G4Media.ro

USR, solicitare privind adoptarea de urgență a celor 5 măsuri de reformare…

sursa foto: captura

USR, solicitare privind adoptarea de urgență a celor 5 măsuri de reformare a serviciilor sociale care ar fi putut preveni dramele din centrele pentru copii cu dizabilități, semnalate la Târgu Mureș

Descoperirile șocante din Târgu Mureș – copii cu dizabilități închiși în camere cu zăvor, tratați cu medicamente expirate și lipsiți de acces la servicii de bază precum kinetoterapia – demonstrează din nou eșecul sistemului de protecție socială din România, transmit reprezentanții USR, cu mențiunea că aceste cazuri ar fi putut fi prevenite/evitate, dacă s-ar fi adoptat cele 5 măsuri de reformare a serviciilor sociale.

USR cere guvernanților PSD și PNL să adopte urgent cele 5 măsuri propuse pentru reforma serviciilor sociale, respectiv:

  •  Finanțare imediată: Alocarea fondurilor necesare pentru reformarea serviciilor sociale încă din 2025, astfel încât beneficiarii să simtă rapid îmbunătățiri.
  • Inspecții independente: Realizarea de inspecții interjudețene, pentru a preveni mușamalizarea neregulilor de către autoritățile locale.
  • Drepturi sporite pentru beneficiari: Acces la servicii de telefonie, vizite regulate la medic și asistență pentru efectuarea analizelor medicale anuale.
  • Implementarea planurilor de urgență: Relocarea beneficiarilor să fie gestionată de direcțiile de asistență socială, nu de cei responsabili pentru abuzuri.
  • Termene clare: Implementarea planurilor de urgență în cel mult 30 de zile, cu sprijinul autorităților locale și al furnizorilor de servicii.

„Situația de la Târgu Mureș, care seamănă izbitor cu tragediile din azilele groazei, putea fi prevenită. Soluțiile au existat, dar PSD și PNL le-au refuzat”, arată reprezentanții USR, cu mențiunea că au propus încă din 2024 măsurile amintite mai sus, pentru reformarea serviciilor sociale.

USR avertizează că fără aceste schimbări, dramele din „azilele groazei” din Ilfov se vor repeta.

„Din păcate, PSD și PNL au respins amendamentele care ar fi adus o schimbare reală, continuând să favorizeze un sistem al complicităților județene, care permite abuzuri și mușamalizări”, transmite USR.

„În căminele-spital, mii de copii și adulți cu dizabilități au murit din cauza subnutriției și a lipsei tratamentului medical. Descoperirile din perioada de după ‘89 au oripilat o lume întreagă, însă, chiar și acum, la 35 de ani de democrație, continuăm să descoperim copii cu dizabilități încuiați sub zăvor, tratați cu medicamente expirate și lipsiți de acces la kinetoterapie. Suntem un stat membru al Uniunii Europene, cu resurse și cu responsabilitatea de a proteja drepturile fiecărei persoane și de a oferi șansa la un viitor mai bun. Acest lucru nu se va realiza fără un set de reforme curajoase, reforme pe care noi, alături de societatea civilă, le-am propus deja în Parlament, dar care au fost blocate de partidele vechi. Acești copii au nevoie de curajul politicienilor de a nu mai permite protejarea abuzurilor sub protecția întunericului. Nici după lagărele comuniste, nici după numeroasele controale recente, deși există dovezi clare, nu avem vinovați condamnați” transmite deputata USR, Oana Țoiu.

USR cere PSD și PNL să își asume responsabilitatea și să adopte urgent măsurile propuse. De asemenea, USR cere Guvernului Ciolacu să respecte promisiunea întârziată de doi ani: selecția transparentă a unei conduceri corecte la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, transparentizarea datelor despre controale și rezultatele acestora. Fiecare zi de întârziere înseamnă mai multe vieți puse în pericol.

Și inspectoratul de Poliție Mureș a anunțat că s-a sesizat din oficiu după publicarea informaţiilor privind copiii cu dizabilităţi ţinuţi în condiţii insalubre şi neîngrijiţi în centre din Târgu Mureş.

”În baza informaţiilor apărute în spaţiul public, referitoare la neregulile constatate la anumite centre de plasament din judeţul Mureş, Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş s-a sesizat din oficiu sub aspectul săvârşirii infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului, în continuare urmând a fi desfăşurate activităţi specifice sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş”, a informat, sâmbătă după-amiază, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş.

Potrivit sursei citate, toate aspectele prezentate în spaţiul public se află în atenţia Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, fiind verificate în acord cu competenţele specifice.

Centrul de Resurse Juridice şi Consiliul de Monitorizare au controlat, sâmbătă dimineaţă, patru centre din Târgu Mureş, în care sunt adăpostiţi în total 63 de copii cu dizabilităţi, deşi capacitatea totală este de 51 de locuri. Niciuna dintre locaţii nu are autorizaţie, iar condiţiile sunt insalubre şi nepotrivite – saltele învelite în plastic, paturi subdimensionate, camere fără uşi sau încuiate cu zăvor şi înghesuială. Copiii sunt malnutriţi, iarv starea lor este precară. CRJ anunţă că va sesiza Parchetul General şi cere intervenţia tuturor autorităţilor statului. Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), Rareş Achiriloaie, trimite Corpul de Control al ANPDCA pentru a verifica sesizările privind aceste centre şi solicită DGASPC Mureş să ofere clarificări în aceste cazuri.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.