G4Media.ro

Va redeveni USR un partid cool pentru electoratul reformist sau va avea…

Va redeveni USR un partid cool pentru electoratul reformist sau va avea soarta PNȚCD?

Dezastrul înregistrat de USR la europarlamentare și locale sub conducerea lui Cătălin Drulă riscă să trimită partidul în irelevanță. Partidul, fondat în 2015 de Nicușor Dan ca o alternativă la sistemul PSD-PNL, a pierdut mare parte din publicul reformist din cauza greșelilor liderilor. Iar degringolada în care a intrat după locale se va prelungi, previzibil, cu efecte asupra prezidențialelor și parlamentarelor.

Iată câteva dintre erorile majore făcute de conducerea partidului în ultimii ani:

– lipsa de talent politic și carismă a liderului USR, Cătălin Drulă, aflat mereu sub partid în sondajele de opinie, și la capitolul notorietate, și la încredere.

– închiderea ermetică a partidului, controlat de echipa formată din Cătălin Drulă, Cristian Ghinea, Dan Barna și Vlad Botoș- o opoziție slabă, fără mesaje de forță, fără acțiuni relevante pe teren. Dintr-un partid viu și imposibil de evitat pentru presă, USR s-a transformat într-o organizație mai degrabă amorfă

– epurarea pe bandă rulantă a tuturor disidenților, în loc ca aceștia să fie păstrați pentru a lărgi cât mai mult opțiunile electoratului. Așa a ajuns USR să piardă voturile lui Vlad Gheorghe și Nicu Ștefănuță, validați de electorat ca independenți. Eliminarea Elenei Lasconi din fruntea listei pentru europarlamentare în mod arbitrar este alt exemplu lidership cel puțin neinspirat.

– invalidarea discursului anticorupție prin păstrarea pe liste a unor candidați cu dosare penale – cazurile Clotilde Armand și Vlad Voiculescu

– alianța electorală cu PMP și Forța Dreptei, care a pus pe liste personaje incompatibile cu profilul moral construit în timp de USR. Mai mult, participarea la locale ca alianță a făcut ca în 14 județe să nu poată intra în consiliile județene, pentru că pragul electoral pentru alianțe e de 8%

– incapacitatea de a negocia o coabitare cu REPER, astfel încât să prevină o ruptură care a mai îndepărtat câteva procente

Pe scurt, USR și-a pierdut aproape complet aura de partid ”cool” pentru tineri și pentru votanții reformiști, adică exact electoratul pe care s-a ridicat constant din 2015 până în 2020. Pe lângă asta, noua conducere a omorât entuziasmul intern. USR este format, spre deosbire de partidele clasice, din true-beliveri. Ei sunt activi câtă vreme partidul e viu. Închiderea la vârf i-a îndepărtat pe mulți true-beliveri, care au renunțat să se mai implicite în mod dezinteresat. Cei rămași s-au trezit în schimb la masă cu figuri detestabile din PMP sau Forța Dreptei, adversarii de ieri.

Percepția de aroganță, rigiditate și autoritarism a fost larg răspândită în rândul votanților. Un indicator relevant e lipsa de susținere din partea societății civile și a intelectualilor publici: aproape nici o figură publică relevantă din afara politicii nu a vrut să se asocieze cu partidul condus de Cătălin Drulă&co.

E corect să spunem că USR a fost ținta atacurilor sistematice din partea PSD și PNL, ce au mers până la încercarea de excludere de pe buletinele de vot. În plus, a fost boicotată aproape complet de presa mainstream plătită de cele două partide.

Ce se întâmplă acum? Primele date ne arată o posibilă bătălie internă între minimum două facțiuni: Dominic Fritz și Elena Lasconi. Fritz e susținut chiar de ”team Barna”, cum e numită în partid echipa actuală de conducere. În spatele Elenei Lasconi ar urma să se pună cei nemulțumiți de Drulă&co, chiar dacă primărița din Câmpulung nu e considerată neapărat exponenta curentului reformist care a dus la apariția USR. Nu e clar în acest moment dacă va mai apărea vreun alt candidat cu șanse reale.

Vor urma probabil două săptămâni de lupte intestine, cu noi scandaluri în public și acuzații care vor adăuga la senzația de partid în degringoladă. Partidul va ajunge înaintea prezidențialelor vlăguit și, mai ales, fără o perspectivă luminoasă care să mobilizeze adepții și susținătorii.

Sondajele în care a fost măsurată deja Elena Lasconi ca potențial candidat la prezidențiale arată scoruri similare cu cele de la locale și europarlamentare – între 8 și 10%. Greu de crezut că ea va putea crește în două luni suficient de mult cât să intre în turul 2. Dominic Fritz a anunțat deja că nu va candida la prezidențiale, iar alt potențial candidat din interiorul partidului nu se profilează.

Cât de eficient va fi un partid condus de la Timișoara sau de la Câmpulung? Ușor de intuit. Ce impact va avea un rezultat mediocru la prezidențiale? Cu siguranță mare, deoarece decuplarea prezidențialelor de parlamentare, care vor avea loc  trei luni mai târziu, face din viitorul președinte/ candidat al partidului un veritabil cap tractor sau frână pentru parlamentare. Un scor bun al candidatului trage partidul în sus, la fel de bine cum un scor slab prăbușește și mai mult partidul.

Pe termen scurt există două posibilități. Prima – o reenergizare a membrilor și publicului potențial prin apariția unui personaj care să galvanizeze așteptările segmentului reformist/anti-sistem din societate. Dar această reenergizare este cvasi-imposibilă în absența deschiderii partidului și competiției interne dincolo de taberele și facțiunile care încearcă fiecare să preia puterea.

A doua posibilitate – un scor slab la parlamentare și căderea în irelevanță. Poate chiar sfârșitul partidului așa cum îl știm noi. ”Nu m-aș mira să terminăm ca PNȚCD, care a dispărut când – ce ironie – a fost preluat de fostul primar din Timișoara, Gheorghe Ciuhandu”, mi-a spus un vechi membru al USR.

Și asta în condițiile în care era bine ca în 2025-2026 să existe un partid puternic de opoziție care să capitalizeze pe seama viitoarelor măsuri de austeritate obligatorii pentru a ține economia pe linia de plutire.

Experiența recentă a europarlamentarelor a demonstrat că societatea își găsește mereu politicieni care răspund nevoilor. Așa a apărut aparent de nicăieri Nicu Ștefănuță, care a înțeles că nici un partid nu reprezintă curentul progresist și s-a cățărat cu mare succes pe această nevoie. Cât despre conținutul mesajelor sale și competență, altă discuție.

Asta se va întâmpla și în cazul unui eșec al USR la prezidențiale și parlamentare. Curentul reformist nu va dispărea din societate. Își va găsi un alt recipient politic.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

54 comentarii

  1. Acest articol este în antiteză totală cu cele realizate de Ziaristii.com.
    După părerea dv, USR trebuia să facă coaliție cu Dacian Cioloș? Am rugămintea să urmăriți mai îndeaproape.
    Și o privire mai de ansamblu și mai puțin orgoliu, că poate cei din jur nu zic orice.

    • Ma intreb: de ce nu a facut dl Pantazi o analiza atat de severa a acestui partid cu sase luni inainte de alegeri? De ce nu i-a atentionat la timp?
      Acum, este inca o maciuca data in cel aflat la necaz. Si, mai mult decat atat. folosind procentul indoielnic, il confirma.
      N-as conta prea mult pe acest procent, in conditiile masurilor dubioase luate de oficialitati in pregatirea acestor alegeri, dar si prin uriasele nereguli aparute.
      Dar, chiar daca rezultatul ar fi real, alegerile urmatoare sunt aproape. Este nepotrivit ca in USR sa inceapa lupte, tabere, pofte de functii.
      Acum, trebuie sa corecteze din mers ce se poate. Acum, suspiciunea de furt a alegerilor trebuie verificata, nu ignorata, deplasand atentia spre ce nu poate fi rezolvat in pripa.
      Ma mir de dumneavoastra, domnule Pantazi

  2. USR dispare pentru că nu e în stare să propună soluții concrete și viabile la problemele majore cu care se confruntă România. Țara are nevoie de reforme fundamentale, nu de generalități de tip „să fie bine ca să nu fie rău”. Pentru asta trebuie idei și curaj. Nu par să mai aibă nici una, nici alta.

    • Hai, ca deja ma dau lacrimile. USR dispare ca a nu propună soluții concrete și viabile la problemele majore.

      Las ca propun Piedone, Chirica, Ciuca, Ciolacu, Stanescu si Bode solutii viabile. De asta ii voteaza lumea. Ca stiu ca baietii astia or sa faca „reforme fundamentale”.

