G4Media.ro

Va funcționa propunerea Comisiei Europene de reducere a consumului de gaze cu…

Foto: Pexels.com

Va funcționa propunerea Comisiei Europene de reducere a consumului de gaze cu 15%? În premieră, statele bogate din nord cer solidaritatea statelor din sudul continentului

Comisia Europeană a propus un nou regulament care intenționează să oblige statele membre să micşoreze consumul de gaze cu 15% între 1 august 2022 și 31 martie 2023. Statele bogate din nord sunt cele care solicită ajutor ţărilor sărace sau cu stare din centrul și din sudul Europei, scrie publicația portugheză Jornal de Noticias, preluată de Rador.

Cine nu vrea să cedeze partenerilor „excedentele” de gaze naturale? Portugalia, Spania, Grecia, Polonia și Ciprul.

Această aparentă răceală de origine sudică faţă de problemele termice resimțite mai la nord nu este un caz izolat care să demonstreze slaba solidaritate europeană. Dimpotrivă.

Pentru a demonstra că nici Nordul nu a fost niciodată foarte solidar, am putea recurge la un episod caricatural ridicat de un olandez, pe atunci președinte al Eurogrupului. În 2017, Jeroen Dijsselbloem a afirmat că popoarele din sud nu merită să fie luate în considerare în privinţa regulilor bugetare, deoarece cheltuiau totul pe „băuturi și femei”. Cu toate acestea, lipsa de solidaritate nu se limitează la caricatură.

Germania, una dintre cele mai afectate ţări de reducerea sau tăierea livrării gazului rusesc, nu a acordat niciodată prea multă atenție problemelor de echilibru bugetar înregistrate mai la sud. Atâta timp cât mașinile și tehnologia sa au fost achiziționate de elitele țărilor mai puțin bogate, totul mergea ca pe roate la Berlin.

De-a lungul acestui secol, caracterizat de stagnarea economiilor europene, Germania a fost acuzată în repetate rânduri că pune mai mult accentul pe economii decât pe investiții, descurajând cererea internă.

Dacă germanii ar consuma și ar investi mai mult, importurile de bunuri și servicii ar crește, avantajând exporturile din țările din centrul și sudul Europei. Regula limitării deficitului bugetar nu a contrapus niciodată un prag maxim pentru excedentele generate în ţările mai bogate. Cei care aveau un deficit excesiv ar trebui să-și rezolve problemele prin reducerea cheltuielilor. Vine frigul iarna? Nordul să cumpere mai multe pături. Solidaritate de gheaţă. (Articol de Pedro Araújo, redactor-şef adjunct / Traducerea: Iulia Baran)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Eu zic totuși ca tarile nordice au fost destul de solitare cu cele din sud.

  2. Cer solidaritatea atunci cand bunastarea lor e in pericol , niste jigodii.

  3. E ca atunci când un bogătaș care a huzurit ani de zile aruncând câte o ciozvârtă sărăntocilor ca să se simtă el generos, le cere acelor sărăntoci să strângă cureaua că el are ceva probleme financiare și nu mai poate huzuri ca înainte… Ce reacție vor avea oare sărăntocii ?

  4. Inca o data se dovedeste faptul ca Germania face politica energetica prin UE, la fel cum a facut-o si atunci cand se bateau pe burta Merkel cu Putin si isi trageau gazoducte fratesti. Acum Putin s-a suparat si vrea sa opreasca gazele, iar Germanica da din colt in colt si nu stie ce sa faca. Exista state in UE care nu folosesc gaze rusesti si care totusi sunt obligate de UE sa reduca cu 15% consumul de gaze. Acestia sunt cei care vor distruge Europa: Ursula, Timermans, Olaf, Rutte, et all.

  5. Nordicii sunt mai rezistenti la frig, iar daca este prea frig, atunci car putea si ei sa mai puna o haina. Am vazut haine frumoase in Germania din blanuri de vulpe argintie siberiana. Daca tot e s-o ardem „eco”, atunci ar putea si UE sa ridice sanctiunile pe blanuri rusesti si vodca. Macar pana trece iarna.

  6. Putin le va tăia gazul mai devreme și reducerea cu 15% a gazelor în toată Europa nu va fi suficientă. Mai durează puțin și Ursula ne va cere să reducem gazele cu 50%, condiție imposibilă. Daca se va întâmpla și statele UE vor refuza, ea zice că le va obliga, adică ce va face ? Ce pârghii are le dispoziție înafara tăierii fondurilor europene ?
    Probabil că va bloca libera circulație, va introduce vize, va confisca averile cetățenilor din statele care au refuzat, și ?? Să zicem mersi că am scăpat !

    • Statele cu verticalitate, si care tot cea ce au facut si fac, fac pt poporul lor si nu pt altii, vor fi din ce in ce mai reticente.
      Prin comportament, acestea sunt cele mai puternice sustinatoare ale integritatii Uniunii Europene.
      Pt ca continuarea razboiului, va face din moneda Euro, in raport cu dolarul si lira englezeazca, cea ce era marca, lira, si celelalte monede ale Europei in raport cu dolarul si lira .
      Asta vor unii sa faca din Uniunea Europeana?
      Sa vedem la anul , paritatea Euro/Dolar de 100 Euro pt 1 dolar ?
      Cum era dupa al doilea razboi mondial cu toate monedele ?

    • @Nasty libera circulatie si vizele sunt probleme care privesc guvernele nationale, nicidecum Comisia. S-a vazut asta in pandemie cand statele membre au luat masuri radicale privind libera circulatie.

  7. Sigur, vom fi solidari asa cum au fost si ei cu Grecia in timpul crizei Zonei Euro.