecţie şi a procedurilor ce trebuie respectate pentru circuitul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus”, precizează USR.
La rândul lor, cei de la PMP subliniază că România nu îşi mai poate permite ”încă un eşec cutremurător” precum cel de la Spitalul Judeţean Suceava.
”Cele mai preţioase resurse pe care România le are în lupta cu virusul necruţător COVID-19 sunt medicii şi personalul medical. Îmbolnăvirea cu coronavirus a celor 52 de cadre medicale de la Spitalul Judeţean Suceava reprezintă un eşec incalificabil de management sanitar, iar Guvernul are obligaţia să ia toate măsurile pentru a se asigura că acest lucru nu se mai repete”, precizează PMP într-un comunicat transmis, marţi, AGERPRES.
Potrivit lui Eugen Tomac, preşedintele formaţiunii, se impune testarea cu prioritate, în termen de trei zile, a întregului personal medical şi a personalului auxiliar din spitale, urmată de retestarea săptămânală a acestora, pentru a proteja sănătatea pacienţilor, dar şi a personalului medical.
O altă propunere a PMP vizează dotarea cu echipamente de protecţie suficiente pentru toţi medicii, inclusiv pentru medicii de familie şi cei din ambulatoriile de specialitate. Dotarea cu echipamente de protecţie suficiente pentru asistente, şoferii de pe ambulanţe, infirmiere, brancardieri, personalul curăţenie care interacţionează cu medicii şi pacienţii în această perioadă.
PMP mai propune monitorizarea respectării riguroase a procedurilor în toate spitalele din ţară şi aplicarea de sancţiuni dure pentru cei care nu le respectă, precum şi cazarea medicilor şi asistentelor ce tratează cazuri de coronavirus în locaţii izolate, care să le permită să nu îşi expună familiile riscului contagiunii.
Decontarea consultaţiilor oferite de medicii de familie prin telefon sau prin mijloace electronice (skype sau alte platforme online), pentru a evita contactul direct dintre medicii de familie şi pacienţi, este o altă măsură pe care PMP o supune atenţiei Guvernului Orban.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii