
Uzbekistanul anunţă semnarea de acorduri cu SUA pentru explorarea şi exploatarea de minereuri critice
Uzbekistanul, ţară din Asia Centrală bogată în resurse naturale, a anunţat miercuri semnarea de acorduri pentru explorarea şi exploatarea de minereuri critice cu SUA, care caută să-şi asigure aprovizionarea pe această piaţă dominată de China, informează agenția de știri AFP, citată de Agerpres.
Potrivit unui comunicat al Ministerului uzbec al Investiţiilor, Industriei şi Comerţului, „acorduri de cooperare în domeniul minereurilor critice au fost semnate” cu companii americane în timpul unei vizite de afaceri la Washington.
Acest anunţ intervine la câteva zile după un summit „Uniunea Europeană – Asia Centrală” care a avut loc în Uzbekistan şi în timpul căruia liderii europeni şi cei central-asiatici au convenit să-şi consolideze cooperarea în domeniul mineralelor şi materiilor prime critice.
Cererea pentru minereuri critice, esenţiale pentru tranziţia ecologică şi utilizate în special la maşinile electrice, panourile solare, eoliene sau reactoare nucleare, creşte considerabil. Iar SUA, la fel ca UE, încearcă să-şi reducă dependenţa faţă de China, principalul producător al acestora.
Aceste acorduri prevăd în special „investiţii în explorarea şi extracţia de minereuri, crearea de valoare adăugată pentru materiile prime critice, precum şi formarea de specialişti uzbeci”.
Ministerul nu detaliază nici companiile americane implicate, nici suma la care se ridică aceste investiţii în Uzbekistan, ţară condusă în continuare în mod autoritar şi care controlează strict mass-media, potrivit unor ONG-uri.
Potrivit ministerului uzbec, această cooperare va permite de asemenea „adoptarea de tehnologii inovatoare şi construcţia de concasoare cu role de înaltă presiune”, pentru a concasa mineralele dure, precum aurul, fierul sau diamantele.
Pentru fostele republici sovietice din Asia Centrală bogate în materii prime critice, interesul ţărilor occidentale le permite să aibă acces la tehnologii de vârf pe care ele nu le pot obţine de la principalii lor parteneri, Rusia şi China.
La începutul lui martie, preşedintele uzbec Şavkat Mirzioev, care încearcă din 2016 să liberalizeze economia după un sfert de secol de izolare, a anunţat descoperirea pe teritoriul ţării a „peste 30 de metale”, printre care wolfram, litiu, grafit sau vanadiu, şi un plan de investiţii de 2,6 miliarde de dolari.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.