    • @beavix
      Păi USR chiar a propus soluții concrete, dar e posibil să nu fi ajuns la electoratul care se informează doar de la televiziunile comsatilor.

  3. As zice ca USR-ul nu va avea soarta PNTCD, ca are totusi in spate un segment nereprezentat, care bate undeva spre 15% din votanti. Sau nu va fi in pericol pana nu apare o oferta solida noua pe segmentul asta.

    Probabil pe acolo ar fi la alegeri parlamentare. Scorul de la europarlamentare acum a fost puternic miscorat de cei mai mici, care au papat bine voturi (REPER si independentii plecati din USR), lucru ce nu se va mai intampla la parlamentare.

    Oricum, cu 10-15% in parlament e greu de crezut ca poti sa contezi. Atat s-a putut. Atat am putut, ca pare un esec colectiv.

    • Dacă adunăm toate voturile de pe partea bună, nu sare procentul de 15%.
      Românii, peste 80%, vor hoție, corupție, pomeni aparante (că inflația îi face defapt mai săraci). Și vor speciali și pensii speciale de mii de euro.

  4. USR mai are 2 europarlamentari. Daca face pragul la alegerile parlamentare va avea si acolo cativa. Presedinte nu vor avea. Deci nu se desfiinteaza in urmatorii 4 ani.

  5. A, si am uitat sa intreb. Care electorat reformist? Mai exista asa ceva in Romania? Eu vad ca marea majoritate vrea sa lasa lucrurile asa cum sunt,

  6. Soarta PNTCD-ului o va avea PNL. Deja a inceput sa-i digere lent dar sigur anaconda pesedista.

  7. A zis cumva RomaniaTV sau Realitatea sau Digi ca Romania are nevoie de vreo reforma? Nu? Pai atunci, cu ce reforme cer cetatenii prin niste orase nu prea poti sa prezinti „solutii concrete si pragmatice”.
    Nici daca vine Ion Ratiu/Coposu/Lasconi/etc sefi la partidul reformist, cum s-o numi el, nu va avea succes. In realitate Romania se indreapta spre un regim de tip turcesc/putinist/orbanist. Reformistii vor fi niste „ciudati” infierati zilnic, schimbati constant ca sa satisfaca un electorat eluziv. Tot timpul vor face „greseli” care trebuie reparate cu altii „mai carismatici”, tot timpul le va lipsi ceva ca sa fie totul perfect si sa castige.

    In realitate reformistii alearga dupa politicieni utopici, si frumosi, si carismatici, si cinstiti, si educati in timp ce tabara cealalta nu are treaba cu aceste aspecte cat timp se pastreaza sistemul care le pune painea pe masa.

  8. Dacă românii așteaptă partidul perfect, cu liderii perfecți, care nu iau decizii neinspirate niciodată, cred că o să mai așteptăm mult și bine….
    Mi se pare o chestie de percepție corectă să poți să faci o evaluare cantitativă pentru a face diferența între unii care fac greșeli din când în când și alții care fac toate matrapazlâcurile în mod constant și deliberat.

  9. Au fost criticați pentru rigiditate în cazul ieșirii din guvernul Câțu, acum când s-au mai flexibilizat și au încercat să colaboreze cu alte forțe politice, tot nu e bine.

    Au fost criticați pentru agitația și diverse conflicte interne din partid, acum când e mai multă disciplină tot nu e bine.

    Câteodată mă întreb ce vor românii pentru că am senzația că orice a fi nu sunt mulțumiți. Pare că uneori caută motive să fie dezamăgiți.

  10. echipele de la conducere, din ultimii ani, n-au facut altceva decat sa traga partidul in aceeasi balta mocirloasa ca cea in care se scalda partidele clasice. toti necarismaticii au epurat membrii bine intentionati, si au ramas doar mucii pe varza la luarea deciziilor. RIP, din nefericire.

  11. Ce atâta gargară cu USR , poate să-l aducă și pe George Clooney ca poporul ăsta de slugi hoațe se vinde la aia de dau ceva . Așa e mentalitatea de popor slugarnic . Majoritatea nu vrea normalitatea vor un mic și o bere apoi votează pe cine a dat ceva , nu contează ca e hoț , violator , pedofil etc . Tre să ai ceva la cap să vi și să-ți lași o carieră și o slujbă bună ca să încerci să schimbi ceva pt niște analfabeti funcționali .

