G4Media.ro

USR solicită Guvernului controale în echipe mixte medical-social, în centrele pentru copii…

Sursa foto: Captură video

USR solicită Guvernului controale în echipe mixte medical-social, în centrele pentru copii cu dizabilităţi

USR îi cere premierului Marcel Ciolacu să dispună de urgenţă ca Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii să efectueze controale comune în toate centrele destinate copiilor cu dizabilităţi, transmite Agerpres.

„Drame precum cea din centrele rezidenţiale din Târgu Mureş, unde 63 de copii cu dizabilităţi au fost găsiţi în condiţii inumane, se pot repeta oricând în orice colţ al ţării”, reiese dintr-un comunicat transmis, marţi, de USR.

Conform aceleiaşi surse, în toate centrele din ţară sunt „probleme”, din cauza finanţării „insuficiente” a serviciilor sociale şi a lipsei de personal, dar şi „din cauza refuzului PSD-PNL de a face o reformă reală” în legislaţia din domeniu.

Deputata USR Oana Ţoiu, membră a Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, precizează că măsura plasamentului în centre rezidenţiale a fost luată pentru peste 10.000 de copii, dintre care circa 2.800 prezintă dizabilităţi.

„Cerem Guvernului să dispună controale comune ale Ministerului Sănătăţii şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. Astfel de controale în echipe mixte medical-social şi-au dovedit eficienţa în 2016, în timpul guvernării tehnocrate, dar de atunci nu s-au mai făcut, deşi ar reprezenta garanţia că aceşti copii au cu adevărat acces la tratamente şi monitorizare medicală adecvate”, declară deputata USR.

USR atrage atenţia că atât copiii, cât şi adulţii din centrele rezidenţiale trebuie să aibă acces la medic de familie, astfel încât să nu depindă doar de medicul sau asistenţii din centre. Totodată, aceştia trebuie să aibă acces la analize medicale efectuate, anual, în afara centrului, în scopul unei monitorizări independente a stării lor de sănătate. În plus, copiilor cu dizabilităţi trebuie să li se asigure tratamente de recuperare, menţionează USR.

„Condamnăm ferm decizia autorităţilor de a renunţa la colaborarea cu societatea civilă, care asigura tratamente de recuperare copiilor din centre. Este o formă de răzbunare pentru controalele realizate de Centrul de Resurse Juridice la centrele rezidenţiale unde copiii erau ţinuţi sub zăvor. Copiii – inclusiv copiii cu dizabilităţi – din grija statului trebuie să aibă şansa la o viaţă şi cu bucurii, şi cu joacă, şi cu asistenţa de care au nevoie. Sunt copii, nu legume. Cerem Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copiilor şi Ministerului Sănătăţii să aloce resurse ca în fiecare centru rezidenţial copiii să aibă acces la medicaţie, tratament, kinetoterapie, ieşire în aer liber şi activităţi de joacă”, adaugă Oana Ţoiu.

USR cere Guvernului Ciolacu „să nu-i mai pedepsească” pe copiii şi adulţii aflaţi în grija statului şi să adopte, de urgenţă, măsuri concrete „prin care să asigure acestora condiţiile corespunzătoare” de trai şi îngrijire.

„La adoptarea noii legi a asistenţei sociale, după descoperirea tragediilor din ‘azilele groazei’, USR a propus mai multe măsuri de reformă reală a domeniului, dar acestea au fost refuzate de PSD şi PNL, refuz care a făcut posibilă repetarea problemelor. USR a cerut aplicarea noului mecanism de finanţare din 2024, nu de la 1 ianuarie 2026 încolo, dar şi controale neanunţate între judeţe, astfel încât copiii şi bătrânii din cămine să simtă cât mai curând o îmbunătăţire a serviciilor de care beneficiază şi abuzurile să nu mai fie muşamalizate. PSD şi PNL au refuzat. USR va continua să lupte în Parlament pentru modificarea legislaţiei şi solicită PSD şi PNL să accepte aceste măsuri în beneficiul imediat al persoanelor din centre”, se menţionează în comunicat.

Context. Centrul de Resurse Juridice şi Consiliul de Monitorizare au controlat, sâmbătă dimineaţă, patru centre din Târgu Mureş, în care sunt adăpostiţi în total 63 de copii cu dizabilităţi, deşi capacitatea totală este de 51 de locuri.

Niciuna dintre locaţii nu are autorizaţie, iar condiţiile sunt insalubre şi nepotrivite – saltele învelite în plastic, paturi subdimensionate, camere fără uşi sau încuiate cu zăvor şi înghesuială. Copiii sunt malnutriţi, iar starea lor este precară.

CRJ a anunţat că va sesiza Parchetul General şi cere intervenţia tuturor autorităţilor statului.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), Rareş Achiriloaie, trimite Corpul de Control al ANPDCA pentru a verifica sesizările privind aceste centre şi solicită DGASPC Mureş să ofere clarificări în aceste cazuri. Poliţia Mureş s-a sesizat din oficiu şi face cercetări pentru rele tratamente aplicate minorului.

Prefectul Ovidiu Butuc a dispus verificări în toate centrele rezidenţiale pentru copii din judeţ, controalele începând deja sâmbătă, în cele patru centre.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Are Guvernul niste griji imense!
    La fel si cu azilele groazei dn Bucuresti-Ilfov.
    😵

  2. Poate verifica și pensionarile cu grad de handicap la DAS. Doar in Romania orbii pe hartie cu pensie de handicap conduc autoturisme și fac Bolt.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.