Va anula Curtea Constituțională primul tur și-l va scoate pe Călin Georgescu din cursă ca pe Șoșoacă? România, la un pas de catastrofă
Curtea Constituțională va dezbate joi la ora 11 cele două contestații depuse de Christian Terheș și de Sebastian Popescu, amândoi candidați în primul tur. Cei doi solicită anularea primului tur al alegerilor prezidențiale. Tot pentru mâine, președintele Klaus Iohannis a convocat CSAT.
”Pe ordinea de zi a Ședinței Consiliului se află analiza unor posibile riscuri la adresa securității naționale generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.
Ne îndreptăm către o catastrofă dacă judecătorii CCR vor decide joi anularea primului tur. Dacă se ajunge aici și dacă se merge chiar mai departe, la eliminarea lui Călin Georgescu din cursă ar fi o eroare și mai mare. L-ar martiriza, l-ar transforma în Isus Hristos și ar genera riscul unor ample mișcări de stradă. Ele au fost deja anunțate de susținătorii lui Georgescu.
Anularea alegerilor și eventual scoaterea lui Georgescu din competiție ar alimenta conspirațiile tuturor ”suveraniștilor” și partidelor ”anti-sistem” cu trei zile înainte de alegerile parlamentare. Ar arunca România în aer cu consecințe dramatice câteva zile mai târziu, la vot. Partidele mari riscă să fie spulberate de un masiv vot de blam. Bonus, luați în calcul serios proteste de stradă organizate de ambele tabere (anti și pro europene), risc real de confruntări, de tulburări sociale grave, pe scurt risc major de instabilitate politică și socială.
O eventuală decizie de anulare a alegerilor pronunțată joi de CCR va fi proba supremă că ”sistemul” lucrează împotriva așa zișilor ”suveraniști” și i-ar supra-legitima pe impostorii politici Georgescu, Șoșoacă și eventual Simion drept candidați ”anti -sistem” chiar dacă provin cu toții din laboratoarele lui. (Vezi deja reacția lui Simon)
Altfel spus, există riscul ca AUR, partidul care îl susține pe Călin Georgescu și SOS-ul lui Șoșoacă să fie marii beneficiari ai anulării primului tur, dacă asta va decide joi CCR. Atenție! Peste doar câteva zile, duminică, vom avea alegeri parlamentare. Eliminarea lui Georgescu îi va propulsa partidul, va crește AUR și foarte probabil SOS va capitaliza o parte din voturile ”anti-sistem”.
Vi se pare neverosimil să vedeți un bloc suveranist de 30-40 la sută, dacă nu chiar mai mult, reprezentat în Parlament? Vestea cu adevărat proastă este că pot ajunge chiar la 50%. Alt bloc să-i zicem PNL-USR (cu aparențe liberale) se învârte undeva la 30 la sută iar celălalt bloc PSD (spuneți-i cum doriți, numai stânga nu) atinge în cel mai fericit caz 25-30 la sută.
Cu un Parlament atât de fragmentat, dominat de forțe anti-reformiste, țara riscă să devină neguvernabilă ca Bulgaria, care se chinuie de trei ani să facă guvern, sau ca Franța. Uitați de orice reforme vitale pentru statul român când Parlamentul va fi dominat de partide suveraniste care împreună cu PSD (mai apropiat decât pare la prima vedere de modul de gândire a unui Simion sau Georgescu) sar de 60 de procente.
Parlamentul ca parlamentul, dar cine garantează că scoaterea lui Călin Georgescu din cursă nu va genera o mișcare de susținere pe celălalt așa zis suveranist rămas în cursă, George Simion? Liderul AUR s-a lipit deja de victoria celui pe care nu mai departe de acum un an l-a dat afara din partid după ce a făcut apologia unor criminali de război.
Anularea alegerilor și eventual scoaterea lui Călin Georgescu din cursă ar fi o a doua intervenție brutală a statului/ partidelor mari / serviciilor cu mâna CCR în procesul electoral după eliminarea lui Diana Șoșoacă din competiția prezidențială. Nu așa câștigă democrația, dintr-o decizie arbitrară în alta. Acești candidați trebuie învinși la vot, nu eliminați la masa verde prin manevre oculte. Doar așa viitorul președinte va avea legitimitate și nu va părea doar o altă păpușă pusă în funcție de mâini nevăzute.
Nu este nimic democratic, nimic european și nimic legal dacă ajungem într-o asemenea situație de abuz constituțional. cu consecințe politice și sociale grave (inclusiv război civil).
Așa arată efectele politice ale unei eventuale decizii pripite, luate sub presiune, de către judecătorii CCR. Nici din punct de vedere juridic, o asemenea decizie nu s-ar putea susține prea ușor.
Legea pentru alegerea președintelui prevede la articolul 52 următoarele:
”(1) Curtea Constituţională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situaţie Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor.
(2) Cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale reprezentate în Consiliul Minorităţilor Naţionale şi de candidaţii care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării; cererea trebuie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază.
(3) Soluţionarea cererii de către Curtea Constituţională se face până la data prevăzută de lege pentru aducerea la cunoştinţa publică a rezultatului alegerilor.”
Prima problema apare la interpretarea articolului 1. Ce probe avem că ” votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului”? Dacă autorii contestației invocă cumva campania pe Tik Tok prin care Georgescu și-a tras pe sfoară alegătorii, nu vorbim de votare prin fraudă, ci de campanie frauduloasă. De așa ceva poate fi acuzat însă aproape oricare dintre candidați care își trombonește alegătorii în timpul campaniei cu cele mai gogonate minciuni și promisiuni.
Articolul de mai sus se referă strict la fraudele comise și probate ca atare în timpul procesului de votare și de stabilire a rezultatelor, deci la procesul tehnic, nu la o interpretare extinsă care să vizeze eventual metodele utilizate în campanie de candidați, în cazul de față utilizarea boților și algoritmilor Tik Tok. Vezi în acest sens jurisprudența CCR, hotărârea 39 din 14 decembrie 2009.
CCR ar putea desigur să respingă cele două contestații. În acest caz depinde exclusiv de votul cetățenilor ce se va întâmpla duminică la parlamentare și peste două săptămâni în turul doi la prezidențiale. Așa ar fi normal.
CCR ar mai putea lua în discuție joi cele două cereri și ar putea amâna soluționarea lor pentru o dată ulterioară, dar nu e clar cât pot amâna un verdict. Nu e clar ce reprezintă ”data prevăzută de lege pentru aducerea la cunoştinţa publică a rezultatului alegerilor”, dar în tot cazul după 8 decembrie când se încheie turul doi. Ar fi absurd totuși să anuleze turul I după turul doi.
Nici varianta amânării soluționării nu ar fi înțeleaptă, deoarece ar da apă la moară suveraniștilor. Temporizarea mărește tensiunea și lucrează tot în favoarea așa ziselor partide și candidați anti-sistem.
În concluzie, cele două contestări ar trebui respinse joi de către CCR și comunicată decizia cât mai repede public pentru a înăbuși din fașă orice proteste / mișcări sau campanii de victimizare în rândul susținătorilor lui Călin Georgescu. CCR n-ar trebui să țină cont de concluziile prezentate joi de CSAT. Este treaba altor instituții ale statului să contracareze ”posibile riscuri la adresa securității naționale” în timpul procesului electoral. Până acum și-au ratat misiunea cu grație.
Orice alt comportament al CCR echivalează cu joaca cu focul într-o benzinărie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
70 comentarii