  12. Nimeni nu finanțează un partid anticorupție și e tot mai descurajant fenomenul Lehamitei. O mini-cercetare sociologică „empirică”, anume cum au reacționat 300 intelectuali valoroși, continuu activi pe Facebook, la rezultatul alegerilor, în ziua de 10 iunie 2024, a dat următoarele proporții: 1. vreo sută au sărit elegant peste ziua respectivă, nepostând nimic și nesupărând pe nimeni; 2. jumătate și-au continuat autopublicitatea propriei activități; 3. doar unul din șase s-au exprimat într-un fel sau altul! Iar democrația nu e suficient garantată de pluralismul partidelor, cât de atitudinea civică.

  13. Nu. USR a dovedit că e condus de niste fripturiști cate nu țin cont decât de scăunele comode.

    • Greșit! Conducerea USR a demisionat de îndată ce partidul a pierdut alegerile, caz unic în România.

  14. „[…] – invalidarea discursului anticorupție prin păstrarea pe liste a unor candidați cu dosare penale – cazurile Clotilde Armand și Vlad Voiculescu

    – alianța electorală cu PMP și Forța Dreptei, care a pus pe liste personaje incompatibile cu profilul moral construit în timp de USR. […]”

    Amuzant că ați alăturat fix aceste două paragrafe. Să ne amintim că, în 2016, actualul președinte al FD s-a retras temporar din toate funcțiile din momentul în care a devenit urmărit penal și până când a fost achitat. Deci cine este mai incompatibil cu profilul moral construit de USR? 😀

    • @sincer
      Ce sa ramana in structurile europene? Acolo contezi daca esti comisar, deci daca esti ales or nu mai era cazul!

  15. Au pierdut din cauza orgoliilor ! A plecat o gramada de lume din USR din cauza orgoliilor lor si ei ii acuzau ca sunt oameni care nu pot lucra in echipa si uita asa s-au impartit voturile si ei REPER si la independeti doar pentru ca nu s-au debarasat de Barna si au tinut mortis sa fie primul pe lista si acuma iese si isi anunta demisia si la revedere….partidul e praf si pulbere. Sau poate chiar asa a fost scopul…sa distruga singura bula de aer de care Romania avea nevoie

    • Ciudat. De spargerea votului pe segmentul astaa electoral vad ca e un singur responsabil. USR-ul. Ca nu l-a gadilat pe ala, ca nu l-a apupat pe Ciolos, ca nu l-a convins pe celalalat.

      Dar cei care ai taiat-o nu au nicio responsabilitate in separarea asta? Ciolos a cerut la o luna de la alegerea ca presedinte USR la putere totala in partid, dublarea structurii de conducere cu oameni ales de el personal si ce rescrierea statutui. Pe loc. Daca partidul nu face asta, el isi da demisia si pleca. Numai cerinte „rezonabile” la o luna dupa ce ai fost ales, nu-i asa?

      Gheorghe ala, candidat indpendent. Chiar am stat sa vad ce e cu el. Ia mergeti pe pagina lui de facebook. Ala e complet „independent” din 2022, cand a fost la o actiune in Comorova cu niste colegi din USR. De atunci, nici o singura poza cu el si ailatii din USR sau cu vreo actiune comuna, nicio poza sau referire la USR. Doar el si personlitatile europene cu care a dat el mana.

      Nici astia de au ramas USR nu sunt ingeri, dar nici aia de au plecat nu arata a politicieni. Mult prea individualisti, cu ego pana la cer.

      Cam asta a fost povestea frumoasa cu USR-ul. O poveste care nu se va intampla niciodata in PSD sau PNL, aia stiu ce vor si ce ii tine impreuna.

    • @silicon_v
      Il cunosc foarte bine pe Ciolos si pot sa spun ca te inseli, ca nu intelegi. Ciolos n-a dorit niciodata puterea deplina, e contrar crezurilor lui. Daca dorea putere ramanea in structurile europene unde a fost foarte apreciat (comisar si presedinte RE) si unde a muncit enorm, à adus in RE cateva zeci de locuri in nici 2 ani. A plecat de acolo pt ca à promis ca demisioneaza daca e ales presedinte USR si in al 2 lea rand cand Macron a inceput sa dirizeze grupul. Ciolos nu accepta sa fie marioneta, cum incercau usristii sa-l utilizeze. El à fost ales tocmai pt ca à dorit sa reformeze partidul si sa adune toti oamenii cu intentii reformatoare in USR. Astazi se dovedeste ca à avut dreptate.

