G4Media.ro

Uzbekistanul suspendă sistemul de plăți rusesc Mir

Sursa foto: Unsplash / aboodi vesakaran

Uzbekistanul suspendă sistemul de plăți rusesc Mir

Uzbekistanul a suspendat vineri sistemul alternativ rusesc de plăți Mir, pe fondul presiunilor exercitate de SUA asupra celor câteva țări care folosesc acest serviciu pentru a renunța la el, relatează AFP, citată de The Moscow Times.

Rusia a dezvoltat Mir în 2015 pentru a eluda sancțiunile occidentale după anexarea Crimeei, dar a intrat sub supravegherea SUA de când Moscova a trimis trupe în Ucraina.

Serviciul de carduri Mir a fost suspendat în Uzbekistan începând cu ora 9:00 a.m. (04:00 GMT) din cauza unor „proceduri tehnice”, a precizat Uzcard, un centru de procesare interbancară din fosta republică sovietică.

Totuși, cardurile co-brandate Uzcard și Mir „funcționează ca de obicei” în Uzbekistan, a precizat Uzcard.

Suspendarea survine la o săptămână după ce președintele rus Vladimir Putin a participat la un summit regional în Uzbekistan, pe care Moscova îl consideră parte din sfera sa de influență.

Turcia – o destinație populară pentru ruși – este așteptată să decidă vineri cu privire la o potențială suspendare a cardurilor bancare în această țară.

Cu câteva zile mai devreme, Statele Unite au amenințat băncile turcești care continuă să folosească Mir cu sancțiuni financiare.

Rusia a început să își dezvolte propriul sistem de plăți interne în 2015, ca urmare a sancțiunilor occidentale impuse de anexarea Crimeei de către Rusia în anul precedent.

Aceasta a dus la crearea unui sistem de plată cu cardul numit Mir, sau World, acceptat doar într-o mână de țări, inclusiv Belarus și Kazahstan.

Autoritățile ruse ar dori ca aceste carduri să fie acceptate la nivel global, ceea ce ar ușura dificultățile financiare cu care se confruntă acum rușii atunci când călătoresc.

Vinerea trecută, șefa Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a declarat că Rusia întâmpină „dificultăți” în ceea ce privește extinderea globală a sistemului de plăți.

Peste 100 de milioane de carduri Mir au fost emise în ultimii șapte ani, ceea ce înseamnă că peste jumătate din populația rusă are unul, potrivit cifrelor furnizate de compania emitentă a cardului.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Nu mai vrea nimeni cu Rusia.

    • Vladimir putin blah, blah… eu centrez eu dau cu capul. Eu scriu, eu răspund. Hai cu valul de reply-uri de pe 100 de conturi :-))

  2. Să mai mobilizeze încă milion de fraieri ca să denazifice si Uzbekistanul! 😂

  3. Iar ies o suta de revoltati pe strazile Moscovei – de data asta, cei 100 de rusi care voiau sa faca excursii in Uzbekistan.

    Haideti sa il facem si noi sa planga! Hai sa dea AuRectu o directiva prin care sa interzica Mir, sa fie distrusi orcii zznaci care umplusera Romania.