USR și PNL solicită demisia primarului Gabriela Firea, demiterea prefectului Speranța Cliseru și suspendarea de urgență a companiilor municipale
Preşedintele USR, Dan Barna, şi preşedintele USR Bucureşti, Roxana Wring, au cerut vineri demisia primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, după decizia Curţii de Apel Bucureşti privind anularea tuturor hotărârilor de înfiinţare a Companiilor Municipale.
„Decizia de ieri a instanţei arată că impostura şi ilegalitatea nu pot continua la nesfârşit în Primăria Municipiului Bucureşti. (…) În acest moment avem o decizie foarte clară a instanţei, care spune de fapt că Gabriela Firea a aruncat Bucureştiul într-o aventură iresponsabilă, prin care au fost tocaţi o jumătate de miliard de euro. În acest moment considerăm că Gabriela Firea trebuie să îşi dea demisia şi cerem expres acest lucru. Gabriela Firea a sacrificat interesul Bucureştiului, interesul Capitalei României pentru nişte mize personale. (…) Nu este un element de bucurie, este în realitate o victorie amară”, a declarat Dan Barna într-o conferinţă de presă susţinută la sediul USR.
Roxana Wring a apreciat la rândul său că Gabriela Firea este singurul vinovat pentru „acest dezastru în care se află în acest moment Bucureştiul” şi a reiterat cererea privind demisia acesteia.
„Din bugetul Capitalei s-au cheltuit peste 550 de milioane de euro, bani care s-au scurs prin aceste găuri negre, într-un mod netransparent. În acest moment considerăm că doamna Gabriela Firea nu mai are căderea morală să fie reprezentantul bucureştenilor. Orice zi în plus cu doamna Gabriela Firea la conducerea Primăriei reprezintă un pericol pentru bucureşteni şi serviciile publice pe care PMB trebuie să le ofere”, a spus Wring.
Ea a propus totodată ca la nivelul PMB, începând de luni, să se înfiinţeze o celulă de criză non-politică, pentru a gestiona revenirea, „conform deciziei instanţei, la situaţia anterioară” şi pentru respectarea legii. Wring a reamintit că în momentul în care CGMB a decis înfiinţarea companiilor municipale, USR a avertizat că hotărârile sunt adoptate „cu încălcarea legii”.
Și presedintele PNL, Ludovic Orban, i-a cerut demisia Gabrielei Firea din functia de primar general al Capitalei și a anuntat că PNL va înainta o solicitare Curții de Conturi pentru declanșarea unui control în vederea constatării prejudiciilor și recuperării lor.
La rândul său, preşedintele PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, a cerut Primăriei Capitalei şi primarului general suspendarea de urgenţă a activităţii companiilor municipale şi a afirmat că urmează ca acestea, conform legii şi conform unor hotărâri care vor veni în perioada imediat următoare, să fie desfiinţate.
„PNL Bucureşti salută decizia instanţei de a anula hotărârea de consiliu prin care se înfiinţează cele 22 de companii municipale. PNL Bucureşti cere de urgenţă Primăriei Bucureşti, primarului general şi administraţiei şi celor care sunt astăzi responsabili în aceste companii suspendarea de urgenţă a activităţii companiilor, urmând ca aceste companii, conform legii şi conform unor hotărâri care vor veni în perioada imediat următoare, să fie desfiinţate. Sigur că se pune problema cine este responsabil pentru prejudiciul creat prin înfiinţarea acestor companii, sunt aproape 2,7 miliarde de lei care, în toată această perioadă, au fost alocaţi sau s-a decis alocarea acestor bani către aceste companii, fie sub formă de împrumuturi, fie sub formă de măriri de capital, de asemenea sunt foarte multe cheltuieli făcute de aceste companii. Cred că şi doamna primar general şi consilierii care au votat înfiinţarea acestor companii trebuie să dea nişte explicaţii publice şi oricum aşteptăm demisia acestora, fiind responsabili de această situaţie”, a spus Buşoi într-o conferinţă de presă.
Nu în ultimul rând, Ciprian Ciucu, unul dintre consilierii generali ai PNL, a cerut Guvernului să o demită imediat pe Speranţa Cliseru din funcţia de prefect al Capitalei.
„Guvernul României trebuie să o demită imediat pe Speranţa Cliseru din funcţia de prefect al Capitalei pentru că a eşuat în a constata ilegalitatea delegării serviciilor către companiile municipale înfiinţate ilegal de către Gabriela Firea, cu toate că i s-a atras repetat atenţia de către Opoziţie! Mai mult, în şedinţele CGMB, pe vremea în care nu era încă prefect, dar făcea parte din echipa Firea, s-a pronunţat de mai multe ori în favoarea înfiinţării acestor companii fără respectarea legii, în sensul fundamentării legale greşite, la articolul care prevedea posibilitatea luării deciziei cu majoritatea voturilor membrilor CGMB şi nu cu două treimi, aşa cum prevede în mod clar şi explicit Legea administraţiei publice locale”, precizează Ciucu, în postarea de pe Facebook.
El mai susţine că „Speranţa Cliseru, care este omul de casă al familiei Firea – Pandele, a dat concurs şi a fost angajată la PMB pe o funcţie publică tocmai pentru a putea fi delegată din funcţia publică în funcţia de prefect al Capitalei”.
Curtea de Apel Bucureşti a decis joi anularea tuturor hotărârilor de înfiinţare a Companiilor Municipale, a anunţat Uniunea Salvaţi România, prin intermediul unui comunicat.