    • @Sincer
      ce sa ramana in structurile europene? Acolo contezi doar daca esti comisar sau Presedinte de grup. Dar comisar a fost iar Presedinte RE inceta sa mai fie odata cu incheierea actualei legislaturi! Tocmai pt a recastiga un nou mandat de europarlamentar si-a dat Ciolos demisia de la presedintia grupului RE doar ca nu i-a reusit incercarea.

    • @Susufler0
      „Structuri europene” nu inseamna numai comisar, presedinte de grup etc. Exista multe joburi bine platite si influente, unde n-ai nevoie de recomandarea statului de rezidenta.

    • @Sincer
      Cunoastem, cunoastem doar o avem pe Codruta intr-o „structura europeana” Julien a fost numit apoi ales a ajuns in PE unde apoi a fost numit. Trebuia sa isi ia mai din timp -cred eu- un reper pt a-si securiza viitorul in slujba UE si implicit a Romaniei!

    • @Susufleur0
      Stimabile, cred c-ar fi bine sa va ocupati de oile voastre si nu de capra vecinului.
      Aveti destule probleme de rezolvat in partid si solutii de gasit pt redresarea USR.
      O zi buna si spor la treaba.

  16. Data trecuta au fost votati pentru ca reprezentau ceva nou, datator de speranta. Apoi la prima sincopa, au ieșit de la guvernare, invitand pesedeul la borcanul cu miere. Le era bine și in opozitie, unde au început sa se certe intre ei. O mare dezamagire. Nu vor mai reveni niciodata. Au avut și ei momentul „alba ca zapada”.

    • Lasati gargara cu ” au plecat de la guvernare”! In realitate au fost dati afara prin metode staliniste : epurarea ministrilor care porniseră reforme grele ( Voiculescu, Stelian Ion), unul cate unul, confecționat dosare penale, etc. SI s-a adus PSD ul la guvernare de Iohannis si Secu ( pe vechi SI pe nou) asa cum era PLANIFICAT imediat dupa alegeri, probabil. Catu a fost doar unealta/sluga proasta de care s- au dispensat cu prima ocazie. Sau poate locuiati pe luna la acea vreme…

  17. O multime de casandre dezamagite pe-aici.
    Ideea e ca un partid ar trebui apreciat dupa fapte, nu dupa ce vrea un electorat dezorientat, captiv si bezmetic. Iar faptele arata ca USR nu a prea facut greseli la guvernare, ba dimpotriva, are la activ citeva actiuni/proiecte remarcabile, printre cele mai de seama fiind chiar PNRR-ul, facut acuma franjuri de catre coalitia lu’ peste prajit votata de inteleptul electorat.
    Chiar nu cred ca conducerea USR e alcatuita din fripturisti ─ termenul e folosit cu totul impropriu: ginditi-va doar la faptul ca vorbim de oameni care-si pot continua foarte bine carierele, fiindca au niste meserii in care chiar sint buni, ceea ce nu e cazul cu vreun alt partid din Romania. Asta inseamna ca dimpotriva, sint oameni care ne ofera din timpul lor, pe care l-ar fi putut dedica carierei, timp pe care noi, ceilalti, nu sintem dispusi sa-l sacrificam pentru politica desi pretentii avem cu carul.
    Iar daca vorbim serios de liberalism, chiar nu vad o alta forta politica in Romania care sa-l reprezinte mai bine.
    Ca analist politic, sa asimilezi un esec conjunctural al USR cu soarta PNTCD, in loc sa vezi ca PNL e de fapt in situatia asta, e direct stupid. Drept e ca te poti plia cu analizele dupa electorat, dar atunci nu mai esti analist politic ci simplu chibit, care se pricepe la politica cam ca la fotbal.

    • Nu cei care comentează aici sînt problema, toți care comentează aici au votat Usr-ul.
      Dar conducerea actualaoa Usr a făcut greșeli grave, începând cu marginalizarea lui Goțiu.

    • 100/ de acord!

  18. Romania are nevoie de reforme- de acord. Tocmai asta au incercat cei de la USRPLUS, in cateva luni de guvernare, sper ca n-ati uitat D- le Pantazi. Reformarea sistemului sanitar ( concursuri pt posturi la casele de asigurari medicale, urmau concursuri pt managerii de spital ), reformarea sistemului judiciar si apoi STOP , au fost dati afara de la guvernare de iohannis si pnl. Sper ca nu va asteptati sa faca reforme din opozitie.
    Tara asta este capturata de o mafie pnlpsd dirijata chiar de presedintele acestei tari. NU se pot face reforme in Romania decat atunci cand romanii nu vor mai putea sa sustina acest regim mafiot si se vor razbuna.
    OK, de acord, USR à facut enorm de multe greseli, e un partid rigid, inchis, un partid de gasca, care din orgolii isi indeparteaza chiar si aliatii, indivizi cu aceleasi idei si viziuni. Cred c-ar fi avut de castigat daca cooptau si REPER in alianta, dar orgoliul e atat de mare incat au preferat sa piarda. De altfel daca citesti comentariile unor usr isti pur sange vezi cum transpare ura viscerala fata de Ciolos si candidatii REPER.
    Eu cred ca USR nu poate fi reanimat pana la alegerile din toamna, iar pe viitor depinde cata libertate si independenta va avea noul leader fata de vechea gasca.

    • Ati vazut Ziua Cartitei? Filmul, zic. Ala in care un ziarist cinic intra intr-o bucl temporara si traieste mereu aceasi zi. Asa ar fi fost si cooptarea REPER in alianta. Urma fuziunea, apoi Ciolos presedinte, apoi ruperea, apoi pierderea alegerilor, apoi strangerea rndurilor, apoi alianta, apoi fuziunea, apoi Ciolos presedinte, apoi rupere, apoi Ciolos face un alt partid (al 6-lea? l 7-lea?) , apoi alegerile, etc.etc etc etc

      Nu e totusi prea mult?

    • @silicon_v
      Ce bine preziceti ?!
      Cititi in stele sau in carti?
      Nu uitati sa mai dati afara cateva „cartite ” gen Ciolos si altii care v-au parasit deja si sa aduceti oameni noi, gen Orban, Tomac etc.
      Nu stiu cine ar dori sa mai intre in USR, pt ca un muncitor sau un taran nu-i la nivelul vostru, iar un intelectual de vaza va fura partidul.

    • @Sincer.
      Sincer, doar intre noi, sustinatorii USR – e tare greu de explicat evolutia lui Ciolos in acest partid si evolutia lui politica in general. Vii din pozitia a doua, esti ales presedinte, secunda doi te superi, iti iei jucariile si pleci, deteriorand partidul-gazda aparent beyond repair. O invitatie excelenta pentru altii sa se alieze cu tine.
      Poate ca, exact ca Draga Stolo acum 20 de ani, omul, in ciuda meritelor lui incontestabile, pur si simplu nu e facut pentru politica de partid. Ce bine-ar fi fost, si inca mai este, sa realizeze si el treaba asta.

    • @Prostu satului.
      Ciolos nu este politicianul roman traditional care se tine de scaun cu orice pret. Nu accepta sa fie papusat, sa i se limiteze libertatea de actiune.

    • @Sincer. Sper ca de fapt nu-l cunoasteti chiar atat de bine pe dl. Ciolos, pentru ca altminteri portretul pe care i-l faceti nu e deloc magulitor pentru domnia sa in calitate de politician.
      Politica este o arta a compromisului si a negocierii, nu un film cu arte martiale, unde deschizi usa cu o lovitura de picior, bati cu pumnul in masa, iar daca aia nu fac fix ce vrei tu, ori ii iei la omor, ori pleci.
      De curiozitate, aveti cunostinta de multi politicieni (aiurea, nu neaparat in Romania) care sa se fi comportat astfel in partidele lor „de adoptie” si sa li se fi si acceptat toate conditiile?
      Fara suparare, dar daca lucrurile stau asa cum le descrieti dvs., inseamna ca am perfecta dreptate – dl. Ciolos pur si simplu nu e croit pentru politica in general. A fost si probabil va redeveni un tehnocrat de mare valoare… dar nu politician. Cum spuneam, e de dorit sa realizeze si dansul treaba asta, inainte sa mai provoace si alte daune – iar asta cu cat mai repede, cu atat mai bine (si pentru dansul, si pentru ceilalti).