„Curtea de Apel Bucureşti a decis astăzi anularea tuturor hotărârilor de înfiinţare ale Companiilor Municipale. Soluţia este definitivă şi vine la capătul unui proces iniţiat de USR Bucureşti în anul 2017. Consilierii municipali USR au contestat înfiinţarea acestor companii pe motiv că hotărârile au fost adoptate ilegal. Mai precis, ele au fost adoptate cu votul a jumătate plus unu din numărul total de consilieri şi nu cu votul a două treimi, aşa cum ar fi fost nevoie pentru astfel de proiecte care privesc patrimoniul Capitalei”, a precizat sursa citată.
Primarul general al Bucureștiului, Gabriela Firea, a declarat însă că decizia Curţii de Apel Bucureşti privind anularea tuturor hotărârilor de înfiinţare a companiilor municipale nu creează niciun efect, iar pentru radierea acestor societăţi ar fi necesar un nou proces.
„Decizia de ieri nu creează niciun efect. Companiile puteau fi contestate, potrivit Legii 31, în 15 zile de la înfiinţare. USR nu a blocat companiile în sensul deciziei de ieri a Curţii de Apel, pentru că nu se face nicio referire la închiderea activităţii companiilor. Se afirmă doar că actul administrativ iniţial de înfiinţare, de acum un an şi jumătate, şi anume o hotărâre a CGMB, trebuia votată cu două treimi şi nu cu jumătate plus unu. Printr-o astfel de decizie, de fapt, nu ai radiat de la Registrul Comerţului societatea X sau Y. Ar însemna să fie un nou proces, în vederea radierii acestor societăţi. Ceea ce nu este nicio logică juridică sau economică ori financiară. O să stăm zece ani de zile să ne certăm cu USR în instanţă”, a arătat edilul general, într-o declaraţie acordată presei.
Ea a menţionat că aceste companii „au angajaţi, au lucrări, au contracte” şi că Primăria va „uzita de toate căile de atac în continuare”. Firea a subliniat că activitatea companiilor este supusă în totalitate controlului Curţii de Conturi, Ministerului de Finanţe şi ANAF.
„Dăm explicaţii – vă spun, nu vreau să mă plâng şi nu vreau să cred că există o temă semi-politică dată în ceea ce ne priveşte -, dar Primăria Capitalei este cea mai controlată şi cea mai verificată instituţie din ţară în acest moment şi am proprietatea termenilor. Eu aştept motivarea instanţei (Curţii de Apel – n.r.). Sunt convinsă că ni se va da câştig de cauză. Practica judiciară trebuie să fie unitară, cred că sunt şi probleme de constituţionalitate pentru că nu poţi să impui doar unui municipiu – Municipiul Bucureşti – şi nu întregii ţări un vot de majoritate calificată de două treimi, sugerând că bugetul este parte componentă a patrimoniului şi nu poate fi votat doar cu jumătate plus unu, aşa cum au fost deciziile de înfiinţare a companiilor”, a explicat primarul general.
Firea a mai spus că, în acest moment, Compania Municipală Consolidări lucrează la 42 de clădiri cu bulină, iar documentaţiile tehnice sunt aproape de finalizare pentru încă 56 de imobile.
„Deci s-ar întrerupe toată activitatea de consolidare a clădirilor cu risc seismic. Compania Dezvoltare Durabilă realizează în acest moment zeci de studii de fezabilitate şi proiecte tehnice pentru toate marile lucrări de infrastructură şi de investiţii din Capitală. Dacă aceste lucrări ar fi fost atribuite în piaţă, aşa cum se întâmpla în anii trecuţi, vă asigur că ar fi fost de cel puţin zece ori mai scumpe şi ar fi durat realizarea acestora de cel puţin trei-patru-cinci ori mai mult. Pot să vă dau exemple de studii de fezabilitate care au costat sute de mii de euro şi au durat doi-trei ani de zile, în condiţiile în care Compania Dezvoltare Durabilă le realizează în două-trei luni, cu zeci de mii de euro. La fel, Compania Medicală – îngrijiri la domiciliu. Trustul de construcţii, care realizează Sala Polivalentă. Sunt lucrări mari de infrastructură începute, reparaţii de străzi, drumuri, şosele. Toate aceste activităţi sunt deja demarate de un an şi jumătate”, a spus ea.
Firea a precizat că şapte dintre cele opt companii municipale care au beneficiat de împrumuturi de la bugetul Capitalei le-au restituit deja, iar cea de-a opta companie a returnat aproape în totalitate banii. Ea a oferit asigurări că toate investiţiile Primăriei Capitalei sunt „super-hiper-mega verificate”.
„Primim săptămânal trei-patru controale, de la toate instituţiile statului. Pe moment ne simţim uşor şicanaţi şi de foarte multe ori colegii noştri stau zile întregi să facă copii după diferite documente, ore în şir, dar este mai sănătos aşa, este mai bine că există atât de multe controale şi verificări, pentru că până la urmă este vorba de banul public şi nu avem de ce să ne speriem de aceste controale, câtă vreme nu facem nimic ilegal sau inoportun”, a arătat edilul Capitalei.
Primarul a mai precizat că în trecut firma UTI câştiga „toate licitaţiile de la Administraţia Străzilor şi, prin asocieri, toate lucrările publice”.
„Veneau oamenii din Primărie să îmi spună: ‘Caietele de sarcini erau făcute în sediul UTI şi trimise direct în Primărie la diferite subordonate ca să iasă exact cum vrea UTI licitaţia’. Era o concurenţă total neloială pentru toţi întreprinzătorii din Bucureşti, care participau degeaba la aceste licitaţii. (…) Firmele care ani de zile au câştigat contracte cu subordonatele PMB (…) câştigau cică pe baza preţului minim, dar ulterior întotdeauna se semnau acte adiţionale prin care se umfla preţul şi practic era o păcăleală”, a adăugat ea.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
20 comentarii