    • @Prostu satului.
      Tipic romanesc. Voi sunteti intr-o situatie disperata, dar va interesati de soarta altora.
      PS. Ciolos e un foarte bun negociator ( au recunoscut si usristii, ma mir ça nu sunteti la curent, sau poate nu sunteti usrist), bine educat si nu bate niciodata cu pumnul in masa

  19. Degeaba vrea doamna Lasconi să încălzească ciorba, cu Barna și Voiculescu cap de afiș soarta e una sigură: Noapte bună! Au avut șansa lor, însă l-au executat pe Nicușor Dan și s-au infestat de orgolii, povestea gay și „securiști” cu față umană…

  20. Parcă văd că iese Fritz și îl pune pe Barna vice.

    • Fritz nu îl pune pe Barna vice, dar probabil Lasconi s-ar combina în mod fericit cu Ciucă și Ciolacu.

    • @Baliza
      Poate ca de data asta adminii de la G4 imi vor publica comentariul pe care mi-l refuza de azi dimineata: „Pe d-na Lasconi poti sa o vezi fara probleme in poza de familie a PNL, a PSD si, in anumite conditii a AUR !

  21. E mai interesant de citit comentariile decât articolul. Îmi amintesc de Tăriceanu care propunea un ”punct zero” în politica românească de la care să pornească un nou început. Dar tot cu ei, nu cu alții. Românii critică orice, vor schimbarea dar votează aceiași oameni. Personal cred în Cioloș și în viziunea lui și sper ca noul USR să-l recupereze.

  22. Ei au pierdut foarte mult din încrederea electoratului atunci când nu au vrut să se înțeleagă cu PNL-ul. Apoi, alianța aceasta PNL- PSD a adus ceva stabilitate României, ceea ce mulți au apreciat, chiar și dintre dușmanii indarjiți ai PSD-ului. Am fost tentată duminică să îmi pun ștampila pe ei, PSD-PNL, dar nu m-a lăsat sufletul și i-am votat tot pe USR-iști.
    In ceea ce privește viitorul, văzând-o pe Lasconi aseară, la Digi, nu pot spune că m-a convins. Pur și simplu m-am plictisit și am schimbat postul. I-aș da mai multe șanse lui Fritz, deși el va fi asociat în mod negativ cu Iohannis.

  23. Cioloș sau Nicușor Dan sînt lideri care ar putea redresa Usr-ul.

  24. Eu cred ca probabil va avea soarta PNTCD, la fel ca orice partid care încearcă sa deranjeze Sistemul.

    Președintele statului eșuat România a spus ca e mulțumit de faptul ca românii au votat PSD PNL, deci Sistemul este suficient de puternic încât îl poate controla și pe președinte.

    În urma alegerilor, cel mai criticat partid este tocmai cel care a pierdut, USR, mai ales de televiziunile Sistemului. Dar aceleași televiziuni sunt pentru ca Elena Lasconi să ajungă la șefia USR. Adică să nu deranjeze Sistemul.

    Dacă USR deranjează, cred ca ajunge mai rău decât PNTCD. În schimb, dacă intră în combinația PSD PNL cum i-a propus Ciucă lui N Dan, poate avea un viitor luminos, la fel ca PNL.

    • @Baliza,
      Televiziunile Sistemului nu o vor pe Lasconi sefa la USR pt ca partidul sa nu deranjeze sistemul ci tocmai pt a provoca scindarea USR, faramitarea lui si, in final, disparitia lui. USR a deranjat deja Sistemul in cele 8 luni cat a fost la guvernare, pt ca tocmai de aceea i-au impins in afara guvernarii si i-au deranjat si de cand sunt in opozitie!

  25. S-a adeverit vorba bătrânească…nu ai cum cum să împarți 2 paie la 3 măgari! Un parastas de 5 ani de la extaz…
    În traducere Votul l-am spart pe independenți & alianța usrfdpmp & reper!

  26. Lipsa de experienta si a spus cuvantul. Si orgoliul si clubul exclusivist tot de acolo vine. Au invatat o lectie. Se pot redresa, pot aduna toti oameni pe care i au pierdut, se pot impaca cu Reper, unde sunt oameni valorosi, le trebuie doar mai multa flexibilitate si diplomație, nu doar ranga. Contează foarte mult cine o sa conduca partidul. In alte partide nu sunt tabere ? Sunt, dar nu isi spala rufele in public, nu se ataca public. Trebuie sa se mobilizeze pentru ca sunt singura alternativa la ce se intampla acum in Ro.

    • Dar presa care a folosit bani publici pentru a denigra constant USR încă nu și-a spus cuvântul?

      Mai are de spus bălării și la celelalte alegeri de anul ăsta , nu-i așa?